Amerikansk industri: Høyere produksjon, men færre arbeidere

0

Meningsmålingsinstituttet Pew Research har kartlagt amerikaneres kunnskaper om landets produksjonsindustri, og det viser seg at et mindretall er klar over at produksjonen har økt betydelig mens det har blitt færre jobber.

Pew Research skriver:

«Fire av fem amerikanere (81%) vet at det totale antall produksjonsjobber i USA har gått ned de siste tre tiårene, ifølge undersøkelsen av 4.135 voksne fra Pew Research Centers trendpanel. Bare 35% vet at nasjonens industriproduksjon har steget over samme tidsrom, mot 47% som sier at produksjonen har gått ned og 17% sier at den har holdt seg på omtrent samme nivå. Bare 26% av de undersøkte svarte riktig på begge spørsmålene.»

Antallet produksjonsjobber i USA toppet seg i 1979 på 19,4 millioner, ifølge Bureau of Labor Statistics, og i 1987 hadde det falt til 17,6 millioner.

Som en del av den samlede arbeidsstyrken har produksjonsjobbene gått jevnt ned siden Korea-krigen endte, da andre sektorer i amerikansk økonomi har utvidet seg mye raskere. Fra nesten en tredjedel (32,1%) av landets totale sysselsetting i 1953, har industriproduksjonens andel falt til 8,5% i dag.

Pews undersøkelse viser at collegeutdannede og høytlønte i større grad svarte riktig på spørsmålet om økt produksjon, mens folk med lite utdanning og lave lønninger oftere svarte at produksjonen hadde gått ned. Det er i grunn lite overraskende at folk som gjerne opplever tap av arbeidsplasser nær på kroppen kan ha et inntrykk av at alt går ad undas innenfor sektorene det gjelder.

Nylig skrev to norske filosofer at mennesker med lite kunnskap om politikk hadde en moralsk plikt til å vurdere seg for inkompetente til å stemme ved valg.

I lys av Pew-undersøkelsen vil det da være naturlig å utfordre dette tankesettet med å spørre om dette betyr at de utdannede som svarte riktig om amerikansk produksjon hadde mer moralsk rett til å stemme enn noen som har mistet industrijobben, og ikke visste at produksjonen samtidig hadde gått opp.

Les også godt svar fra Rødts Mari Eifring i samme avis.

Trenden som kommer fram i Pew-artikkelen er en ytterligere bekreftelse på at det trengs løsninger på spørsmålet om hva folk etter hvert skal jobbe med, og mest prekært er det for ufaglærte.

Nylig kunne McDonald’s, selve symbolet på arbeidsgivere for grupper med lav utdanning, sprette sjampanjen over aksjerekorden de satt da det ble kjent at de vil plassere bestillingsautomater i 2500 av sine restauranter innen årets slutt.

Kjedens administrerende direktør, Steve Easterbrook, har riktignok ved flere anledninger sagt at bestillingsautomatene i McDonald’s restauranter ikke er en arbeidsplassutskiftning, fordi automatene gir mulighet til å flytte personell til andre oppgaver som skal gjøre opplevelsen hyggeligere for publikum, men det ligger i kortene at dette er arbeidsplasser som er svært sårbare for nedskjæringer.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.