Wall Street styrer utviklinga av norsk treforedlingsindustri

13
Et oligarki av finanskapitalister mener at de har rett til å forme framtida på kloden.
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Det er to amerikanske hedgefond som bestemmer skjebnen til papirprodusenten Norske Skog. De norske politikerne spreller i nyliberalismens garn og blottlegger sin egen avmakt. Jusprofessor Mads Andenæs og Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske mener at en statlig innblanding i Norske Skog kan være i strid med EØS-avtalen. Det er liten tvil om at de har rett.

Det betyr at det er Blackstones toppsjef Stephen Schwarzman som sitter med makta til å bestemme utvikling — evt. avvikling – av norsk treforedlingsindustri. Statsminister Erna Solberg kan fortsette å spille Pokémon Go.

En demontert papirmaskin fra Union bruk bukseres ned Skienselva i 2007 på veg til Brasil foto: Brian Thurston

Forbes kåret i fjor Schwartzman (70) til Wall Streets mektigste mann. Han har en formue på 12 milliarder dollar. Han er økonomisk rådgiver for Trump samtidig som Blackstone er viktig bidragsyter til Clinton Foundation.

– Det er kapitalismen på sitt mest brutale

Representanter for selskapet, aksjeeiere og kreditorer forhandler i disse dager om en restruktureringa av gjelda.

Dagens Næringsliv skriver 4/8:

Den anerkjente og erfarne forretningsadvokaten Henrik August Christensen (55) kom inn som styreleder i Norske Skog i fjor høst. Han havnet midt oppi refinansieringsjobben.
– Det er kapitalismen på sitt mest brutale når forskjellige kreditorer og aksjonærene skal kjempe om posisjoner etter restrukturering, sier han.
——
– Det er ingen stor aktør her som har et langsiktig perspektiv og penger til å sette inn til å drive dette videre, sier han.  – Det er ingen industrielle aktører, bare finansielle.

——-

– Prisen kreditorene som sitter i førersetet krever er 440 millioner euro, sier Christensen, og viser til de pantsikrede lånene som storfondene Blackstone og Cyrus Capital og andre långivere har gitt på til sammen 390 millioner euro. Den høyere prisen skyldes renter, samt at obligasjonseierne vil ha en premie for å være med på en løsning.

Konsulenter i forhandlingene er Goldman Sachs og Evercore. De skal også ha sin del av kaka. Abc nyheter antyder at Goldman Sachs aleiene skal ha 100 millioner kroner.

Ikke glem hva som skjedde med Union

Blackstone og Cyrus Capital har kredittfasilitet på omtrent 100 millioner dollar med pant blant annet i lagrene på papirfabrikkene på Skogn og i Halden.

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen sier i et oppslag i Klassekampen 5/8 at «staten bør gå inn i for å bidra til å få bedriften over en kneik».

Jeg vil minne om at Hågensen var våpendrager både for medlemskap i EU og EØS som blokkerer for statlig støtte, men det skriver ikke Klassekampens journalist noe om.

I samme artikkel sier administrerende direktør i Norges Skogeierforbund Erik Lahnstein at en nedleggelse av fabrikkene på Skogn og i Halden ville fått vidtrekkende konsekvenser:

De norske anleggene er veldrevne og leverte i fjor et overskudd som tilsvarer over 400.000 kroner per ansatt i Norge. Det framstår ikke rasjonelt å stoppe produksjonen for dagens eiere og kreditorer.

Det kommer mange forsikringer om at fabrikkene i Halden og på Skogn er så livskraftige at de vil overleve en konkurs. Slik fungerer ikke kapitalismen. Bedriftene kan f.eks bli solgt til konkurrenter som nedlegger dem for å sentralisere produksjonen, f.eks. til  Sverige eller Finland.

Samme forsikringer skjedde før valget i 2005. Da hadde Norske Skog vedtatt å nedlegge Union i Skien med 380 arbeidsplasser. Bedriften gikk med overskudd. Arbeiderpartiet lovte å redde fabrikken hvis de vant valget. Og det gjorde de:  Stoltenberg andre regjering overtok.

To år etter ble maskinene demontert og sendt til Brasil.

Bare en mobilisering lokalt av fagforeninger og lokalsamfunn kan stoppe en eventuell slakt. Det er Halden og Skogn mot Wall Street! Politiske løfter er som skrift i sand.

 

Artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen

 

Les også:
Finansspekulanter bak krisa i Norske Skog
Norske Skog mot stupet
Norske Skog: La spekulantene blø!

KampanjeStøtt oss

13 KOMMENTARER

 1. ….det var vel noen politikere som la dette i pengefyrstenes hender til forvaltning – og disse politikerne var demokratisk valgte, ikke sant?…
  Den som gjerne vil vite hvordan Norge ser ut om et kvart hundreår kan dra til Serbia på ferie – foruten å være et fantastisk land med et fantastisk folk med tilnærmet norsk mentalitet, solgte de ut sine nasjonale ressurser på internasjonale børser for omtrent så lenge siden.

 2. Ved nedleggelsen av Union ble papirmaskinene sendt til Brasil. Var dette noe som foregikk innenfor EØS avtalen eller innenfor WTO avtalen? At Wall Street er tungt inne i saken betyr dette at saken egentlig ligger innenfor WTO avtalen?

  Hvis nedleggelse truer, kan staten kanskje midlertidig kjøpe Norske Skog for deretter å selge fabrikkene videre til noen andre som kan drive de lønnsomme fabrikkene videre i Norge. Jeg vet ikke om Statkraft midlertidig kan ha lov til å kjøpe Norske Skog for å ivareta sine interesser ved å opprettholde sine storforbrukere? Når Hydro får lov til å ha eierskap i norske kraftverk (for å få kontroll over sin strømforsyning), så kan kanskje Statkraft også få lov til å ha eierskap i kraftkrevende industri (for å sikre avsetting av sin strøm).

  • Staten, den store barnepike, er ikke lenger den som ordner opp. Og kommer ikke til å bli det. Det som skjer med Norske Skog er et ledd i det som har pågått lenge: All industri på den vestlige halvkule overtas av internasjonal finans- og pengebransje. Og når de eier det meste her, da ser de østover etter mer. Om krig skal til, ja da er de villige til å ta den. (det er her VG-journalistene i sin naivitet tror det handler om «barneoppdragelse»).

   De eier også selve pengene, i et system der alle penger, ja også de du har i lomma, er rentebærende. Hele vår økonomi er fundert på et uetisk gjeldsbasert pengesystem. Kilden til makt og maktmisbruk er eierskap til gjeld. De basale mekanismene i samfunnet er ikke lenger en del av den politiske debatten. Dette har vi overlatt til pengeklassen selv å styre med. Demokratiet er blitt et opplegg for å bestemme hvor bred veien skal være på en eller annen strekning, eller hvordan farge som skal være tillatt på husene et eller annet sted. Våpenmakt og økonomi, det tar de andre seg av – de der ute et sted. Og så kan vi lese i media om hvorfor de gjør som de gjør. Da blir fattigdom logisk. Krig blir logisk. Vår egen undergang blir fullt ut forståelig.

 3. Hva skal så skje med skogen i de norske skogene? Skal alt hugges og kjøres med lastebil til Sverige og Finland?
  Så vidt jeg veit ligger tusener på kvadratkilometer skogbruksland brakk, etter avvirking og manglende skogplanting, som var et nasjonalt prosjekt for 60 – 70 år siden.

  Har de som sitter med makta gitt opp Norge?

  • Det er et veldig godt spørsmål som jeg har stilt siden jeg ble skogeier i 1975. I Norge er det ikke plass til soloutspill fra entusiastiske enkelentreprenører. Der er det politikk og byråkrati som styrer det meste, og urokråker som vil skape noe nytt ute i distriktene, slås ned på med jernhånd.

 4. som så jeg har sett her i Norge så kommer det mer og mer som vil drive med tre eller som trenger tre til og produsere sine produkter 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.