Replikk: Feil om kurdere

6

Av Trond Ali Linstad

Erling Folkvord skriver feil om kurdere i sin kronikk i Klassekampen, 4. juli. Han omtaler en angivelig «revolusjon» i Nord-Syria, der kurdiske styrker – i opposisjon til det syriske styret – bygger «et nytt samfunn», skriver han – som «kan bli en modell både for folkene i resten av Syria og i andre deler av Midtøsten». Det er ikke riktig.

De brede rammer for konflikten i Syria er gitt, og alle parter har sin plass. Det gjelder også for kurderne. USA er hovedaktør: USA med mål å svekke Syria, rive det opp, splitte og dele landet; undergrave og fraksjonere Syria. Kurdere er medspiller til USA – og til Israel – i dette. Det gjelder også de kurdere som Folkvord støtter i Nord-Syria.

Det er kurdere som har erklært deler av Nord-Syria under sin kontroll, med navnet Rojava. De anser det som et føderalt «selvstyrt» område. Militært er deres styrker bevæpnet, trent og støttet av USA. Deres allianse med USA bekreftes av Folkvord.

Deres mål er å skape en sammenhengende kurdisk enklave i syriske områder inntil Tyrkias grense. Det vil bli en autonom, kurdisk sone som ingen syrisk regjering skal kunne bringe tilbake under Syria.

Nå står den syriske byen Raqqa for fall, etter å ha vært kontrollert av IS siden 2014. Det er styrker fra den syriske opprørsalliansen Syrian Democratic Forces  (SDF) som er på vei inn i byen. SDF er opprettet og trent av USA som alliansepartner til de kurdiske, separatistiske styrkene. SDF har erklært at om de klarer å ta Raqqa, skal byen bli del av den kurdiske autonome regionen og ikke bli gitt til Syrias regjering.

Kurderne i Nord-Syria har kontakter med kurdere i Tyrkia, Irak og Iran. Sammen er de et segrerende element med mange fiender rundt seg. USA og Israel er deres venner. Skepsis bør knyttes til dem.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Erling Folkvord og jeg har samarbeidet om kurdernes rettigheter i Tyrkia, men jeg har ikke et så positivt bilde av kurdisk politikk som han har. Når det gjelder Rojava er det mange som mener at PYD/YPG drev etnisk rensing mot andre grupper og mot meningsmotstandere. Kurdere jeg hsr snakket med benekter dette og sier at folk flyttet etter egen vilje da YPG tok områdene fra IS i 2016, men jeg har ikke sett noen tilfredsstillende dokumentasjon på dette

 2. Jeg synes vi skal være forsiktige med å kritisere de syriske kurdernes samarbeid med USA når det gjelder f eks frigjøringen av Raqqa – den er klarlagt og langt på vei godtatt av regimet. De syriske kurderne har klart sagt fra at det de ønsker, er autonomi, som ikke innebærer at de vil opprette sin egen stat – eller noen umiddelbar samling med andre kurdere. Hva som skjer på sikt i forhold til de irakiske kurdernes ønsker, må vi uansett vente med å se. Det som er klart nå, er at de gjør en formidabel jobb for å frigjøre Raqqa. Siden de syriske kurderne var så klare i sine ønsker, var det et spørsmål om nye kamper mot dem eller å godta at de deltar i frigjøringen av landet ved å samarbeide med USA i akkurat dette. Litt pragmatisme må man faktisk godta enkelte ganger, og i denne sammenhengen vil jeg jo bare rose de som ser at her er samarbeid bedre enn kamp – sjøl om det er amerikanske styrker. Oppryddingen når kampene er ferdig blir uansett vanskelig nok.

 3. Husk på hva Kissinger sa: USA har ingen venner, USA har bare interesser.
  Dvs, den ene dagen venner, den andre dagen fiender.

  Dette vet nok kurderne, og det er godt mulig at de har krevd motytelser fra USA for å drive IS ut av Raqqa (uten kurdernes hjelp er det ikke mulig å drive ut IS så lenge ikke Tyrkia eller USA gjør dette med egne bakkestyrker, noe som Russland kan tenkes å mislike sterkt – jeg tror faktisk Russland har truet med bruk av atomvåpen hvis Tyrkia invaderer Syria).

 4. Hva norske politikere sier og gjør spiller ingen som helst rolle her.
  Hva amerikanerne gjør spiller også mindre rolle.
  Pr i dag i 2017 er det Tyrkia som er stormakten her, både på bakken og i luften, hvor deresmakt barebalanseres av russrene i Syria. USA’s luftmakt er som kjent nærmest ribbet i det øyeblikk de blir nektet å bruke den tyrkiske Incerlink-basen, noe Tyrkia har truet med etter det USA-støttede kuppforsøket….

  En Kurdisk enklave kommer ikke til å bli godtatt av Tyrkia, fordi det projiserer både politisk og militær makt inn i de kurdiske omerådene i Tyrkia.
  Derfor kommer en slik «selvstendig stat» til å bli angrepet og nedkjempet av Tyrkia, nesten likegyldig hva USA måtte mene om det, og erobret, okkupert og annektert av Tyrkia.

  For kurderne vil sluttresultatet bli det stikk motsatte av hva de drømmer om, okkupert og lagt i lenker av en muslimsk president som drømmer om det Ottomanske stor-riket.
  Kurderne kan bare få oppfylt sine drømmer ved et nært samarbeid med Assad og under beskyttelse av Baath-partiet, som har garantert minoritetenes interesser i Syria og beskyttet de kristne, kurderne og alawittene mot det muslimsk jihadittiske hatet.

 5. Din bekymring er at Syria splitter og Kurdere kjemper sin kam for å ta tilbake sine rettigheter?! Hvem har godtatt å hjelpe kurdere i denne kampen? Kurdere ble tvunget til å velge denne midlertidige samarbeid taktikken med USA. det enste demokratiske og folket styre områder som vi vet om i Syria er Rojava og alle som er mot undertrykkelse og okkupasjon og IS-Tyrkia-USA-Arabia- Israel unionen bør støtte kurderens kamp og bry seg om deres demokratiske mål og verdier.

 6. Det er klart at kurdere sikkert har særegne rettigheter i området ,men slik som situasjonen er nå så tror jeg deres ‘frigjøringskamp’ bare skaper mere kaos og destabelisering .
  Er det noe Israel ønsker så er det destabelisering slik at de kan utvide sine områder.
  Dette vil skape enda mere destabelisering,og kanskje en tredje verdenskrig?

  Nei ,er kurderne et sivilisert folk ,kan de vente med krava sine.
  De har vel venta ,er det i 40 millioner år ?
  Så kan de sikkert vente litt til !

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.