Full splittelse mellom Qatar og andre gulfstater slår hull i Trumps allianse

9

Saudi-Arabia, Libya, Jemen, Egypt, Bahrain og De forente emirater kutter de diplomatiske båndene med Qatar. De lukker også alle land-, sjø- og luftfartsforbindelser.
Dette melder NRK.

Nå er deler av dette bruddet en vits, siden «Jemen» her betyr den presidenten som sitter i eksil i Riyadh, og den lille øystaten Maldivene bare er med fordi den ikke fikk noe annet valg. Og «Libya» betyr den «regjeringa» som kontrollerer en liten del av landet nær grensa til Egypt.

Det er også til å le seg skakk av å lese at begrunnelsen for bruddet er Qatars støtte til terrorisme og ekstremisme. Ikke fordi det er en falsk anklage, for Qatar er en av de største sponsorene av jihadistgrupper og terror i verden. Men fordi den aller største sponsoren er Saudi-Arabia sjøl.

Financial Times gjenga en uttalelse fra utenriksministeren i Saudi-Arabia slik:

After the Iraqi city of Mosul fell to a lightning Isis offensive in 2014, even the late Prince Saud al-Faisal, the respected Saudi foreign minister, remonstrated with John Kerry, US secretary of state, that “Daesh [Isis] is our [Sunni] response to your support for the Da’wa” — the Tehran-aligned Shia Islamist ruling party of Iraq.

Så man behøver ikke ta mine ord for det, det holder å lytte til hva den saudiarabiske ledelsen sjøl sa. Saudi-Arabia støtter terror, i stor skala. Den diskusjonen er ferdig.

Men resten er alvorlig nok. Bruddet slår en kile gjennom hele den sunnialliansen Donald Trump trodde at han hadde bidratt til å skape under besøket sitt i Riyadh, og det viser hvor ustabil den politiske situasjonen på den arabiske halvøya er.

For Egypt er det Qatars støtte til Det muslimske brorskapet som er utslagsgivende. De har hovedkvarteret sitt i Doha.

Middleeasteye (MEE) skriver at Qatar slår tilbake mot Saudi-alliansen.


Og MEE viser også at på grunn av bruddet må fly til og fra den travle internasjonale flyplassen i Doha nå ta veien over Irak og Irak. Qatar vil altså ha behov for i det minste en forståelse med sjiaene begge steder. Qatar er vertskap for en betydelig militær bastion for USA.

MEE skriver

Qatar is home to the Al-Udeid Airbase, from where the United States carries out air strikes against militants in the region. Located 20km southwest of the capital Doha, the base hosts over 11,000 American troops and has been used since 2016 to bomb IS in Iraq and Syria. US Air Force Central Command, Combined Air and Space Operations Center and the 379th Air Expedition Wing are all housed at the base.

Krisa på Den arabiske halvøya gir Tyrkia muligheten til å spille en meklerrolle. Men Ankara måtte i så fall bestemme seg for å ikke ta side i konflikten. Det kan være vanskelig, for i Tyrkia hevdes det at Riyadh slår mot Qatar, men at hovedmålet er Tyrkia. Tyrkia har også en militærbase i Qatar med 600 soldater, så Tyrkia har mye å tape hvis det virkelig skulle skjære seg.

David Hearst, som er sjefredaktør i MEE mener at i verste fall kan denne konflikten være et forsøk på å «få staten Qatar til å forsvinne».

For USA er denne sunnisplittelsen et alvorlig problem, og utenriksminister Rex Tillerson har da også vært ute og bedt partene om å roe seg. Men akkurat som Barack Obama viste seg å ha liten innflytelse på hva det saudiske kongehuset foretok seg, er også Donald Trump uten særlige muligheter til å styre Riyadh dit han måte ønske.

Saudi-Arabia er inne i ei djup politisk, økonomisk og millitær krise, og hodekapperregimet vil gripe til ethvert tiltak det anser som nødvendig for å holde seg ved makta.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Ikke glem at Qatar samarbeider med Iran om et stort gassfelt, South Pars. Avisa Haaretz mener dette er den viktigste grunnen til den diplomatiske krisa. Arbeidet med feltet ble gjenopptatt for kort tid siden, etter flere års stillstand

 2. Det er vanskelig å ha sympati for wannabe imperiebyggere når kjemper seg imellom.

  USA er ganske tilbakeholden om situasjonen. Leder de bakfra, der diskret gir et nikk til Saudi-Arabia?

  Forslag til motivasjon: Qatar kjøpte ganske nylig en stor eierandel av det store russiske gasselskapet Rosneft. Dette er kanskje ikke like populært i alle kretser. Landet er heller ikke like fiendlig mot Iran som Saudi-Arabia.

  Enkelte analytikere mener saudierne bare er ute på plyndringstog, som forfar Ibn Saud selv 🙂 – de er nesten blakke og trenger qatarske penger for å fortsette å holde det gående.

 3. Trumps ubetingete støtte til terroristsponsoren Saudi-Arabia slår nå tilbake. Den ene statslederen mer vettløs enn den andre. Og med den logrende skjødehunden Brende som haleheng.

 4. Qatar og Iran deler verdens aller største gasskondensatfelt (South Pars/North Dome) i Persiabukta. De utvinnbare gassressursene er på 36 000 milliarder Sm3 gass! Dette feltet alene utgjør ca 20% av hele verdens gjenværende ressurser av gass og 45% av gassressursene i Midtøsten. Saudi-Arabia har også mye gass, men langt fra så store mengder. Det er ikke akkurat en sterk akse mellom Iran og Qatar (shia vs. sunni og de står på hver sin side i Syriakrigen og i Jemen osv.). At Saudi-Arabia nå jekker seg opp mot Qatar kan være sanksjonert av USA i deres felttog mot Iran med Qatars gass som skuddpremie.

  Dette feltet har også en interessant norsk forbindelse. I sin tid, da feltet skulle utvikles i 2002 kunne ikke Statoil holde fingra fra fatet, men betalte bestikkelser til Horton Investments, som var et iransk investeringsselskap eid av Mehdi Hashemi Rafsanjani, sønn av daværende presidenten Hashemi Rafsanjani. Til gjengjeld skulle Statoil få operatørskap på deler av utbyggingen og en eierandel på 40% av denne. Statoil forpliktet seg til å investere 300 millioner $. Bestikkelsene ble avslørt av en ansattrepresentant i Statoilstyret. Statoil ble etterforsket og ble bøtelagt og en rekke toppledere måtte gå. Tilslutt (2006) ble hele investeringen tapt.

 5. Situasjonen i Midt-Østen begynner å minne stadig mer om 30-årskrigen. Den eksisterende orden går i oppløsning. Det er mulig at Russlands innblanding i Syria-krigen begynner å få effekter på flere ulike måter i regionen. USA vil få mange konflikter å håndtere fremover.

  NATO har nylig inngått deltakelse i en USA-ledet koalisasjon mot terror som kan være på vei til å gå i oppløsning.

 6. Hva er USAs generalplan for Qatar?

  Jeg har følgende teori:
  EU er avhengig av en ganske stor import av gass, olje og energi (og det blir trolig ikke bedre før om lenge). Planen er å importere gass til EU fra Qatar gjennom rørledning som skal gå gjennom Syria og Tyrkia. Når denne gassrørledning er fullført kan EU slutte å importere gass fra Russland, EU kan på dette tidspunkt innføre gass-blokade av Russland. Dermed håper Deep State på at Russland skal kollapse økonomisk og gå i oppløsning.

  Når Russland kriger i Midt-Østen har denne krig en eksistensiell betydning for Russland. Både utifra at de ikke ønsker at russiske jihadister som kriger sammen med IS skal returnere til Russland (visstnok er det flere tusen av dem), i tillegg ønsker heller ikke Russland noen gassrørledning til EU som kan undergrave russisk økonomi.

  Mulig at Qatar nå innser at dette prosjektet er helt håpløst og har bestemt seg for å isteden innlede et samarbeid med Russland og Iran. Det vi nå kan forvente er kanskje forsøk på regimeskifte i Qatar. Men både USA og Tyrkia har militærbaser i Qatar så det kan skje litt av hvert.

  Skulle en rørledning fra Qatar til EU bli virkelighet, kan dette kanskje sette Norge i faresonen ved at Russland kollapser. Et motangrep fra Russland kunne feks være å slå ut hele norsk energi eksport til EU (olje, gass, strøm). Dermed kollapser også EUs økonomi.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.