Iransk domstol krever at USA betaler erstatning til gassofre

7

En iransk domstol krever at regjeringa i USA betaler 245 millioner dollar til ofrene for kjemiske angrep som ble utført av Saddam Husseins styrker under den iransk-irakiske krigen i 1980–1988, sier talsmannen for landets talsmann Gholam Hossein Mohseni Eje’i 21. august 2017.

«En rekke mennesker som har blitt skadet under kjemisk bombing, har innlevert søksmål og en domstol har utstedt avgjørelser for 18 av dem som har blitt skadet eller drept og beregnet deres erstatningskrav,» sa Mohseni Eje’i, ifølge nyhetsbyrået Fars.

I september 1980 begynte Hussein invasjonen av Iran. Den ødeleggende krigen som fulgte, endte først i 1988. Omtrent 1,5 millioner mennesker døde i konflikten.

I mars 1988 ble byen Halabja angrepet av irakiske styrker med stridsgass etter at den var erobret av geriljastyrker (peshmergas) fra PUK (Kurdistans patriotiske union). Rundt 5 000 mennesker antas å ha dødd i angrepet og mange av de overlevende sliter fortsatt med store fysiske og psykiske ettervirkninger fra angrepet.

Den norske journalisten Astor Larsen fra avisa Klassekampen var blant de første som kom til den irakiske byen Halabja etter at innbyggerne var utsatt for et flere timers gassangrep under Saddam Husseins styre. Larsen var den eneste norske journalisten som få dager etter gassangrepet reiste inn i Halabja og selv så hvor grufull og dødelig effekten av kjemikalier kan være. Her er et intervju med Astor Larsen på NRK om Halabja.

USA og Storbritannia, som da var alliert med Saddam Hussein, tok ikke noen straffetiltak mot Irak den gangen. USA prøvde delvis å skylde på Iran, og Storbritannia sa at det ville være skadelig for deres egne interesser å innføre noen slags sanksjoner mot Irak, til tross for det massive gassangrepet som drepte omkring 4000 sivile.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Jeg synes du bør ha med hvorfor dette har noe med Iran å gjøre – Halabja var irakisk, og peshmergaene der var også irakere. Årsaken til at Iran nå trekker dette fram, var jo at disse hadde alliert seg med Iran i krigen som sto på mellom Iran og Irak.
  Det var en forferdelig hendelse, jeg husker bildene på TV omkring de som flyktet opp i fjellene. Bra den ikke blir glemt.

  • Takk, det burde jeg naturligvis ha skrevet. Jeg husker også dette godt, ikke minst fordi det var min gode venn Astor Larsen som var det eneste norske vitne til massakren umiddelbart i etterkant, og hans fortellinger derfra ryster meg ennå.

  • Hadde søksmålene noe å gjøre med gassangrep i Irak å gjøre?

   Irak, med støtte av NATO brukte gass i Iran også.

   Jeg tviler på at noen av de 18 sakene handler om gassangrep i irakisk kurdistan.

   • Det er vel mer sannsynlig at det handler om angrepet mot den kurdiske byen Sardasht i Iran i 1987?

    «On June 28, 1987, Iraqi aircraft dropped mustard gas bombs on Sardasht, killing 110 people instantly and injuring as many as 12,000 civilians, according to Rudaw.

    The Kurdish city in northwestern Iran became the first in the world to be gassed. Out of a population of 20,000, 25 percent are still suffering severe illnesses from the attacks, according to Global Security.org.

    In the wake of the 30th anniversary of Saddam Hussein’s chemical attack against Sardasht, Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif lambasted the US for its perceived double-standard approach toward chemical weapons use.»

    https://www.rt.com/news/400437-us-damage-chemical-iraq/

    • Dette kjente jeg ikke til, men jeg ser at det også kan være riktig – kanskje begge, det var jo i den samme kampen mot kurderne. Men det som er tydelig, er at det ble drept og skadd mangfoldige ganger flere i Halabja enn i Sardasht, ifølge det jeg leste om dette nå. Regner med at du kommer tilbake med en avklaring her, Pål.

 2. Hvor mye bare oversetter du? Har sett flere anglisismer. Her sier du ‘krigen sluttet bare i 1988’. Norskinger sier…sluttet forst i… (sorry, er paa engelsk tastatur..)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.