Dokumenter viser hvordan Hollywood fremmer krig på vegne av Pentagon, CIA og NSA

10
CIA har infiltrert filmindustrien for å fremme sine mål

USAs militære ledelse og etterretningstjenester har en langt mer direkte kontroll med hva underholdningsindustrien produserer enn hva folk er klar over. Pentagon og etterretningstjenestene sørger for at Hollywood sprer holdninger, følelser og oppfatninger som er fordelaktige for USAs kriger og landets militær-industrielle kompleks.

Tom Secker og Matthew Alford rapporterer om sine forbløffende funn etter å ha trålet gjennom tusenvis av nye amerikanske militære og etterretningsdokumenter som de har sikret seg via Freedom of Information Act. Dette skriver Insurgeintelligence.

Dokumentene avslører for første gang det store omfanget av USAs regjeringskontroll i Hollywood, inkludert muligheten til å manipulere manuskripter eller til og med forhindre filmene som er for kritiske til Pentagon fra å bli produsert – for ikke å nevne til å påvirke noen av de mest populære filmene de siste årene .

Dette reiser nye spørsmål ikke bare om hvordan sensur fungerer i den moderne underholdningsindustrien, men også om Hollywoods lite kjente rolle som en propagandamaskin for det amerikanske sikkerhetsapparatet.

Da vi først så på forholdet mellom politikk, skriver Tom Secker og Matthew Alford, var film- og TV i det 21. århundre, godtok vi den generelle oppfatningen om at et lite kontor i Pentagon på forespørsel hadde bistått produksjonen av rundt 200 filmer i hele den moderne mediahistorien, med minimal innvirkning på skriptene.

Hvor uvitende var vi.

Eller riktigere, hvordan villedet vi hadde vært.

Vi har nylig sikret oss 4000 nye sider med dokumenter fra Pentagon og CIA gjennom Freedom of Information Act. For oss var disse dokumentene den siste spiken i kisten.

Disse dokumentene viser for første gang at den amerikanske regjeringen har jobbet bak kulissene på over 800 store filmer og mer enn 1000 TV-titler. …

Når en forfatter eller produsent henvender seg til Pentagon og ber om tilgang til militære ressurser for å få hjelp til å lage en film, må de sende manuskriptet til Pentagons kontorer for kontroll. Til slutt er mannen med den endelige avgjørelsen Phil Strub, Forsvarsdepartementets (DOD) Hollywood-kontakt.

Hvis det er symboler, handling eller dialog som Forsvarsdepartementet ikke godkjenner, må filmskaperen gjøre endringer for å imøtekomme Pentagons krav. Hvis de nekter, pakker Pentagon sammen sakene sine og drar. For å få fullt samarbeid må produsentene signere kontrakter – Produksjonsstøtteavtaler – som låser dem inn i en militærgodkjent versjon av manuset.

Les hele artikkelen her.

Så langt Tom Secker og Matthew Alford.

En lang og svart historie

CIAs og Pentagons makt i Hollywood har vært kjent lenge, men hvor omfattende denne makta er, begynner først nå å bli klart.

I 2008 publiserte for eksempel The Guardian artikkelen An offer they couldn’t refuse, som også viser hvordan Pentagon og CIA har endret manuskripter, finansiert filmer, undertrykt sannheten og direkte grepet inn i film- og TV-produksjonen.

I artikkelen CIA’s TV network bringer Spy Culture ei liste over filmer og TV-serier som har vært direkte påvirket eller styrt av Pentagon og CIA.

Da propagandafilmen for al-Nusras PR-avdeling White Helmets fikk Oscar for «beste dokumentarfilm» ble det pinlig klart hvor nær forbindelsen er mellom CIA, Pentagon og Hollywood. Dette er ikke noe nytt, men aksen mellom US DoD (Department of Defence) er blitt styrket voldsomt de siste par tiårene til det punktet at samarbeidet er nærmest sømløst.

Alliansen Hollywood-Pentagon og militainment

Dette er belyst i en serie akademiske artikler i tidsskriftet The American Journal of Economics and Sociology. Der skriver for eksempel assisterende professor Tanner Mirrlees ved University of Ontario om det som kalles militainment, altså det militære som underholdning. Der har han undersøkt det tette samarbeidet mellom Hollywood og Pentagon da det gjeldt å skape de to internasjonale blockbusterfilmene Transformers og Transformers: Revenge of the Fallen.
Dette er filmer for barn og unge og de har et heller skralt manus og fortelling. Men de går hjem hos målgruppa. De selger masse leiker, men viktigere, de gir en positiv holdning til det militære, og særlig USAs militære styrker. Ian Bryce, som var en av filmenes produsenter sa:

“Without the superb military support we’ve gotten on this film, it would be an entire- ly different looking film. We want to cooperate with the Pentagon to show them off in the most positive light, and the Pentagon likewise wants to give us the resources to be able to do that.”

Påvirke opinionen via film

Evnen til å bruke film til å fortelle overbevisende historier er et mektig våpen, særlig hvis den bevisst brukes til å legitimere krig, drap og illegal aktivitet, og til å undergrave demokratiets kjerneprinsipper.

Dette skriver forskeren Pearse Redmond i den vitenskapelige artikkelen The Historical Roots of CIA-Hollywood Propaganda. Artikkelen er en av flere i en serie akademiske artikler i tidsskriftet The American Journal of Economics and Sociology.

Redmonds artikkel forteller historien om CIAs intime og langvarige forhold til filmindustrien og på hvilken måte etterretningsorganisasjonens agenda for filmindustrien skiller seg fra Pentagons. Han begynner med å vise hvordan USAs forsvarsdepartement var involvert allerede i D. W. Griffiths klassiske filmepos Birth of a Nation fra 1915.

I konklusjonen skriver Redmond at CIA og det militære nå er aksepterte og tolererte deltakere i Hollywood og populærkulturen. Deres innflytelse på utforming av filmer og forming av folks verdier og ideer er dagligdags. Dette er så omfattende og utbredt at barn og unge som vokser opp i dag vil leve i en verden der statens voldsapparat og underholdningsidustrien er smeltet sammen. På bakgrunn av dette bør det ikke forbløffe noen at det CIA-infiltrerte Hollywood ga en Oscar til propagandafilmen om al-Nusrafolkene i White Helmets.

Holdninger og verdier som kommer inn gjennom populærkulturen går inn under mange folks radar og mentale forsvarsverker, og fungerer derfor så mye sterkere.

Eller som det står i manualen for United States (U.S.) Army Psychological Operations (PSYOP):

PSYOP er planlagte operasjoner som formidler utvalgt informasjon til utenlandske målgrupper (TA) for å påvirke deres følelser, motiver, og evne til objektiv vurdering, og i siste instans påvirke opptredenen til utenlandske myndigheter, organisasjoner, grupper og enkeltpersoner. Hensikten med alle PSYOP er å skape en ønsket opptreden og ønskede følelser og holdninger i nøytrale, vennlige eller fiendtlige utenlandske grupper, opptreden som er fordelaktig for å oppnå USAs nasjonale mål og militære resultater. På den måten påvirker PSYOP ikke bare politikk og beslutninger, men også evnen til å styre, evnen til å beordre, viljen til å kjempe, viljen til å adlyde og viljen til å støtte.

Det er på tide at både folk flest og mediekritikere innser at det vi står overfor er et militær-industrielt-mediekompleks og begynner å opptre deretter. De store globale mediehusene og Hollywood opptrer som egne divisjoner i den globale krigen. Deres rolle er å forføre massene til å godta krig og lære å elske Pentagons og CIAs operasjoner.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Veldig bra avdekket. I forlengelsen av dette hadde det vært interessant å fått mer kunnskap om hvorfor amerikanske filmer dominerer norske kinoer og TV-serier?

 2. «The Zionist secret society controls Hollywood, a prime vehicle for global perception; the banking and financial system; and the major corporations across a vast swathe of society. The ratio of Jews acoount for less than 2% for the American population and many are not Rothschild Zionists, and yet they control politics, banking, big-oil, big-pharma, big-food, big-media, Hollywood, Google, Yahoo, YouTube, EBay, Amazon, Wikipedia, Facebook, MySpace and Twitter.

  ~ David Icke, The Perception Deception

  «Every time we do something you tell me Americans will do this and will do that. I want to tell you something very clear: don’t worry about American pressure on Israel. We, the Jewish people, control America and the Americans know it.

  ~Ariel Sharon to Shimon Peres 2012

  • Siden vi er i Norge, og enda ikke er HELT amerikanisert:

   «»Det sionistiske hemmelige samfunnet kontrollerer Hollywood, et førende kraft for global oppfatning; Bank og finanssystem; Og de store selskapene på tvers av et stort samfunnslag. Forholdet mellom jøder er mindre enn 2% for den amerikanske befolkningen, og mange er ikke Rothschild Zionists, – og likevel styrer de politikk, bank, stor olje, big pharma, bigfood, big-media, Hollywood, Google, Yahoo , YouTube, eBay, Amazon, Wikipedia, Facebook, MySpace og Twitter.
   ~ David Icke, The Perception Deception

   «Hver gang vi gjør noe du forteller meg, vil amerikanere gjøre dette og vil gjøre det. Jeg vil fortelle deg noe veldig klart: ikke bekymre deg for amerikansk press på Israel. Vi, det jødiske folk, kontrollerer Amerika og amerikanerne vet dette. ~ Ariel Sharon til Shimon Peres 2012»

 3. Dette forklarer vel også noe av all den vold vi ser på TV feks ifbm amerikanske kriminal serier. Nærmest forherligelse av vold.

 4. Det hadde til dømes vore interessant å finne ut korleis dette samarbeidet har fungert i samband med ein franchise som Star Wars, som vart lansert første gong i 1977, og som har rulla og gått i alle år sidan. Denne episke forteljinga handlar jo om krig, så det ville ikkje overraske meg om det lå ein hund nedgraven ein stad. Reagans romforsvarsprogram på åttitalet tok jo namnet sitt frå desse filmane.

 5. Det är inte bara Holloywoodkulturen som Pentagon försöker styra upp. I detta sammanhang bör man lyfta blicken till «Kongressen för kulturell frihet» som drev med Nato:s kulturpolitik. Det är lite smärtsamt för oss som är 40-talister eftersom det har dominerat den kultur vi växt upp med. Denna kongressen för kulturell frihet styrde upp hela vår kultur i riktning mot en nihilistisk och modernistisk kultur, som strävade mot att göra människor kulturellt hemlösa och utan kontakt med den klassiska kulturen. En existensialistisk sexuell frigörelse var både lockbete och budskap. Utan att vara med i Nato styrdes Sverige mycket kraftigt av denna Natokultur, genom alla statliga institutioner och det blev grundideologin i uppbygget av bolagen för radio och TV.
  I andra länder i Västvärlden fanns inte samma statliga kontroll av kulturen så där koordinerades det med hjälp av ett helt Natostall av kulturtidskrifter. Denna kulturpolitik inriktades inte bara på innehåll och ämnesval utan också mer djupgående på att främja en fascistisk filosofi. I botten ligger en fascistisk ideologi som kom till ytan igen när Bush W år 2000 förde en hel grupp s.k. neokonservativa till makten. De kom från en ideologisk gruppering som byggts upp kring idéerna från Hitlers Jurist Carl Schmitt, där man inriktade sig på att styra genom undantagslagar. Detta blev sedan idégodset för «kriget mot terrorismen». En ideologisk studie av olika aspekter på detta fascistiska fenomen gjordes i en serie pamfletter varav den viktigaste översattes till svenska. Se: http://www.larouche.se/artikel/satans-barn-iii-sexkongressen-for-kulturell-fascism speciell kapitlen: Hur dörren till efterkrigstidens värld öppnades för en fascistisk «Kulturkampf»: Kongressen för kulturell frihet av Steven P. Meyer och Jeffrey Steinberg, samt min artikel: Och vad hände i Sverige?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.