Krever globalt forbud mot selvstyrte drapsmaskiner

28
Wild Cat robot from Boston Dynamics

Grunnleggerne av rundt 90 teknologiselskaper i 26 ulike land som jobber med nettopp kunstig intelligens og/eller robotikk, har undertegnet et åpent brev til FN hvor de ber FN sørge for et forbud mot autonome våpen.

Dette skriver digi.no. I brevet heter det:

– Dødelige, autonome våpen truer med å bli den tredje revolusjonen innen krigføring, Så snart dette har blitt utviklet, vil de åpne for væpnede konflikter som utkjempes i en større skala enn tidligere, og med tidsskalaer som er raskere enn det mennesker kan fatte. Dette kan bli terrorvåpen, våpen som despoter og terrorister bruker mot uskyldige befolkninger, samt våpen som har blitt hacket til å oppføre seg på uønskede måter.

– Vi har ikke lang tid på oss til å handle. Så snart Pandoras eske er åpnet, vil det være vanskelig å lukke den.

Initiativtakeren til brevet, Toby Walsh som er professor ved University of New South Wales, sier i en pressemelding:

– Kunstig intelligens kan bidra å takle mange av de presserende problemene som samfunnet møter i dag: ulikhet og fattigdom, utfordringer som følge av klimaendringer og den pågående finanskrisen. Men den samme teknologien kan også bli brukt i autonome våpen til å industrialisere krig.

Hele brevet finnes her sammen med lista over undertegnere.

Offisielle dokumenter fra Pentagon og NATO viser at de satser på å utvikle såkalte “autonome våpensystemer”, det vil si roboter som sjøl skal kunne avgjøre om de skal drepe. De skal hente informasjon fra sosiale medier ionklusive tweeter, blogger og instagram. Og de skal også kunne brukes mot sivile.

 

killer robot
Dreperroboten «Wild Cat» som er utviklet av Boston Dynamics

«Sjølbevisste» drapsroboter

Militære kretser i USA har lenge arbeidet med neste generasjon krigføring og robotkrigføring, og har kommet med forsikringer om at robotene skal være under menneskelig kontroll. Men den typen systemer er allerede i bruk. En drone som dreper i Afghanistan eller Jemen og er styrt av en soldat som sitter i en bunker i Nevada er et slikt halvautomatisk system. Neste generasjon er noe helt annet.

Rapporten Human Systems Roadmap Review fra USAs forsvarsdepartement er ikke en gang hemmelig. I full offentlighet forklarer man at man nå vil satse på teknologier som vil skape svermer av «sjølbevisste» roboter i nettverk som vil være designet til å drepe mål som robotene sjøl velger ut.

Rapporten, som er på 53 sider, ble lagt fram på en konferanse i februar 2016 av John Tangney fra US Navy. Det går fram av dokumentet at Pentagon regner med at man innen femten år vil kunne ha  våpensystemer der både planlegging, utvelging av mål og dreping vil være delegert fullstendig til roboter. De vil blant annet hente sin informasjon fra blogger, websider og innlegg på sosiale medier som Twitter, Facebook og Instagram.

robotkrig dok1

Som det går fram av dokumentet skal robotsystemene bli i stand til å hente ut «fiendtlige meldinger» i sosiale medier og sortere dem slik at de kan velge ut målene sine. (For lesere som har fulgt meg en stund kan det være interessant å merke seg hvordan Pentagon også her ser det som svært viktig å «kontrollere de strategiske narrativene» i en konfliksituasjon.)

Systemene er allerede demonstrert for NATO

En annen ting som går fram av dokumentet er at styrken i disse systemene ble demonstrert under den offensive NATO-øvelsen Trident Juncture 2015. Øvelsen var åpenbart rettet mot Russland og omfattet 36.000 soldater fra 30 land.

nato robot dok

USAs NATO-partnere var ikke helt klar over hvor langt deres overordnede er kommet i bruken av sosiale medier til bruk i krigføring. Derfor ble det regnet som en suksess da denne teknologien ble demonstrert under NATO-øvelsen. Foreløpig er det mennesker som bruker informasjonen fra sosiale medier i planlegging og gjennomføring av militære aksjoner. Men innen femten år tar man sikte på at robotene sjøl skal kunne bruke informasjonen til å drepe de målene de sjøl plukker ut.

Hva slags informasjon man er ute etter går fram av et annet Pentagon-dokument, A Brief Overview of Activity Based Intelligence and Human Domain Analytics, der het heter:

the presence, activities (including transactions – both physical and virtual), culture, social structure/organization, networks and relationships, motivation, intent, vulnerabilities, and capabilities of humans (single or groups) across all domains of the operational environment.

Drapsroboter som utbytter sosiale medier, det lyder betryggende. 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


28 KOMMENTARER

 1. «De skal hente informasjon fra sosiale medier ionklusive tweeter, blogger og instagram. Og de skal også kunne brukes mot sivile.»

  Aha, så det er derfor Blogger lar meg drive på. Slik at de kan la robotene gjøre drittjobben når den tid kommer, og eliminere meg for godt.

  • Lurte på hvilke energi de gikk på . Evnt kan de kanskje samarbeide med droner.Mulighetene er så enorme.

   Her er en droneprodusent, som viser til at en drone kan gå på solceller i 14 dager sammenhengende.

   Paul Davey, Zephyr business development director at QinetiQ , said: » The possibilities suggested by unmanned flight are truly exciting and with these trials Zephyr has secured its place in the history of UAV development. Both flights were achieved in the face of thunderstorms and debilitating heat in the hostile environment of the New Mexico high desert in the summertime. They have proved that an autonomous UAV can be operated on solar-electric power for the duration required to support persistent military operations.»

   Potential applications for Zephyr include earth observation and communications relay in support of a range of defence, security and civil requirements.

   A colour leaflet describing the future UK Space Priorities in Earth Observation, Space Exploration and
   Global Navigation. Including CryoSat,GMES, Venus Express, Aurora and Galileo.

   A lightweight, solar-powered drone with a massive 73-foot wingspan flew above the clouds for 14 days straight, shattering long-standing aviation endurance records, according to the Fédération Aéronautique Internationale.

   http://www.barnardmicrosystems.com/UAV/milestones/solar_powered.html

 2. Roboter er bare ett av veldig mange aspekter ved kunstig intelligens. Langt farligere enn robotene er i første omgang selvgående programvare som arbeider med psykologisk profileringsalgoritmer og som iverksetter skreddersydde psykologiske operasjoner og holdningskampanjer. Om man er forbauset over hvordan folk sluker menneskeskapt propaganda rått, kan man jo bare forestille seg fremtiden….

  Jeg tror uansett at kunstig intelligens vil føre til at menneskeheten langt på vei utrydder seg selv, med helt andre virkemidler enn våpen. I første omgang vil mennesket opphøre gradvis med overgangen mot det posthumane mennesket. -Genmanipulerte, fulle av kunstig stimuli i form av diverse prestasjonsfremmende preparater, implantater, osv osv. Produksjonsmidlene vil være helautomatiserte og det vil etterhvert også mer intellektuelle arbeidsoppgaver bli. Folk vil få sine liv redusert til sanseinntrykk som formidles av datamaskiner. Å leve «off the grid» vil være forbundet med fattigdom. «On the grid» vil være ensbetydende med å være i en kontinuerlig foreningsprosess med datamaskiner.

  Superintelligent AI er et tema som fortsatt blir betraktet som science fiction til tross for at det er langt mer science enn fiction, og til tross for at det vil prege livene våre massivt så snart nivået passerer visse kritiske faser. Typer som Yanis Varoufakis og Sam Harris har advart mot kunstig intelligens på ulike måter. Rent politisk må man innse at den total-automatiserte verden innbefatter slutten på kapitalismen, eller eventuelt begynnelsen på et jordlig helvete for alle som ikke har eierskap på maskineriet.

 3. Mange teknologi-guruer bekymrer seg for teknologiens utvikling og trusselpotensiale overfor menneskenes ve og vel. Tesla- og PayPalgründer Elon Musk ser kunstig intelligens som en eksistensiell trussel mot menneskene, Sam Altman fra det superhotte seed funding-selskapet Y Combinator (oppstartsaksellererende program for nye teknologibedrifter) sier automasjon vil stjele milloner av amerikanske arbeidsplasser – det samme vil i så fall også gjelde andre steder), drøssevis av deres bransjekolleger kjøper opp fast eiendom på New Zealand og kaller det «apokalypseforsikring», og den eneste som smiler og sier at alt skal bli helt topp er Facebooks Mark Zuckerberg mens han ivrig bygger om hele vår sosiale struktur …

 4. Dette har jeg advart mot i snart 10 år, det er helt spinnvilt hvordan folk frivillig gir fra seg enorme mengder sensitiv og privat informasjon om seg selv, bare det å vipse over noen kroner til en venn fører til at DNB videresender lange datastrenger med store mengder informasjon videre til FB og man er mer en naiv om man ikke tror at FB, Google, NSA mm ikke vil bruke den enorme mengden informasjon mot deg, ja man er nesten på grensen til å være rammet av alvorlig mental sykdom med en slik ekstrem naivitet, man hører stadig mot argumentet at har man ikke noe å skjule så har man heller ikke noe å frykte. ALLE har så klart noe å skjule og det heter privatliv. Noe som er nedfelt i grunnloven, de fleste har dører og gardiner i huset selv om de påstår de ikke har noe å skjule .. alt som samles inn av informasjon om deg, vil bli brukt mot deg.

  Når ting spisser seg til så vil en negativ ytring mot regimet bli fanget opp og en helautomatisk drone med hellfire raketter blir aktivert og du har ingen plasser å gjemme deg, varmesensorer og annen teknologi som henter opp algoritmene fra data de har samlet inn over år vil vite hvor du er til enhver tid ..
  Blir det opptøyer og opprør i en by så slipper de løs en drapsrobot fra fly som fyrer av på alt som beveger seg eller avgir varmesignatur og en hel by er utslettet på få timer.

  Da filmen The Terminator kom ut i 1984 så var det et fremtids scenario alle trodde ikke ville skje på mange tusen år, dataprogrammet Skynet var basert på kunstig intelligens og tok over alt og alle med hacking og satte robotene i krig mot menneskene.
  I 1984 i filmen sa de at fra oktober 2017 ville Skynet begynne å ta over verden og starte krigen mot menneskene, bytt ut navnet Skynet med Google/NSA så er vi der.
  Eliten vet hva som kommer og har allerede over flere år bygd dommedagsbyer og luksus huler langt under jorden, de fleste på New Zealand.
  I Oktober kommer dollar kollapsen og dominobrikkene begynner å falle, det som ikke vil bli tatt på senga som kjerringa på julekvelden bør snarest begynne å forberede seg ..

  • Roy sier: «Når ting spisser seg til så vil en negativ ytring mot regimet bli fanget opp og en helautomatisk drone med hellfire raketter blir aktivert og du har ingen plasser å gjemme deg, varmesensorer og annen teknologi som henter opp algoritmene fra data de har samlet inn over år vil vite hvor du er til enhver tid .. »

   Komikerne i Joy Camp har et par artige dramatiseringer av den type dystopier. For eksempel denne:

   https://www.youtube.com/watch?v=fst7j_VjPds

   Og denne: https://www.youtube.com/watch?v=8M7it846Ouk

  • «Har man ingenting å skjule har man ingenting å bekymre seg for» man kan og snu på flisa å si at hvis man ikke har noe å skjule , hvorfor trenger dem å overvåke deg? Det andre er at når det skjer «terroranslag og lignende er det nesten alltid svarte kamera og talsmenn som sier at de aldri kunne vært forutsett eller at de ikke hadde noe informasjon som kunne forhindret det som skjedde. Snodig?

  • Å bli gammal er ikke så aller verst tross alt, hvis man tar alternativet i betraktning. Men å tenke på at ens etterkommere må leve i fremtiden, og derfor kanskje ikke slipper fra det med skrekken i behold i samme grad som en selv, er malurt i begeret, dessverre. Og jeg liker dårlig at så mye er blitt dårligere på vår vakt.

 5. Det øyeblikket datamaskiner overtar sin egen utvikling fordi de er mer effektive til det enn mennesker, vil kunstig intelligens gå inn i en eksplosjonsartet utvikling som bare vil fortsette og fortsette. Ateisten Sam Harris kaller det for «the creation of a God». Dette er klimakset av menneskehetens utvikling. Alle fremskritt i ettertid av superintelligent AI vil tilskrives AI. Menneskeheten mister sin nytte. Dermed vil vi bli redusert til tilskuere av AIs store bedrifter, så lenge vi gidder. De fleste av oss vil derimot bare nyte den fantastiske superstimulien våre primitive hjerner får tilgang på. -Med mindre vi kobler oss på det hele, og hvisker ut grensene mellom menneske og datamaskin.

 6. Tenk om USA isteden heller hadde satset på å bygge opp sin egen industri for industriroboter for å effektivisere USAs næringsliv. Det ser ut som det meste man tar i for tiden i USA er destruktivt, men hva gjør man ikke for å opprettholde dollarens dominans.

  Keynes hadde helt rett, dollar skulle aldri ha blitt verdensvaluta, isteden skulle den syntetiske Bancor valuta ha blitt brukt som referansevaluta/verdensvaluta. Håper at Kina har lært av dette destruktive spillet når de overtar verdensvalutaen og at de bruker Bancor, SDR el isteden.

 7. Så nettopp Kampen om fjordane: https://tv.nrk.no/program/KOID75002317/kampen-om-fjordane

  Når man ser hva staten vha. politiet er i stand til å gjøre mot fredelige demonstranter og idealister, kan man virkelig frykte hva som vil skje når de får autonome morderroboter, foret av byråkrater med samme tankegang som her.

  Etter å ha sett denne dokumentaren er mitt hat til staten og teknokratene og alle som jobber for disse fylt til bristepunktet. Det er på høy tid vi myrder staten før disse folka får morderrobotene sine. Lommedemokratiet kan eliminere staten en gang for alle! Kommunisme 5.0 er statsløs! Jeg ønsker å leve som statsløs! (Ps! Nasjonalstaten er en forutsetning, men det går meget vel å oppløse staten i allmenningheten gjennom det ultimate demokrati).

  • Gratulerer, du dumpet nå borti det sk. «AFs dilemma». Jeg pleier å nevne det for å forklare hvilket fullstendig ubrukelig og dysfunksjonelt ideologisk motsetningspar der er jeg står for: Mot staten, men for nasjonalstaten. Er det rart man ikke får gjort stort …

   • Takk! Sjelden jeg får gratulasjoner. Men etter at RID-modellen har steget ned fra himmelen og vi får fred på jorden, vil det være betimelig å endre begrepet fra nasjonalstaten til nasjonalallmenningen. Fordi ved RID-modellen vil ALLE ha akkurat lik innflytelse, fra søppelkjøreren til viseutenriksministeren. Hele staten vil bli styrt av inngrupper akkuret likt den inngruppa søppelkjøreren er en del av, og statens inngrupper vil ikke ha en døyt mer innflytelse enn søppelkjørernes inngrupper. Så staten blir oss og oss blir staten. Hvor vi alle kan si som Napoleon: «Staten, det er jeg det».

    Slik vil staten oppløses i allmenningheten, hvor den nye nasjonalallmenningen er vårt hjem og fedreland!

     • – The Worst Mistake in the History of the Human Race: http://discovermagazine.com/1987/may/02-the-worst-mistake-in-the-history-of-the-human-race

      Ved å omfavne jordbruket forlot vi stammesamfunnet og ble etter hvert et massesamfunn. Det fantastiske er imidlertid at Bongard har gitt oss muligheten til å vende tilbake til stammesamfunnet, i en modernisert form. Dessverre ser det ut til at de fleste foretrekker å holde fast ved menneskehetens største feilgrep!

      En ting jeg irriterer meg over i alle «Planet of Apes»-filmer og lignende, er at aper kan kaste spyd etc. like langt som mennesker, samtidig som de svinger seg i trærne som andre aper. Dette er en fysisk umulighet! Man kan ikke kaste langt samtidig som man kan svinge seg i trærne slik aper gjør. Dette har med ledd og muskler å gjøre, å være god i det ene utelukker at man kan være god i det andre. Har sett det forklart, men husker ikke kilde. Uansett er vi mennesker overlegne alle andre dyr som kastere, så her har vi faktisk et fysisk trekk hvor vi er er best. Men så ble vi da også evolvert som spydkastere.

     • Re: Worst mistake

      Det med å bli bofast og domestisere planter (bli fremtidig senterpartivelger) har kanskje flere problematiske sider. En biolog jeg kjenner mener at det sannsynligvis er en del helseproblemer som er knyttet til all kornspisingen, da vi kun har gjort det i noen få tusen år, og det er på langt nær nok til at vi enda er blitt gode nok til å fordøye og utnytte kornet. Det er noe med enzymene vi produserer som ikke virker bra nok på kornsortene, såvidt jeg husker. Gi oss en tjue, tredve tusen år til bare, så er vi kanskje der. En kurisositet er at selv om vi ikke har evnen til å spise trær ol., og utnytte cellulosen slik enkelte andre dyr kan, er det kun ett enzym vi mangler for å kunne gjøre det. Jeg tror det har vært spekulert en del på om det går an å genmanipulere oss selv til å produsere dette enzymet i kroppen. Ligg unna, sier nå jeg … Trærne er vår venner! 🙂

     • Garantert! Stephen Hawkings mener jo vi må genmanipulere mennesker til å kunne puste i atmosfærer på fjerne planeter uten oksygen. Så å genmanipulere oss til å kunne spise gress og trær, det bør være en smal sak. Og ja, all denne kornspisinga har neppe vært bra!

  • Vi er ikke så veldig smarte, kun en hårsbredd bedre enn naboen, og det holder for å sende genene videre. Ser heller ikke bort fra at steinaldermennesket var en hel del smartere enn oss. De hadde et mye bedre balansert kosthold, de lot ungene amme vel og lenge, sove hos mor og leke sammen med unge og eldre i alle aldre. Hvor den eldste var stammens leder, ingen dårlig ide, da emosjonell intelligens viser seg å gå i taket etter fylte seksti.

  • Ps! Evolusjon er endring, ikke utvikling. Å kalle evolusjonslæren for utviklingslæren, slik noen gjør, som om evolusjonen er retningsorientert og lineær, blir helt feil. Evolusjon er retningsblind og verdiblind, hvor det kun er godt nok som gjelder.

 8. Kall den hva du har lyst til for min del;) teorien forutsetter gradvis økning i intelligens og at VI idag er toppen på teknologiens fantastiske utvikling. Du vet , denne teorien vi tutes ørene full av fra førskolestadiet at den var bevist i fossillaget for 150 år siden osv.. fra piltdown til jørn hurums missing link «Ida» som gikk fra å være proklamert som vår alles kjære stam-mor til å være «mere som tanta til søskenbarnet til mora istedet:)
  Hvis man bygger et hus og det er feil i grunnarbeidet, så får du problemer med hele konstruksjonen. Anbefaler alle å lese jostemikks artikkel om megalittene, det er et uhyre spennende tema:) ha en strålende dag videre.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.