AfD og Die Linke tar avstand fra Macrons EU-visjoner

0

Emmanuel Macrons ønske om et tett sammenvevd Europa med stor grad av overnasjonal styring møter kraftige protester både fra den ferske gruppa til Alternative für Deutschland (AfD) i den tyske Forbundsdagen og fra Die Linke ved Sahra Wagenknecht.

Emmanuel Macron la nylig fram sin plan for et enda mer sentralisert Europa. Macron går inn for felles budsjett og finansminister for landene i eurosonen, felles skatt på finanstransaksjoner og en felles intervensjonsstyrke.

ABC Nyheter skriver:

– Den franske president Emmanuel Macrons visjoner for Europa er et angrep på den demokratiske rettsstat, på statlig suverenitet og sosial økonomi.
Slik lyder ett av de første politiske signaler fra den råferske partigruppa til Tysklands nå tredje største parti, Alternativ for Tyskland (AfD), i nasjonalforsamlingen Forbundsdagen.
Temaet er ikke rasisme og nazisme som de anklages for å fremme, men altså nasjonal suverenitet og det de ser som demokrati kontra et stadig mer overnasjonalt EU.
– AfDs gruppe fordømmer Macrons planer om en «verdensregjering», heter det.

På sin nettside tar også Sahra Wagenknecht, fraksjonsleder for Die Linke i Forbundsdagen, avstand fra Macrons planer.

«Macron vil forsterke og ikke minske problemene i EU,» skriver hun. Hun sier at den franske presidentens politikk vil føre til fortsatt synkende lønninger, høyere profitter og voksende ulikhet. Hun tar også avstand fra Macrons forslag om en felles EU-skatt.

ABC Nyheter skriver videre:

– Til tonene av Beethovens EU-hymne marsjerer Emmanuel Macron ind i et føderalistisk drømmeland. Over hele Europa lyder det avvisninger av den EU-visjonen Macron leverte tirsdag i sin store – og umåtelig lange – EU-tale. Urealistisk og utopisk, lyder det fra nord, sør, øst og vest, heter det fra lederskribenten i en annen dansk avis, Politiken.
Men med AfD, og delvis FDP, i Tyskland, blir det vanskeligere for de store partiene der å kjøre på med mer føderalt EU slik Macron ønsker.

Det kan føyes til at heller ikke EU-skeptikerne i CSU er særlig begeistret for Macrons planer, og CSU har etter sitt dårlige valgresultat behove for å markere avstanden til Angela Merkel.

Det tyske valget til Forbundsdagen har gjort tysk og europeisk politikk langt mindre forutsigbar.

Det var i 2015 de fem EU-presidentene la fram en plan for å avskaffe de nasjonale parlamentene deres råderett over egne lands statsbudsjetter innen 2025.

Planen består av tre ledd:
• Innføring av en bankunion, som i realiteten gjør Den europeiske sentralbanken overordnet de nasjonale statsbankene. (Det første skrittet ble tatt 1. januar 2016.)
• Opprettelsen av et reelt europeisk finansmarked. Man skal fjerne det som er igjen av nasjonale særhindringer for den frie flyten av kapital.
• Opprettelsen av en fiskalunion. Dette betyr at de nasjonale budsjettene ikke lenger vil bli vedtatt av de nasjonale parlamentene, men av EU, mens de nasjonale parlamentene vil bli tatt med på råd. Dette skal fullføres i 2025.

Det er dette prosjektet Emmanuel Macron prøver å få på skinnene igjen med sin tale, men han vil møte større motstand enn det planen fikk da den ble lansert. I EU kalles all motstand mot overnasjonalitet og EU-sentralisme for «høyrepopulisme» og det som verre er.

Venstresida har for en stor del gjort det lett for unionseliten ved å være med på ferden. Die Linke protesterer som nevnt mot Macrons planer, men det er typisk og urovekkende at den prinsipielle kritikken av angrepet på demokratiet og folkesuvereniteten overlates til høyrepopulistene.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.