Vårt Nestlé bekrefter slaveliknende forhold i kaffeindustrien

0

Nestlé bekrefter slaveliknende forhold i kaffeindustrien, skriver avisa Dagbladet, men avisa kunne ha føyd til: Og Norge er største eier! Dagbladet fortsetter:

– Vi dro ut tidlig om morgenen. Inspektørene hadde skuddsikre vester og vi kjørte i terrengbiler, beskyttet av politi med maskingevær. Så farlig er det å nærme seg noen av kaffeplantasjene i Brasil.
Mannen som forteller er Jesper Nymark, direktør for Danwatch, et uavhengig, undersøkende medie- og researchsenter, som blant annet fikk Danmarks største journalistiske pris for undersøkende journalistikk i 2015.
Bildet han gir er rystende: menneskehandel, slavearbeid og barnearbeid er noen av ordene som går igjen.

Danwatch kan dokumentere at den brasilianske kaffeindustrien benytter arbeidskraft på tvangsarbeid, at arbeiderne stues sammen i brakker, må drikke av samme vannkilde som dyra, og jobber uten beskyttelse motdødelige giftstoffer.

På nettsidene til Danwatch er dette omtalt i større detalj. De skriver blant annet:

Debt bondage, child labour, deadly pesticides, a lack of protective equipment, and workers without contracts. Danwatch has been on assignment in Brazil and can prove that coffee workers in the world’s largest coffee-growing nation work under conditions that contravene both Brazilian law and international conventions.

Danwatch has confronted some of the world’s largest coffee companies with the facts surrounding these illegal working conditions. Two coffee giants admit that coffee from plantations where working conditions resembled slavery according to the Brazilian authorities may have ended up in their supply chains.

Nestlé har også innrømt at selskapet benytter seg av slavearbeid i Thailand, skriver The Guardian.

Dette betyr at når vi kjøper kaffe i butikken risiskere vi å bli et ledd i den kjeden som er basert på dette slavearbeidet. For oss nordmenn kommer det noe ekstra i tillegg, siden «vi» gjennom Oljefondet har investert 61 millilarder kroner i Nestlé. Det gir «oss» 2,76% av aksjene. Og det gjør «oss» til største eier i selskapet, rett foran finansselskaper som Capital Research, Vanguard og BlackRock.

Nestlé er ikke bare verdens største kaffeselskap. Det gjør også så godt det kan for å privatisere verdens drikkevannsreserver. Styreformann og tidligere toppsjef i Nestlé, Peter Brabeck-Letmathe, har erklært at “tilgang til vann burde ikke være en offentlig rettighet“, og selskapets hydrologer jakter på nye grunnvannsressurser de kan tappe ut og omdanne til blodpenger.

Norge, «vi», er altså storprofitør på slavearbeid og ran av drikkevannsreserver, på tross av alle våre moralske retningslinjer.

 

Les også: Krigen om vannet er i gang – vårt Nestlé fører an.

 

Forrige artikkelHvordan går det egentlig med økonomien i Russland?
Neste artikkel– USA brukte hvitt fosfor i bombinga av Raqqa
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).