CNN lagde falske muslimske demonstrasjoner i London

22

Mediekanalen CNN er tatt på fersken i å produsere falske demonstrasjoner av muslimer i London. Som klippene viser har CNN tauet en liten gruppe muslimske demonstranter rundt på forskjellige opptakssteder i London, utstyrt dem med plakater og filmet dem så det skal se ut som om de er mange flere.

Katie Hopkins la ut bilder av den samme gruppa fra andre steder i byen:

Og enda et sted:

Det er opplagt hva CNN holder på med her. Dette er ikke nyhetsformidling, det er historiefortelling. Kanalen ønsker å gi seerne inntrykk av at det var spontane muslimske demonstrasjoner rundt omkring i London etter terroraksjonen.

I artikkelen Fortellerkunstens rolle i krig har jeg forklart hvorfor denne typen fortellinger formidles.

I artikkelen Kritiske situasjoner og ukritiske medier – fortellingene som dreper har jeg forklart hvor farlig denne typen manipulasjon kan være i kritiske situasjoner.

Og i artikkelen Hvordan kjempe mot propagandamaskinen og vinne? har jeg forklart hvorfor det er så viktig å ta hull på hovedstrømsmedienes falske fortellinger.

Demonstrasjonsjukset i London er ikke en av de store propagandaløgnene. Men det som er så morsomt med den er at det blottlegger metodene til kanaler som CNN, og den absolutt skamløse måten de produserer falske nyheter på.

Og så gir det oss muligheten til å spørre redaktør Kristoffer Egeberg i faktasjekkerbedriften Faktisk.no om de vil ta for seg denne.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


22 KOMMENTARER

  • De demonstrerer mot isis… Så det skal se ut som mange muslimer viser sin avsky mot dash og er på «vår» side.

 1. De burde begynne å dekke de demonstrasjonene som foregår utenfor deres eget kontor, der demonstrantene krever at de begynner å gjøre jobben sin. :p

 2. Det er en demonstrasjon mot IS og terror.

  FakeNews for trolig å redusere splittelsen mellom folkegrupper i London.

  • Det er vanskelig å betrakte Snopes som en uhildet aktør, så nært som de er knyttet til medieindustrien i USA, men man skal alltid lytte til motforestillinger. Jeg synes imidlertid ikke deres gjendrivelse var overbevisende. Dessuten er den for krampaktig.
   Alle som ser den lille videoen og som har litt erfaring med filming vet hva dette er. Det er arrangert. Jeg har vært med på sånt mange ganger. Man bruker nærlinse, klumper folk sammen for å gi et inntrykk av at her er det mange folk. Her skapes det en illusjon av en spontan demonstrasjon, men det er bare en illusjon.

   I 2014 ble det publisert en video på Youtube som viser en liten gutt som tilsynelatende blir skutt, men likevel lykkes å redde ei lita jente. Omgivelsene: ruiner. Kanskje i Syria. Håndholdt, ustøtt kamera. Se videoen her.
   http://www.bbc.com/news/magazine-30043574

   Men i virkeligheten var denne filmen regissert og del av et filmprosjekt av den norske filmskaperen Lars Klevberg. Han sier til BBC at han skrev manus til filmen og lagde den, og framstilte den med vilje som realitet for å sette søkelys på barns vilkår i konfliktsoner.

   Altså manipulasjon, i det godes hensikt, men manipulasjon.

   Jeg vet ikke hvilken agenda CNN hadde med å lage en «fake demonstrasjon», men det er nokså åpenbart at det var det de gjorde. Det kunne man ha innrømt, uten at det hadde vært en big deal. Men som det heter i Hamlet: «The lady doth protest too much, methinks».

    • Jeg vet praktisk talt ingenting om London Fatwa Council, så hva de står for kan jeg ikke uttale meg om.
     Og jeg har ingen oversikt over hvor mange muslimer som har protestert og demonstrert mot terrorangrepene. Lenker ville være velkomne.
     Jeg har grunn til å tro at et flertall, sannsynligvis også et stort flertall, av muslimene i Storbritannia tar avstand fra terroren. Det bygger jeg på en meningsmåling utført i 2015 av ICM Unlimited. Den sier at 4% av muslimen i UK støtter sjølmordsbombing og 18% støtter vold mot dem som vanærer profeten.
     https://www.icmunlimited.com/wp-content/uploads/2016/04/Mulims-full-suite-data-plus-topline.pdf

     Undersøkelsen viser at 70% tar totalt avstand fra sjølmordsbombere. Men hvor artikulert og aktivt dette flertallet er, har jeg ingen dokumentasjon på.

     Min kommenater til CNNs flause handlet ikke om dette i det hele tatt, men siden du tok det opp, har jeg svart kort på det.

     • Det jeg påpeker er at det finnes en muslimsk organisasjon i London som har stått som arrangør av demonstrasjonen. Såpass burde du sjekke før du viderebringer insinuasjoner om at deltakerne var kjøpt og betalt. At CNN tydeligvis har stilt opp demonstrantene for å få et best mulig bilde er en annen sak.

     • Vel, da er vi i hvert fall enige om at dette var arrangert av CNN. Hvor mange politiske demonstrasjoner har du vært med i der en stor mediekanal har stilt opp et håndfull demonstranter så det skal ta seg best mulig ut? Jeg tror ikke de fikk betaling, og synes det er en dum insinuasjon. Jeg tror det var et politisk samarbeid mellom denne gruppa og CNN der CNN ville stille dem i best mulig lys.
      Det er vel så langt vi kommer i denne omgangen. Men takk for engasjement.

    • Jeg er veldig i tvil, og det tror jeg mange med meg også er. Islam er en styggedom som har sneket seg inn i landene våre ene og alene fordi menneskene som bor der har forlatt sin tro på sannheten, og vendt seg til umoral og ondskap. Men det er dessverre ikke alle øyne som ser det.

  • Anbefaler folk å sjekke opp bakgrunn og omstendigheter rundt Snopes, hos andre steder enn dem selv. http://100percentfedup.com/busted-main-political-fact-checker-for-snopes-is-finally-exposed-as-liberal-hack/
   F eks. Eller http://thefederalistpapers.org/us/snopes-falsely-claims-dem-reps-did-not-sit-during-honoring-of-seal-widow
   Eller http://sourcesnews.com/snopes-gets-busted-trying-to-cover-obamas-lies/
   Lista fortsetter og var bare de 3 første fra søkemotoren. Lær å bruke søkemaskiner kansje?
   Snopes er en gubbe og ei kjerring som er gift og har 30 katter ,bor i en kjeller og tjener penger på å fremstå som uhildet faktasjekker noe som er så langt fra sannheten som det går an å komme. Dette er et svindelforetak startet for å tjene penger noe dem også gjør siden herr og fru mikkelson havnet i rettstvist fordi herr mikkelson hadde brukt masse tusen dollar av snopes penger på prostituerte.. Høres dette ut som en seriøs bedrift?

 3. Ser at midt i fokuseringen på «falske nyheter» vekker det knapt oppsikt/indignasjon at en stor nyhetskanal organiserer og rejiserer en demonstrasjon. Det sier vel noe om hvor stor troverdighet media har.

 4. Yepp counterfeit news network har virkelig årgangserfaring med å produsere fakenews og propaganda. det som virkelig er betenkelig er å se våre egne medier bruke cnn som kilder og gjengi ukritisk falske narrativer uten skrupler. Hvis noen sier noe er det bare å si Snopes høyt og håpe dem holder kjeft? Sant?

  • Hvis det finnes store og bra demonstrasjoner av muslimer mot islamistisk terror, så får man dekke dem. Når man tyr til sånt juks som det CNN holder på med, skaper man det inntrykket av at det en slik bevegelse ikke finnes, men må skapes ved filmtriks.

   • Du kunne jo for eksempel ha nevnt talen som Londons borgermester holdt og det store innslaget av britiske muslimer på minnemarkeringer som for eksempel NRK meldte om. Ditt innlegg er i beste fall bevisstløs «klipp og lim» fra internett. Det er synd hvis det du har av bra stoff (for eksempel dagens artikkel om Qatar) skal drukne i ukritisk gjengivelse av internett-møl.

  • Hvis man tilhører en minoritetskultur – altså en annen enn den lokalt forankrede, statsbærende kulturen (befolkningsmessig størrelse ikke avgjørende), slik som muslimer i England eller Norge, går man antakelig rundt i en kontinuerlig forsvarsposisjon, intellektuelt såvel som emosjonelt.

   Og så blir man, hver gang det skjer noe som får storsamfunnet til å forvente eksplisitt avstandstagen fra minoritetskulturens side, litt motvillig – man synes selv man er så anstendig at det ikke burde være nødvendig.

   Er denne minoritetskulturen knyttet opp mot en slags part i en mange hundre år gammel kulturkrig der det nye hjemlandets statsbærende kultur tilhører motsatt side, kan man i tillegg antas å være predisponert for en viss grad av indre splittelse overfor hendelsen/ tendensen, og en spontan og oppriktig, endatil organisert markering av avstandstagen fra terroren (og solidaritet med det nye hjemlandets kultur og folk) blir enda vanskeligere.

   Hvis minoritetskulturen har et sterkt islett av pervertert æreskultur, og det å kjenne seg krenket alltid ligger veldig nær oppunder overflaten, blir det enda hakket vanskeligere.

   Men sorry, de må nok bite i det sure eplet og være MYE mer tydelige i slike saker, for det er ikke tvil om at det ofte er en påfallende motvilje mot å gå aktivt ut og demonstrere mot trosfeller med felles religiøs-kulturell ballast, uansett hva for sinnsykt disse har utført. Her til lands må man jo nærmest hale ordene ut av dem med makt hver eneste gang, og det er helt i tråd med virkeligheten når CNN heller fingerer en stor demo enn å kaste bort dagen på å lete opp en genuin en som ikke finnes.

  • Jamen det er jo flott, hva enten det kommer som et pliktløp etter at CNN ble tatt med buksa nede eller ikke.

   Men la oss ikke bli så primitive at vi drar debatten ned på det nivået der vi krangler om hvorvidt det finnes anstendige mennesker blant muslimer, eller om alle er terrorister eller støtter terror. Det blir heldigvis bare for dumt, og alle vet fasiten.

   Poenget her, mer enn å generalisere muslimer, er påpekingen av propagandaspillet der hensikten helliger midlene, og i den forbindelse blir det vanskelig å komme unna at de som regisserer slikt tydeligvis er av samme oppfatning som f.eks. meg, nemlig at de genuine protestene der muslimer reservasjonsløst stiller seg solidarisk med vertskulturen og ofrene på bekostning av sine egne røtter og mindre sjarmerende utgaver av islam, er såpass sjeldne og lavmælte utenfor den private sfære, at skal det brukes som skumlegging av noen brann må det boostes en del gjennom medias linse.

   Forøvrig er jeg, som en gudløs jævel, dritt lei av troende, det gjelder alle religioner, alle insisterer på at nettopp sin fortolkning og praksis er den rette, og at terror i Allahs, Jahve eller Jesus’ navn derfor for enkelte er blasfemisk og ikke kan regnes som å ha noe som helst med religionen og dens eksistens å gjøre. Organisert religion skrur hodene fullstendig av hengslene, og det er bare tilfeldigheter og skjøre, kulturelle preferanser som gjør at det ikke sklir ut i rein jævelskap enda oftere enn det gjør. I vår tid er utvilsomt islam og jødedommen de to med mest og mest eksplisitt intoleranse, rasisme, hevn, vold og fordømmelse av vantro innebygget i seg i praksis. Er det vanskelig å se det?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.