USA ger grönt ljus för statskupp mot demokratiskt valde presidenten i Venezuela

0

Av Dick Emanuelsson.

USA har gått från att utfärda uttalanden om dialog till direkta uppmaningar om att störta den folkvalda regeringen Nicolas Maduro i Venezuela.

”Jag uppmanar Venezuelas militärer att störta Nicolas Maduro! Om Nicolas Maduro friger sina politiska fångar, kommer jag förhandla för honom om fri lejd ut från Venezuela”. Så uttryckte sig Amiral Kurt W. Tidd, befälhavare för USA:s Sydkommando (USSOUTHCOM) den 8 april 2017

Med all rätt betraktade inte bara regeringen Maduro Tidds direkta uppmaning till en militärkupp, även Latinamerikas folk blev grymt varse om att ”Imperialismen är ingen Papperstiger”.

Kurt Walter Tidd

Anders Romelsjö skriver: Denna artikel med titeln ”USA ger grönt ljus att störta Venezuelas regering. USA:s kommande militärmanöver i Amazonas,”har skrivits och publicerats av Latinamerikaexperten Dick Emanuelsson från Honduras huvudstad Teguicalpa 11/7 har jag mottagit för publicering och den återges med författarens tillstånd. Dick Emanuelssons blogg
Dick Emanuelsson är reporter sedan 1984. Bevakar sedan år 2000 Latinamerika på heltid.


 

USA leder oppositionen i Venezuela

Framträdandet från det militära Sydkommandots högste chef, som kan ses och höras på videon, illustrerar och bekräftar samtidigt USA:s avgörande roll och inblandning i den venezuelanska extrema högeroppositionens 100 dagars försök att störta regeringen. Oppositionsledarna har sedan länge begärt USA:s direkta stöd för att störta Maduro.

I den manual oppositionen följer eskalerar den varje dag terrormetoderna för att skapa det kaos som är nödvändigt för att förklara Venezuela som en stat i förfall, inkapabel att fullfölja sina nationella och internationella åtaganden. I det läget träder OAS, de Amerikanska Staternas Organisation in och fattar beslut om den ”Demokratiska Chartan”. Hittills har USA och dess lydstater som Colombia, Argentina, Mexiko eller Peru inte lyckats få den 2/3-majoritet som behövs för att utfärda Chartan, mycket tack vare de karibiska staterna och ALBA-gruppen.

Av den «fredliga oppositionen» i Venezuela är det inte mycket kvar av. Nu använder de sig av hemmagjorda granatkastare och andra vapen som faktiskt, reportrar och ledarskribenter där hemma, DÖDAR!

Det var därför som Amiral Kurt Walter Tidd främst vände sig till dessa karibiska stater i sitt framträdande den 8 april:

Video: Se quitó la máscara: Estados Unidos da luz verde para derrocar a Maduro. Habla el almirante Kurt W. Tidd.

Youtube

”Direktkontakt med Venezuelas framtida regering”

Hans uttalande baserade sig även på ett uttalande från Sydkommandot dagen innan som så klart också har USA:s UD:s och Vita Husets gillande. Att en militär börja veva med taktpinnen kanske är en fingervisning om att nu är det just den aggressiva sektorn av USA:s väpnade styrkor, i allians med det mäktiga militärindustriella komplexet, som är den verkliga politiska makten i USA.
”Jag har informerat presidenten (Trump), vicepresidenten och utrikesministern att jag står i direktkontakt med Venezuelas framtida regering och dennas begäran om demokrati. Den begäran kommer inte att nonchaleras. Detta krig (Sic!) kan vinnas utan en ekonomisk kollaps”, säger Tidd i videon och tillägger:

– Uppgiften är: Denne mördare måste ställas inför rätta!
USA ”överlämnar i morgon” Venezuela till terrorns ungdomar
De ungdomar som av egen övertygelse eller de som betalas av de intellektuellt ansvariga för terrorismen på Caracas´ gator (flera av de betalda ungdomarna är intervjuade i TV-kanalen Telesur, men dessa intervjuer publiceras aldrig i svenska eller andra internationella medier) använder för varje dag allt våldsammare metoder. Till dem vänder sig Tidd:
”Revolutionen är en generationsfråga. Vi behöver tillfredsställa ungdomens behov nu. För det som vi (vilka ”vi”?) vinner i dag är det som vi kommer att placera i deras händer i morgon.”

Så talar en man som är utsedd att vara ansvarig för 31 länder och 24.900.000 kvadratkilometer. Som till sitt förfogande har den 4:e Flottan som patrullerar bägge kuster om den amerikanska kontinenten, Stilla Havet och Atlanten i vilken Karibien ingår. USSOUTHCOM och Tidd har i gammal god John Wayne-stil utsett sig själva att vara ”ansvarig för säkerheten för Panamakanalen” och andra strategiska platser i denna del av världen.

Karibiens självständighet

Tidd var helt tydlig när han riktade sig till de karibiska staterna, som till sin majoritet röstat mot eller avstått när USA:s förslag har lagts fram mot Venezuela i OAS.

”Jag insisterar i behovet av en omedelbar diskussion. De karibiska staternas framtid är avhängigt oss” (USA), säger Tidd helt oblygt i videon. Och tillägger melodramatiskt:

”Jag vänder mig till alla er som älskar freden i världen (Sic!) att be för våra systrar och bröder i Venezuela och ett snabbt fall för den ondskefulle diktatorn! Om Nicolas Maduro friger sina politiska fångar, kommer jag (Sic!) att förhandla för honom (med den USA-tillsatta regimen) om fri lejd ut från Venezuela. Jag uppmanar Venezuelas militärer att störta Nicolas Maduro!

Så talar en man med makt, och det är till honom som den fascistiska oppositionen i Venezuela sätter sitt hopp.

Ett argentinskt folkmord på dagordningen?

”Oppositionen har bara ett mål, att eliminera Maduro och inrätta en regim baserad på den råa styrkan och massakrera folkrörelsen som stöder regeringen. Det råder inget som helst tvivel att om högern tar makten i Venezuela, kommer vi bevittna en massaker liknande den som ägde rum under militärdiktaturen i Argentina (1976-1983 där 30.000 mördades och ”försvann”). För det är ingen demokratisk opposition. Den kommer att regera med järnhand, den kommer att ´rensa´ och den kommer att massakrera de som just nu stöder regeringen (Maduro).”

Den sammanfattningen om vad den venezuelanska oppositionen vill och vilka dess mål är gjorde USA-professorn och debattören James Petras i en intervju i den uruguayanska radiostationen CX36 i måndags (10 juli, 2017).

USA:s kommande militärmanöver i Amazonas

Den 6-13 november i år leder USA för första gången en militärmanöver i den brasilianska delen av Amazonas, vid trepunktsgränsen där Brasilien, Colombia och Peru sammanstrålar; staden Tabatinga med bara 61.000 vänliga invånare.

Det är en fantastisk del av Amazonas där turisten kan njuta av resa på världens största sötvattenreserv. Jag har gjort reportage två gånger under min tid som reporter i Colombia och kan varmt rekommendera platsen som en oförglömlig naturupplevelse.

Men vad ska militären från en rad länder göra där? Många i Brasilien, som står som värd för militärmanövern, är kritiska och menar att manövern aldrig skulle ha varit möjlig om det inte vore för att den brasilianska USA-vänliga högern i en palatskupp hade avsatt Dilma Rousseff som valdes till president av 53 miljoner brasilianare. I stället utsågs Michel Temer till kuppresident.

Varken OAS eller dess generalsekreterare Luis Almagro protesterade vid den ”mjuka statskuppen” i Brasilien, än mindre USA som kunde räkna med en pålitlig allierad, den största nationen och ekonomin i Latinamerika. Luis Almagro är fullt upptagen med att genomföra allt stöd till oppositionen i Venezuela medan hans före detta partivänner i Uruguay, bland dem Pepe Mujica, rasar mot Almagro som de anser vara USA:s nickedocka i hans besatta krig mot regeringen i Caracas.

USA-vänliga stater deltagare med USA-baser

Manövern är döpt till Amazon Log och har som referens Nato-manövern i Ungern 2015. Som alltid har dessa manövrar officiellt ”humanitära mål”, eller kamp mot narkotikahandel som förevändningar.

”Tabatinga valdes som platsen för manövern för vi vill visa världen våra svårigheter i Amazonas”, sa den brasilianske armégeneralen Guilherme Cals Theophilo, något besvärat inför pressen.

Men det är ett uttalande som många fnyser åt och de menar att bakgrunden är en helt annan. För de övriga deltagarna är Colombia och Peru, som bägge har ett tiotal USA-baser på sitt territorium. Colombia har sju baser varav sex har sin udd direkt riktad mot Venezuela.

”Att bjuda in USA:s väpnade styrkor för att genomföra gemensamma militära övningar med våra väpnade styrkor är likvärdigt ett landsförräderi. Att lära fienden hur han ska bekämpa oss i den amazonska djungeln är ett högförräderi.”

Det starka uttalandet gjorde den 6:e största brasilianska dagstidningen Zero Hora i en analys av Militärmanövern Amazon Log.

Video: AmazonLog 2017 Amazonlog

Permanent USA-bas?

Nelson Düring är chefredaktör för det militära magasinet Defesnet.com.br och menar att manövrarna är ”ett bakslag som förvirrar det brasilianska deltagandet i internationella frågor”.

Düring, expert i militära ämnen uppger att ”hittills har inga utländska militärer accepterats på det brasilianska Centret för Instruktioner i Djungelkrigföring” (Centro de Instrucción de Guerra en la Selva, CIGS).

”Men nu har vi nordamerikaner, européer och till och med kineser (på CIGS), sa Düring och sällar sig till kritikerna mot USA-manövern och menar att ”Brasilien bör bevara sina (militära) hemligheter”.

Trots alla försäkringar om att ingen USA-bas ska etableras i Amazonasregionen, menar nationalistiska kretsar inom de väpnade brasilianska styrkorna att den multinationella temporära basen som ska upprättas i Tabatinga, kan förvandlas till en permanent militärbas, vilket skedde i Ungern 2015.

Venezuela nästa, via Peru?

Enligt experten på geopolitiska frågor, Miguel Angel Barrios, som intervjuades av den ryska nyhetsbyrån Sputnik, existerar möjligheten att Peru kan bli ett uppmarsxhområde för en USA-intervention mot Venezuela.

”Landet har förvandlats till en militär USA-bas. Till Peru anländer det varje dag 112 marinsoldater från Peru.”

Han menar att Peru är den knutpunkt som förbinder Amazonas med Orinoco (Venezuela).

”Ockupera Colombia militärt” för att ta över Venezuelas olja
Efter en månad i Colombia kan vi vittna om det systematiska bombardemanget av antivenezuelansk propaganda i de colombianska medierna. I dag talar Santos inte om Plan Colombia efter att FARC-gerillan överlämnat det sista geväret till FN:s representanter i landet.

De sju militärbaser som den förre presidenten Alvaro Uribe överlämnade till USSOUTHCOM 2010, bland dem den svenskbyggda marinbasen Bahia Malaga vid stillahavskusten, ska inte avvecklas eller överlämnas till den colombianska militären utan fortsätta under Pentagons och Amirals Tidds kontroll.

Den förste kongressledamoten i USA som gick upp i talarstolen för att ge sitt bifall till regeringens förslag för Plan Colombia var senator Paul Cordwell. Det var ingen tvekan om hur han såg på Plan Colombia och vilka möjligheter den innebar för USA.
I en krönika i Washington Post den 10 april 2000 som han rubricerade: ”Starting with Colombia”, skrev han följande:

”För att kontrollera Venezuela (och världens största oljereserver) är det nödvändigt att ockupera Colombia militärt”!

I dag, juli 2017, bekräftas ordern till Amiral Kurt W. Tidd; ”Ta över Venezuela via högeroppositionen”!

Arbetare för en ny Författning som ger dem mer makt. Den politiska högern i Venezuela och USA är beredda att starta ett inbördeskrig eller en USA-invasion för att förhindra en demokratisering av Venezuela.


Fem miljoner venezuelaner i stöd för Maduro

I bakgrunden handlar det om Venezuelas olja, landet har de största oljereserverna i världen, fem dagars transport till USA.

Vad dessa krigsherrar sällan kalkylerar i är det motstånd de framkallar. Hittills har regeringen Nicolas Maduro inte fallit för provokationerna, trots den USA-stödda terrorn på Caracas gator, som till och med uttrycks i helikopterbeskjutning av Högsta Domstolen med ett 60-tal journalister på plats, eller nedbränning av läkarstationer, livsmedelsförråd med 60 ton livsmedel till tusentals fattiga familjer, bomber som exploderas mot Nationalgardet eller användande av hemmagjorda granatkastare. Oppositionen har heller inte lyckats att splittra de väpnade styrkorna och polisen i Venezuela, trots att USA och CIA med alla till buds stående medel i klassisk stil försöker köpa över höga eller lägre militärer.

I måndags placerade oppositionens paramilitärer ut en bomb som de lät detonera när en patrull av nationalgardister skulle passera. poliser och familjer drabbades av bomben.

I söndags sammanstrålade 4,5 miljoner venezuelaner på fredliga politiska möten runt om hela Venezuela för att debattera med sina kandidater som ställer upp i valet till en författningsskrivande församling som äger rum den 30 juli. På ett av dessa möten sköts den 41-årige José Luis Rivas Aranguren ihjäl av en person från den fascistiska oppositionen.

Oppositionen vill ha val men vill inte delta i dem. De följer amiral Tidds order om att använda våld för att framkalla det kaos som Tidd och Sydkommandot behöver som förevändning för att gå in i Venezuela.

Och de svenska medierna med få undantag väljer att stödja den opposition som i andra länder skulle betraktas som terrorister.

De tror att de kan förvandla Caracas till ett Nytt Aleppo. Men min erfarenhet av venezuelanerna är att de inte kommer att acceptera kriget men om det kommer, kommer de att göra motstånd mot Tidd och hans lokala allierade.

[1] Estados Unidos da luz verde al alto Mando militar a derrocar a Maduro.

USA:s Plan för återerövrande av Latinamerikas naturresurser

Santa Fe I-IV är en serie dokument som legat till grund för USA:s utrikespolitik mot Latinamerika. Det första dokumentet publicerades 1980, författat av högerextrema utrikespolitiska rådgivare till Ronald Reagan.

Santa Fe II kom 1989 och uttryckte stor oro för den politiska och militära utvecklingen i El Salvador och Colombia där man varnade för den ”växande kommunistiska gerillan”.

Santa Fe IV, som ursprungligen skrevs i december 2000 men offentliggjordes först i augusti 2001 efter Bush tvivelaktiga valseger, handlar i korthet om följande fyra strategiska uppgifter (direkta citat från dokumentet):

  • Kontroll över sunden i Atlanten.
  • Obegränsad tillgång till Panamakanalen.
  • Upprättande av en säker farled runt Kap Horn.
  • Försäkran om att länderna i hemisfären inte uppträder fientligt mot USA.
  • Att hemisfärens naturresurser är disponibla för att motsvara våra nationella prioriterade behov.

Eller för tala med Colin Powell:

”Vårt mål är att garantera USA-företagen kontroll över ett område som sträcker sig från Nord- till Sydpolen och fri tillgång, utan några som helst hinder, till våra varor, tjänster, teknologi och kapital på hela hemisfären”.

De fyra punkterna i Santa Fe IV står med andra ord i centrum för USA:s utrikespolitik mot Latinamerika och metoderna är flera men även hindren.

Ett av dem var den colombianska gerillans starka inflytande och kontroll över stora delar av södra Colombia, där just delar av Amazonas är beläget. Därför insåg USA-administrationen tidigt att den behövde ett legitimt skäl för att likvidera detta hinder.
Efter det kalla krigets slut kom det att bli böndernas kokaodlingar som blev förevändningen för USA:s intervention av Colombia, eller som vänsterintellektuella i Bogotá uttryckte temat: ”First we take Bogotá, then we take Amazonas”!

Amazonasregionen representerar inte bara ”Världens Lunga”, utan registrerar gigantiska naturresurser. Därför är USA intresserat av att ”stärka förbindelserna” med högerregeringarna i området. På tur står Venezuela.
Läs hela det reportaget:
En hel världs oas i fara . Publicerad i Flamman: 4 Februari, 2004.

 

Forrige artikkelKlassekampen: Steigan går mot ny dag
Neste artikkelSopgubbarna röjer upp i skiten