Islamister skaper frykt i Bangladesh

0
Islamistdemonstrasjon i Chittagong i 2013. Kilde: Voice of America

Av Ivar Austbø.

Menneskerettighetsgrupper slår alarm etter at islamistledere i Bangladesh truer med å «brekke hvert bein i kroppen» på en advokat, melder The Guardian. Hun påkalte seg ekstremistenes vrede ved å forsvare at det ble reist en statue av Justitia, den romerske gudinnen for rettferdighet, utenfor landets høyesterett.

Sultana Kamal, leder for korrupsjonsgruppen Transparency International Bangladesh, deltok i mai i en tv-debatt om Justitia-statuen som ble reist utenfor høyesterettbygningen i fjor.

Islamistiske grupper, deriblant den ytterliggående Hefazat-e-islam, har krevd at statuen rives. De sier at dens tilstedeværelse er avgudsdyrkelse, som anses forbudt i islam.

Under debatten hevdet en Hefazat-leder at statuen var et religiøst objekt, og derfor ikke hadde noe å gjøre utenfor landets øverste domstol, som har vært offisielt sekulær siden løsrivelsen fra Pakistan i 1971. Kamal svarte at med samme logikk skulle heller ingen moskeer være i området.

Som svar har Hefazat oppfordret myndighetene til å arrestere eller utvise Kamal innen 24 timer. En eldre leder i organisasjonen advarte henne: «Hvis vi ser deg ute i gatene, vil vi brekke hvert bein i kroppen din».

Denne uken ba en koalisjon av menneskerettighetsgrupper, inkludert Amnesty International, politiet om å undersøke truslene om vold mot Kamal og sørge for at hun fikk tilstrekkelig beskyttelse. De oppfordret også Bangladeshs regjering til å fordømme truslene mot Kamal.

Generalsekretær i Hefazat-e-islam, Mufti Faizullah, benekter at truslene er gjort på vegne av organisasjonen og at det bare handler om noen enkeltmedlemmer som handler på eget initiativ.

Han la så til: «90 prosent av folket i dette landet er muslimske. Hvis noen sier ting som krenker muslimske følelser, vil folk ikke akseptere dette».

Ofre for islamistenes drapskampanje. Collage: The Daily Star/Rex/Alamy

Ateister, sekulære og liberale muslimer i Bangladesh opplever at tilværelsen blir vanskeligere på grunn av vold og trusler fra islamister. Forfattere og bloggere har blitt hugget ned på gaten etter beskyldninger om å spre umoral. (Se Wikipedia.)

Voldsøkningen har skjedd samtidig med at grupper som Hefazat, en massebevegelse basert i landets privatdrevne religiøse skoler, har økt sin innflytelse i Bangladesh. Disse utøver press på regjeringen for å få islamsk tankegods i lærebøker, forby menn og kvinner å blande seg i det offentlige og slå ned på forfattere som «fornærmer religiøse følelser».

De siste årene har Saudi-Arabia gått tungt inn og finansiert moskeer med strikt salafistlære, noe det fryktes kan forverre forholdet mellom livssynsgrupper.

Bangladesh har slitt med å stoppe de seneste årenes bølge av vold mot bloggere, ateister og sekulære intellektuelle. Andre mål utpekt for voldelige angrep – ofte gjennomført av den islamske stat eller al-Qaida – har vært religiøse minoriteter, utenlandske hjelpearbeidere og liberale sunnimuslimer.

Islamistdemonstrasjon i Chittagong i 2013. Kilde: Voice of America

I 2016, angrep islamske ekstremister en kafé i Dhaka og tvang gislene til å resitere koranvers eller dø. 22 mennesker ble drept i angrepet.

Regjeringen, ledet av den sekulære Awami-ligaen, har fått kritikk for å ikke ta alle de religiøst motiverte drapene på tilstrekkelig på alvor av frykt for å provosere konservative muslimske grupper mindre enn to år før neste nasjonale valg.

Tidligere har myndighetene i landet arrestert ateist-bloggere, tilsynelatende etter bestilling fra islamister.

Bangladesh er verdens åttende mest folkerike stat og har 163 millioner innbyggere på et areal som er under halvparten av Norges. 87% bekjenner seg til islam. 

Forrige artikkelHilsninger til jubilanten Jan Myrdal
Neste artikkelPenger fra Norge har finansiert terrorister i Syria