En iransk domstol krever at regjeringa i USA betaler 245 millioner dollar til ofrene for kjemiske angrep som ble utført av Saddam Husseins styrker under den iransk-irakiske krigen i 1980–1988, sier talsmannen for landets talsmann Gholam Hossein Mohseni Eje’i 21. august 2017.
«En rekke mennesker som har blitt skadet under kjemisk bombing, har innlevert søksmål og en domstol har utstedt avgjørelser for 18 av dem som har blitt skadet eller drept og beregnet deres erstatningskrav,» sa Mohseni Eje’i, ifølge nyhetsbyrået Fars.
I september 1980 begynte Hussein invasjonen av Iran. Den ødeleggende krigen som fulgte, endte først i 1988. Omtrent 1,5 millioner mennesker døde i konflikten.
I mars 1988 ble byen Halabja angrepet av irakiske styrker med stridsgass etter at den var erobret av geriljastyrker (peshmergas) fra PUK (Kurdistans patriotiske union). Rundt 5 000 mennesker antas å ha dødd i angrepet og mange av de overlevende sliter fortsatt med store fysiske og psykiske ettervirkninger fra angrepet.
Den norske journalisten Astor Larsen fra avisa Klassekampen var blant de første som kom til den irakiske byen Halabja etter at innbyggerne var utsatt for et flere timers gassangrep under Saddam Husseins styre. Larsen var den eneste norske journalisten som få dager etter gassangrepet reiste inn i Halabja og selv så hvor grufull og dødelig effekten av kjemikalier kan være. Her er et intervju med Astor Larsen på NRK om Halabja.
USA og Storbritannia, som da var alliert med Saddam Hussein, tok ikke noen straffetiltak mot Irak den gangen. USA prøvde delvis å skylde på Iran, og Storbritannia sa at det ville være skadelig for deres egne interesser å innføre noen slags sanksjoner mot Irak, til tross for det massive gassangrepet som drepte omkring 4000 sivile.