Volvos konserverade gröt

0

Av Hans Hjälte

Onsdagen 5 juli förklarade det kinesiska bilbolaget Volvo Cars Vd Håkan Samuelsson att nu kommer bolaget att satsa på elbilstillverkning. I dagstidningarna kunde man läsa att nu tar Volvo ett steg in i framtiden med en omfattande satsning på elmotorer.

Volvos utspel fick en enorm publicitet inte bara i Sverige utan även internationellt, det blev en förstasidesnyhet i tidningar och toppnyhet till och med i BBC, CNN och Financial Times.

Den brittiska tidningen Daily News hade på sin första sida rubriken: ”Volvo ger bensindrivna bilarna dödsstöten. Den svenska jätten meddelar att man ska ha elmotorer i alla sina modeller från 2019.

Jovisst, kommer man att tänka på Ulf Peder Olrogs gamla slagdänga från 1940-talet: ”Allting går att sälja med mördande reklam: Kom och köp konserverad gröt!

För inte kommer Volvo att sluta att producera bensinbilar. Nej det handlar istället främst om att göra bensinslukande stora så kallade Suvar, mer attraktiva, genom att ge dem en liten miljöstämpel.

Jovisst, kommer Volvo att i framtiden erbjuda sina köper även elbilar. Men de handlar främst om att så kallade hybrider – det vill säga bilar som har både en motor som drivs av fossila bränslen som bensin eller diesel kompletterade av en elmotor, vilket gör bilen mer energieffektivare och därmed bränslesnålare.

Volvo har redan idag laddhybrider, bilar som går att ladda vid en elstolpe, men som också måste köras på diesel ibland om motorerna ska fungera. Men på detta område har flera av Volvos konkurrenter hunnit mycket längre.

Nu lanserar Volvo dessutom en egen variant, ”mildhybrid”, som blir den billigaste av Volvos så kallade elbilar. De använder sig i huvudsak av bensin. Elmotorn ger stöd när man gasar och laddas när man bromsar, men kan inte laddas via eluttaget.

Hybriderna kommer också att bli Volvos nya basmodeller. Det betyder att bilens energikälla kommer att vara fossila bränslen – och i Volvos fall i framtiden bensin – inte diesel. Dieselmotorerna kommer Volvo att fasa ut. För övrigt kommer flera av dagens Volvomodeller att tillverkas till mitten av 2020-talet. Den utlovade ”elbilssatsningen” gäller enbart de modeller som kommer att börja produceras om två år.

Ett par dagar efter Volvo Cars presentation av elbilssatsningen skriver Dagens Nyheters motorreporter Lasse Svärd om en test av Volvos nya prestigebil XC60 med bensinmotor.

Den är ”chockerande törstig med bensindrift.” Bilen som kostar nästan en halvmiljon kronor ska enligt Volvos uppgifter dra 0,62 liter bensin vid landsvägskörning. DN konstaterar att deras testbil drog 55 procent mer, det vill säga 0,96 liter per mil. Och det är på bensinmotor i kombination med eldrift som Volvo ska satsa på i framtiden i sina basmodeller.

Varför går Volvo Cars Group nu ut med denna elbilsbluff? Räcker Zlatan inte längre till för att marknadsföra företaget? Nej, nu handlar det också om att göra Volvo mer attraktivt, så att de som köper företagets dyra, tunga och fossildrivna bilar ska få ett lite bättre samvete.

Men det handlar också om pengar och investeringar. Volvos majoritetsägare, kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, behöver ha in kapital för att kunna satsa på nya modeller under 2020-talet och i dag låter alla typer av ”miljösatsningar” och ”elmotorer” som ljuv musik för investerare.

Hans Hjälte

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelElbilen – kapitalismens återvändsgränd
Neste artikkelHvorfor legitimerer FN bruk av barn i krigspropaganda?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).