USAs krigsmaskin på skinnene i Norge

0
Foto: Rolf Bunes

En oppmerksom leser har sendt oss disse bildene fra Hell jernbanestasjon i Stjørdal. De viser USAs militære kjøretøyer som er på vei fra Norge til den store Aurora 17-øvelsen i Sverige. De pansrede stridsvognene ble hentet rett ut av fjellhallene i Stjørdal og kjørt ombord på togvogner der. Dette viser at USAs base i Norge allerede er operativ og at de tunge våpnene som nylig ble lagret i fjellhallene er klare til bruk når det skulle være. På den måten blir deres deltakelse i Sverige også en prøve på bruken av Norge som framskutt base i en tenkt krigssituasjon.

Foto: Rolf Bunes
Foto: Rolf Bunes
Foto: Rolf Bunes

De amerikanske Abrams-stridsvognene er ikke de eneste militære kjøretøyene som er lagret inne i fjellmassivene. Flere tusen amerikanske kjøretøy er parkert inne i de ulike fjellhallene, og mye av ​utstyret gjøres nå klart for den multinasjonale vinterøvelsen Cold Response​ i mars.Dette skriver Forsvaret på sine nettsider.

CNN omtaler også USAs utplassering av tunge våpen i Norge:

Marines are prepositioning battle tanks, artillery and logistics equipment inside Norwegian caves as the U.S. pushes to station equipment near the NATO-Russia frontier.

“Any gear that is forward-deployed both reduces cost and speeds up our ability to support operations in crisis, so we’re able to fall in on gear that is ready-to-go and respond to whatever that crisis may be,” Col. William Bentley, operations officer for the 2nd Marine Expeditionary Brigade, said in a statement Friday on the Norwegian deployment that called the caves classified.

Ifølge Magnus Nordenman, som er direktør i Transatlantic Security Initiative ved Atlantic Council, er dette våpen beregnet til å utstyre en hær på 15.000 amerikanske soldater. Til sammenlikning består den norske hæren av én brigade med i alt 5000 soldater.

Talspersoner for USA gjør ingen hemmelighet av det den massive amerikanske opprustninga i Norge er rettet mot Russland. USA skal mer enn tredoble sine militære investeringer i Europa innen 2017, og Norge er en viktig brikke i dette krigsspillet.

 

Forrige artikkelNRK: Sanksjonene dreper barn i Syria
Neste artikkelUSA:s sanktioner: Symptom på en stormakt på nedgång
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).