Penger fra Norge har finansiert terrorister i Syria

10
Espen Barth Eide var sentral i å få Norge med i krigen mot Syria

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mente allerede i 2012 at store pengeoverføringer fra Norge var med på å finansiere terrorgrupperinger i Syria. Dette skrev Aftenposten i en artikkel 14. desember 2012. PST mente at Tyrkia ble brukt som transittland for disse pengeoverføringene.

Avisa skrev:

Ferske tall fra Toll— og avgiftsdirektoratet Aftenposten har fått tilgang til, viser at det hittil i år er deklarert ut nesten 26 millioner kroner i kontanter til Tyrkia i forbindelse med utreise fra Norge.
Det er en økning på ti millioner kroner fra hele fjoråret sett under ett. Dette til tross for at antall deklarasjoner har sunket drastisk. Det betyr at engangssummene trolig er mye høyere enn tidligere.

I en kommentar til steigan.no skriver Syria-kjenneren Eva Thomassen:

Jeg kontaktet PST i 2013 for å snakke om akkurat alle disse pengeoverføringen og innsamlingene som fant sted ‘alle’ steder, bl.a. på Grønland. Jeg ble ‘innkalt’ til et møte med dem som var meget interessant. PST visste mye, men var fortvilet fordi de ikke fikk gjennomslag hos myndighetene for bekymringene. PST kunne ikke på egen hånd uten godkjenning fra myndighetene og endring av terrorloven (som er endret nå) foreta seg noe som helst——-så lenge ‘alt var lovlig’.
Så dette var en villet politikk fra norske myndigheter – å la millioner av kontanter fraktes av terrorister eller deres støttespillere til Syria via Tyrkia —med fly’…. Dette var åpenbart også et samarbeid med tyrkiske myndigheter. Samt at Norge ikke stoppet disse pengeoverføringene til spesielle banker.

Vår kommentar:

Det var i 2012 Vesten, oljediktaturene og Tyrkia for alvor trappet opp sin ulovlige krig mot Syria. Denne krigen har som kjent blitt ført ved hjelp av jihadistiske leiesoldater som har fått penger, våpen og utstyr fra utlandet. Norge har helt fra start deltatt i denne krigen, og en viktig del av vår rolle har vært å sørge for finansiering av jihadistgruppene. Dette har skjedd offisielt fra UD via norske NGOer som Norsk folkehjelp, Flyktninghjelpen og Norwac, men altså også gjennom store private overføringer som de PST hadde registrert.

Politiet var klar over terrorfinansieringa og ønsket å stoppe den. Men det ønsket ikke regjeringa, så derfor fikk den fortsette. Den rødgrønne regjeringa og Espen Barth Eide var aktive i å få Norge med i krigen mot Syria, og siden er denne politikken videreført av Erna Solberg og Børge Brende.

 

VG: Eksplosiv økning i kontantbeløp til Syria-naboland

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Man kan undre seg over hvor store bokstavene bør være før folk tar poenget. Men i PST jobber det kanskje stort sett gladio-folk. Norge er blitt et giga rottereir i tjeneste for the rothchild-zionists. Og de trenger knapt skjule det. Nobody seems to notice, nobody seems to care…..c»,)

 2. Professor Anne Speckhard, med innsats bak seg som antiterrorrådgivar for Pentagon, og Ahmet Yala, tidlegare leiar for ei antiterrorismeavdeling i tyrkisk politi, har gjennomført djuptgåande intervju med 13 IS-avhopparar som lever i skjul i Tyrkia. På usikekrt grunnlag trur eg dette er eit unikt prosjekt.

  Samtalane underbyggar det tette samarbeidet mellom den tyrkiske staten og IS. Med forsiktige ord skriv dei mellom anna:

  «Erdogan-regjeringen har konsekvent sett den andre veien når titusenvis av ISIS-støttespillere har brukt Istanbul flyplass og den porøse grensen for å krysse inn i Syria for å slutte seg til IS.»

  Det er vel ikkje usannsynleg at dette gjorde det enklare for personar i Europa som ville sende pengar til IS. Men det kan jo overe slik at pengane vart brukt i Tyrkia. IS har jo i mange år gjort store og allsidige innkjøp der. Alle våpna og bomberåvarene er ikkje gåver frå Erdogan.

  Det Spechkard og Ayla skriv, er ikkje oppsiktsvekkande opplysningar. Men frå slike fagfolk som har skaffa seg førstehands informasjon frå IS-krigarar, er det stor sjanse for at det er seriøs dokumentasjon på det andre har sagt tidlegare. PST har ikkje gjort jobben sin om dei ikkje har lesi rapporten frå dei to.

  På sidene 195-196 i «ROJAVA! Kurderne i kamp for ei framtid uten Assad, Erdogan og Daesh», har eg skrivi litt meir om det dei to har påvist..

  • Bare tull at PST ikke har gjort jobben sin. Det er norske myndigheter som ikke har tatt PTS advarsler til følge. –
   Det er helt i tråd med den politikken Norge har ført overfor Syria. Det er INGEN forskjell på hvordan penger fra den norske regjeringen har kommet inn i Syria enn hvordan terrorister har fraktet dem inn.
   Til de porøse grensene du nevner – de må du også ha benyttet deg av de gangene du har vært i Syria…

 3. Det var også fra 2012 og fremover mot sommeren 2013 at både politikere og andre med stor gjennomslagskraft i norsk offentlighet i praksis kom med direkte oppfordringer til unge muslimer om å reise avsted til Syria for å delta i «opprøret» der nede. Det mest slående skrekkeksemplet på dette er vel den artikkelen NRK publiserte hvor både den «norske» NATO-generalen Robert Mood og leder for Islamsk Forening i Norge i praksis kom med slike oppfordringer:

  – Dette er individer som ofrer liv og penger, for å beskytte og hjelpe sivile som er rammet i Syria, i motsetning til det internasjonale samfunnet som ikke gjør noen ting for å forsvare sivile i Syria, sier mannen som selv har dratt inn i Syria med matforsyninger, og nå er Timraz og det islamske forbundet i gang med nok en innsamlingsaksjon. NRK, 25. mai 2013. – Norske Syria-farere føyer seg inn i rekken av engasjerte nordmenn som står opp mot tyrannier. Norske myndigheter regner med at mellom 30 og 40 nordmenn har dratt til Syria for å kjempe med opprørerne mot Assad-regimet, og PST’s største bekymring og frykt er at Syria-farerne skal vende tilbake som potensielle terrorister. Det får mange til å reagere.

  Legg merke til at PST på det tidspunktet ihvertfall var begynt å forsøke å si ifra om hva man her risikerte av «blowback». Men det fikk da altså «mange til å reagere». I løpet av det neste året fra 2013 har jeg ihvertfall inntrykk av at denne form for oppfordring til å reise avsted for å angripe Syrias rettmessige myndigheter stilnet. Det gikk vel tross alt opp for de verste agitatorene at PST kunne ha delvis rett. Men uttalelsene ligger altså der og gjør det klart nok at mange disse ungdommene som reiste avsted kan ha gjort det fordi de nærmest ble oppfordret til det fra offisielt hold. Det samme gjelder selvsagt pengeinnsamlingene. Som det også fremgår av denne artikkelen ble dette også fremstilt som en utelukkende humanitær, nærmest heltemodig innsats, selv om det selvsagt vel knapt var mulig å vite hvor pengene endte opp og de jo også uansett inngikk i den samlede kapitalen som gjorde hele den planmessige ødeleggelsen av mulig.

 4. PST har varslet myndighetene helt tilbake til 2011, men har ikke blitt hørt. Se tregheten i behandlingen av terrorparagrafen i Straffeloven- først innlemmet i 2015

  Dette høringssvaret fra PST til Justisdepartementet ble først utformet i 2014.

  https://www.regjeringen.no/contentassets/f14710e1e51e4cdf9f5a7ecca00dc9a6/pst.pdf

  :<>.

  https://lovdata.no/artikkel/ny_straffelov__straff_for_terrorhandlinger/1603

  Først innlemmet i Straffeloven i 2015
  § 147 b. Med fengsel inntil 10 år straffes den som fremskaffer eller samler inn penger eller andre formuesgoder, med det forsett at formuesgodene helt eller delvis skal finansiere terrorhandlinger eller andre overtredelser av § 147 a.

  Artikkel ⏲17. september 2015
  Som man ser er det PST som er pådriveren for å endre terrorparagrafene i Straffeloven. § 147b ble endret i 2013,
  Den første saken som ble prøvd for retten var så sent som i 2015

 5. Jeg har vært på fjellet en måned og jobbet med stein og skog. Klassekampen legger jeg fra meg i en stabel og gikk gjennom en måneds utgaver 20 juli 2017. Det var ulidelig kjedelig lesning,men jeg bestemte meg for å frakte med meg til Oslo en artikkel nylig om hvor fælt det var med Hizballah i Syria og Levanten generelt.
  Dessverre tror jeg den artikkelen havnet i en søppelcontainer,så den unndrar seg noen finere analyse.
  Men mitt aktuelle poeng er dette:
  Tyrkisk presse har fra midten av juli redegjort for at USA har opprettet hele ti militærbaser i det nordlige Syria som etter tradisjonelle folkerettslige begreper er å regne som militær okkupasjon. Også to airbases.
  Men dette interesserer ikke Klassekampen skjønt det tyrkiske Anadolu også framlegger kart og navn på dem.
  Pentagon og Israel har i årtier betraktet Hizballah som den sentrale fienden i Levanten og se det! Det er noe Klassekampen underbygger, men ikke USAs militære okkupasjon av Syria. Heller ikke på Værnes selvfølgelig.

 6. Takk,Pål. Det var en flott melding, men jeg har altså ikke internett på fjellet og tror faktisk ikke at jeg vil ha det heller.Men ære til de som har levert denne infoen som åpenbart er uvesentlig for Klassekampen. Som det ser ut for meg jobber USA med å frambringe en splittelse mellom Russland og Iran-Hizballah-Syria blokken.
  Og det forundrer meg at den antatt erfarne Erling Folkvord er så dårlig i å oppfatte at en rekke Nato-stater jobber intenst med å bygge opp et Kurdistan tenkt som et strategisk brohode – ganske likt Afghanistan – mellom Irak,Iran og Syria. Gamle folk bør legge fra seg ungdommelig idealisme-tenkning og se på hva imperialistene også gjør.

  • Ja , enig.
   Gamle folk bør legge fra seg ungdommelig idealisme og se realitetene slik de er i dag .
   Vi har jo lært mye etter at internet kom også , og kan samle ny informasjon på en lettere og bedre måte.

   All respekt til Pål Steigan som har klart dette på en glimrende måte.
   Slike gutter vil gamle Norge ha !!!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.