Replikk: Feil om kurdere

0

Av Trond Ali Linstad

Erling Folkvord skriver feil om kurdere i sin kronikk i Klassekampen, 4. juli. Han omtaler en angivelig «revolusjon» i Nord-Syria, der kurdiske styrker – i opposisjon til det syriske styret – bygger «et nytt samfunn», skriver han – som «kan bli en modell både for folkene i resten av Syria og i andre deler av Midtøsten». Det er ikke riktig.

De brede rammer for konflikten i Syria er gitt, og alle parter har sin plass. Det gjelder også for kurderne. USA er hovedaktør: USA med mål å svekke Syria, rive det opp, splitte og dele landet; undergrave og fraksjonere Syria. Kurdere er medspiller til USA – og til Israel – i dette. Det gjelder også de kurdere som Folkvord støtter i Nord-Syria.

Det er kurdere som har erklært deler av Nord-Syria under sin kontroll, med navnet Rojava. De anser det som et føderalt «selvstyrt» område. Militært er deres styrker bevæpnet, trent og støttet av USA. Deres allianse med USA bekreftes av Folkvord.

Deres mål er å skape en sammenhengende kurdisk enklave i syriske områder inntil Tyrkias grense. Det vil bli en autonom, kurdisk sone som ingen syrisk regjering skal kunne bringe tilbake under Syria.

Nå står den syriske byen Raqqa for fall, etter å ha vært kontrollert av IS siden 2014. Det er styrker fra den syriske opprørsalliansen Syrian Democratic Forces  (SDF) som er på vei inn i byen. SDF er opprettet og trent av USA som alliansepartner til de kurdiske, separatistiske styrkene. SDF har erklært at om de klarer å ta Raqqa, skal byen bli del av den kurdiske autonome regionen og ikke bli gitt til Syrias regjering.

Kurderne i Nord-Syria har kontakter med kurdere i Tyrkia, Irak og Iran. Sammen er de et segrerende element med mange fiender rundt seg. USA og Israel er deres venner. Skepsis bør knyttes til dem.

Forrige artikkelVil Kina lede gjenoppbygging av Syria?
Neste artikkelEr Norge smartest i verden, eller har de andre skjønt noe vi ikke har sett?