Propaganda for al-Qaida i beste sendetid på NRK

(Refusert av NRK Ytring)

NRK Urix sendte 7. juni filmen «Livredderne i Aleppo». Angivelig skulle den være en dokumentar om de såkalte «White Helmets» i Øst-Aleppo. Men i hele sin form, sin fortellerteknikk, sin bruk av kameravinkel og klipping er den alt annet enn en dokumentar. Det er nærmest en reklamefilm, uten kritisk distanse, uten kritiske spørsmål av noe slag og uten egentlig informasjon. 

White Helmets (al-Qaida) bruker hele tida barn i propaganda for full krig

Dessuten klarte Urix å bruke frilansjournalisten Pål Refsdal som en slags ekspertkommentator. Refsdal har bodd sammen med terrorister fra al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra-militsen, og han framstår både muntlig og skriftlig som deres sympatisør.

Overfor Dagsavisen har Refsdal likestilt al-Qaida-terroristene med norske sabotører under krigen mot nazi-okkupasjonen. Han sa:

” En god nordmann som sprengte en kasse dynamitt og seg selv i lufta om bord i en buss med 40 tyskere – ville ikke han fått en bronsestatue på offentlig plass? Det er ikke noe fremmed at folk ofrer seg i krig.”

I Refsdals verden er al-Nusra og de andre jihadistene altså ikke terrorister, men frigjøringshelter.

WH ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat. WH er finansiert med minst 100 millioner dollar fra USA og andre land. Det er reklameselskapet Purpose Inc som driver kampanjen for WH. Da Øst-Aleppo ble frigjort og sivilbefolkninga endelig kunne slippe unna jihadistenes skrekkvelde, skulle man tro at WH ville stått fram for internasjonal presse og presentert seg og sitt arbeid. Men de var forsvunnet som dugg for solen.

White Helmets logo i jihadistbasen i Øst-Aleppo

Derimot har utenlandske observatører som har vært inne i jihadistenes baser kunnet dokumentere at der lå al-Nusras og Den islamske statens hovedkvarter vegg i vegg med hovedkvarteret til De hvite hjelmene. Våpenmateriell, jihadistpropaganda og De hvite hjelmenes logo var side om side. Der var det kvinnefengsler og torturkamre. Det var en terrorbase.

Hvorfor har ikke Urix, som vanligvis holder en ganske høy kvalitet, gjort noe forsøk på kritisk journalistikk overfor fenomenet WH? Hvorfor kjørte de PR-film for al-Qaida i beste sendetid? Det er en gåte.

Pål Steigan

 


Pål Refsdal omtalte meg i sin artikkel som konspirasjonsteoretiker og likestilte meg med lederen av Ku-Klux-Klan. Det ga meg tilsvarsrett, men siden Refsdal ikke kom med et eneste argument mot meg, valgte jeg å kritisere programmet. (Hvordan skal man kunne tilbakevise et argument som ikke er framført?) Det falt redaksjonsledelsen tungt for brystet, og de valgte å refusere mitt innlegg med følgende begrunnelse:

 

Hei.
Jeg har sett på din replikk og kan ikke se at dette er et tilsvar til den kronikken Pål Refstad skrev på våre sider. I dialogen med min kollega ble det gjort klart at: Du må velge et fokus i tilsvaret til påstandene som Refsdal kommer med mot deg. I denne replikken kritiserer du Urix og viser blant annet til uttalelser som Refsdal kom med i Dagsavisen i februar 2016.  Hans kronikk https://www.nrk.no/ytring/krigspropaganda-og-konspirasjonsteorier-1.13548499, som var utgangspunktet for et tilsvar, viser du ikke til.
Redaksjonen avslutter arbeidet for helgen nå, så vi må eventuelt komme tilbake til saken mandag.

God helg.

Med vennlig hilsen
Berit Ytrehus,
NRK Ytring

 

 

  23 kommentarer til “Propaganda for al-Qaida i beste sendetid på NRK

 1. 9. juni 2017 klokka 16:10

  Det er jo alltids ei lita von i at dei “eventuelt” kan “koma tilbake til saka mondag”. Det å ta saka som siste post før helga, er sjølvsagt det eldste trikset i boka.

 2. 9. juni 2017 klokka 16:40

  Det er nesten utrolig det NRK driver med i denne saken. Først bestemmer de seg for å vise en timelang propagandafilm om White Helmets- “Last men in Aleppo”. Som reklame bruker de Pål Refsdal som oppvarmer til Urix. Han får ytre seg uhemmet på NRK-Ytring. Han får mye tid på Dagsnytt 18. Han får mye tid på URIX. Refstad blir fremstilt som garantisten for at White Helmets er det de utgiver seg for- heroiske mennesker som står og speider etter bombefly. Problemet med White Helmets er at det er umulig for folk å få tak i dem. De har ikke et telefonnummer folk kan nå dem på…Da jeg sa det til NRK før jeg fikk 4 minutter på skjermen sa de: Vi har telefonnummeret deres..
  Jeg har nylig vært i Øst Aleppo. Hele filmen er et falsum.: I filmen går ‘faren sammen med datteren på apotektet. Der var det få medisiner. Det hovedpersonen visste og som vi som har vært i Øst Aleppo vet er at WH og AlNusra hadde store lagre med medisiner. Verken denne jenta eller faren så underernært ut. Det hadde de ingen grunn til heller. Dte ble funnet store matlagre i Øst Aleppo- sammen med lagre med tonnevis av våpen. De var ikke de siste i Øst Aleppo. Etter White Helmets og Al-Nusra hadde etterlatt hundre sivile og flere tusen soldater med hodet skåret av dro de til Idlib med Al-Nusra i de grønne bussene. På bussene satt også Norwac, Norsk Folkehjelp, Flyktningehjelpen og Redd Barna og Leger uten grenser. Igjen var russiske mineryddere, syriske soldater og Syrias Røde halvmåne. Vi ser i filmen at disse heltene rægger rundt i ambulanser og brannbiler. Det var verken almulanser eller brannbiler etter dem. de hadde de sørget for å ødelegge. Det kanskje mest patetiske ved filmen er jo at vi så verken terrorister eller sivile- kun noen morløse barn. Jeg tror ikke vanlige folk er tungnemme. Ikke så tungnemme at jeg måtte i løpet av de 4 minuttene jeg fikk måtte svare flere ganger på hvrodan jeg kom inn i Syria. Refstad slapp det spørsmålet. Hadde han blitt spurt måtte han ha svart at han måtte samarbeide med terrorgrupper som har kontroll over grensene mellom Tyrkia og Syria og mellom Jordan og Syria. For NRK er det åpenbart mer edelt å være Norges representant for Al-Nusra enn å la folk som har vært i Syria på lovlig vis å komme til orde.
  Pål er tilbake på mandag–! —God helg

  • veto
   9. juni 2017 klokka 17:39

   “De har ikke et telefonnummer folk kan nå dem på…Da jeg sa det til NRK før jeg fikk 4 minutter på skjermen sa de: Vi har telefonnummeret deres.”

   NRK har telefonnumret till sina kontaktpersoner i utrikesdepartementet och pst. Det här är så grovt att det uppenbart rör sig om direkt politisk styrning.

   • veto
    9. juni 2017 klokka 17:55

    Och kanske lagenligt ska tilläggas, Norge är ju krigförande part i Syrien och har väl enligt lagen rätt att begränsa och styra informationen därifrån.

  • 11. juni 2017 klokka 18:33

   Takk tgil Eva for kommentarer og innlegg. Det har vært viktige referranser og støtte i kampen mot medieløgnene omkring Norges deltakelse i Syriakrigen mot den lovlige regjeringen.

 3. Arne Apold
  9. juni 2017 klokka 16:56

  Det er en uskreven lov på NRK ytring om at kommer du med relevant kritikk av nrk, så blir du sensurert.

 4. 9. juni 2017 klokka 17:55

  Litt på siden, men Pål Steigan har faktisk medvirket til NRKs beste radioprogram noensinne! Som jeg skriver det på min blogg PermaLiv:

  – Verdibørsen om evolusjon, miljø og samanbrot: https://archive.org/details/Verdiborsen-2012/03+Verdiborsen+06.10.2012.mp3

  “Terje Bongard, Lise Tingstad og Pål Steigan diskuterer her korleis det kan ha seg at menneskeslekta ikkje ser ut til å ta inn over seg dei globale miljøkrisene. Ein unik samtale med to av Noregs mest visjonære, kunnskapsrike og intelligente menn!”

  Man kaller simpelthen ikke en slik mann konspirasjonsteoretiker og sammenlikner han med lederen av Ku-Klux-Klan. Det er utilgivelig! Jeg krever at Pål Steigan får minst 20 minutter i beste sendetid av NRK etter dette!

  • 9. juni 2017 klokka 18:10

   Hei Pål, jeg vil gjerne tipse deg om Dyssekilde økolandsby. Den måten de resirkulerer næringsstoffene i pilerenseanlegget sitt på er storartet. De dekker også 3/4-deler av vannbehovet fra takvann. Slik kan vi alle leve hvis vi slutter å bygge for profitt: http://dyssekildevillage.blogspot.no/2017/05/historien-til-dyssekilde-okolandsby.html

   Håper det blir masse visjonære samtaler lik denne med Bongard når dere får opp Web-TV!

  • 9. juni 2017 klokka 18:33

   Jeg krever også en personlig beklagelse fra Refsdal, da jeg som en følger av Steigan indirekte blir lik en følger av lederen av Ku-Klux-Klan.

   Alle som leser denne bloggen bør reflektere over at Refsdal anser dere for å være på likefot med følgerne av Ku-Klux-Klan.

 5. 10. juni 2017 klokka 08:23

  At vi i vårt land er velsignet med propaganda for al-Qaida er ikke nytt, det blir stadig dryppet.
  Høsten 2015 hadde vi flere uker med fordekt, men direkte reklame i både lokal- og riksaviser. For undertegnede bekrefter dette det meget foruroligende faktum at bruk av de blodtørstige Mujahedin som vi så i Bosnia, av halshuggende ISIS, Al-nustra og Hvite Hjelmer i Syria og Irak, er villet av maktmiljøene i Vesteuropa. NRK er i det vesentlige dirigert av en håndfull bakmenn av samme familie utstyrt med makt til å avgjøre hva NRK skal si og ikke si. En ekte propagandasentral.

 6. 10. juni 2017 klokka 08:57

  NRK har en bra artikkel i dag, som forklarer Refsdals virkelighetsforståelse:

  “Magnussen forklarer hvordan hjernen kan lure oss. At hver gang vi henter fram et minne, tukler vi litt med det.

  – Hver gang vi erindrer noe eller gjenforteller noe, dikter vi på nytt. Vi legger til nye spekulasjoner og nye tanker. Og neste gang inngår det i minnet, sier han.

  Mange tror hukommelsen er som et slags videoarkiv: At du kan spille av et minne som en film, og så sette det tilbake igjen i arkivet. Det er ikke helt riktig.

  Ifølge boka «Å dykke etter sjøhester», skrevet av nevropsykolog Ylva Østby og søsteren Hilde Østby, fungerer det mer som at hjernen setter opp et middelmådig skuespill av hvordan den antar en episode kan ha vært. Og når vi skal sette minnet tilbake igjen i arkivet, så overskrives det gamle minnet. Vi lagrer hjernens upresise rekonstruksjon.

  Derfor blir minnene faktisk mindre og mindre sanne for hver gang vi tenker på dem.”

  – Jeg har et falskt minne. Det har antagelig du også: https://www.nrk.no/dokumentar/xl/den-forraederske-hukommelsen-1.13512390

  Denne propagandafilmen har som misjon å plante falske minner i seerne. Vel, dette er vel formålet med all propaganda. Refsdal har blitt et offer for egen propaganda. I sannhet, menneskets minne er som fjøra som blir til fem høns. Hver gang vi henter fram et minne legger vi til litt og forvrenger litt. Til slutt blir den lille, ubetydelige fjøra i minnene våre til fem ustyrlige høns som flyr omkring. Vi har ingen som helst grunn til å stole på oss selv, og absolutt ingen grunn til å tro på propagandaen til White Helmets og Refsdal.

  • 11. juni 2017 klokka 18:45

   ” Vi har ingen som helst grunn til å stole på oss selv”

   Snakk for deg selv. – Minnet er langt fra så upålitelig som bu tror, kanskje unntatt ditt. Men selv ditt minne synes å fungere, ut fra innleggene dine, noe bedre enn at “fjøra i minnene våre [blir] til fem ustyrlige høns som flyr omkring”.

   Å først overdrive, og så generalisere overdrivelsen, er oppskrift på deprimerender selvbedrag. Dropp det – så blir du gladere. Kanskje klarer du da å lære å stole på eget sinn og miner på fornuftig vis. :-]

 7. Byggmester bob
  10. juni 2017 klokka 09:39

  hurra for nrk , tv lisens og terroristpropaganda. Er det ikke flott at vi tvinges til å betale for å bli hjernevasket av skruppeløse kyniske løgnhalser?

 8. William Steffensen
  10. juni 2017 klokka 13:50

  Innslaget til NRK om “de hvite hjelmene” var så dårlig at kanalen tok fra seg selv den siste rest av troverdighet! Etter dette så kan en bare gi bort TV’en, og slutte å betale lisens!

 9. Harald Støren
  10. juni 2017 klokka 20:34

  Ja, det blir for drøyt å kalle “White Helmets” for en “opplysningsfilm” om arbeidet til en humanitær organisasjon, slik det blei gjort i Urix. Det dreidde seg her heilt klart om en propagandafilm for IS. Kommentarene fra dem som blei plukka ut var einsidig retta mot “morderen Assad”. Demonstrantene som blei filma i gatene ropte “Gud er stor!” Slagord for “friheit”, “demokrati” og “menneskeretter” glimra derimot med sitt fravær. Hjelpearbeidet framstod i det store og heile som sekundært i forhold til det religiøs-politiske budskapet til en organisasjon som har gjort hodekapping av “vantru” til en hobby.

 10. 11. juni 2017 klokka 18:19

  “Propaganda for al-Qaida i beste sendetid på NRK”

  Skammelig av NRK. Både å sende Urix-innslaget, Refsdal-kommenteren – og så nektelsen, sensureringen, av å trykke Steigans svarinnlegg.

  Konteksten for NRKs usakligheter og sensur er Norges aktive, ulovlige deltakelse i krigen mot Syrias lovlig valgte regjering.

  Krigen, konteksten, er ULOVLIG for Norge å delta i slik vi gjør, både etter internasjonal lov Norge har ratifisert (FN-pakten), og etter Grunnloven (§ 25).

  Dermed er statskanalen NRK i press, mellom lojalitet til eierens lovbrudd, eller konflikt med andre MSM-narra-tiver.

  NRK velger trygge løgner. – Vi må gjøre dem utrygge, så de ikke våger å lyve fullt så klart.

 11. Siri
  14. august 2017 klokka 12:51

  Denne må jeg se! Jeg har trodd på noe som viser seg og ikke være i nærheten av sannheten skjønner jeg. Og så påståelig jeg har vært. WH var liksom dreamteam av frivillige idealister som ikke ville dra fra alle disse barna og de andre sivile i Syria. Og Steigan: KKK? Refsdal må være “gal”. Gleder meg veldig til WebTv for som andre her i kommentarfeltet så har jeg slett ikke lyst til og betale lisens lenger.

Legg inn en kommentar