Riksrevisjonen om jagerflysalg: – Ingen regler fulgt

0

Både Forsvarsdepartementet, UD og Forsvaret brøt mange regler da to F-5 jagerfly ble solgt til spottpris til en amerikansk milliardær, skriver NRK på sine nettsider, og fortsetter:

– At ingen regler var fulgt er det jeg reagerer mest på, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Verken Forsvarsdepartementet eller Utenriksdepartementet har fulgt regelverket for salg av forsvarsmateriell.

Det konkluderer Riksrevisjonen med når de i dag legger fram sin undersøkelse av Forsvarets kontroversielle salg av F-5 jagerfly.

– Dette er undersøkelse som går mange år tilbake, mellom 2002 og 2015. Slik at det gjelder ulike statsråder, men de samme departementene, sier Foss.

– Hva er verst, at man fikk 100.000 kroner for fly som skulle koste flere millioner kroner, eller at man ikke hadde kontroll på hvem som kjøper jagerfly av Norge?

– Det verste er mangelen på kontroll. Det mest alvorlige er at de som er satt til å følge et regelverk ikke selv forstår det, sier Foss.

To regjeringer har altså brutt det regelverket velgerne har satt dem til å forvalte. Ingen regler er fulgt, det lyder kjent. Men én regel har de fulgt: å gi bort norske skattepenger til rike amerikanere. For det har de rutine med, enten det gjelder å øse millioner over til den private stiftelsen til den korrupte Hillary Clinton eller til verdens rikeste mann, Bill Gates eller den økonomiske forbryteren og undergraveren George Soros.

Og de har også god trening i å forplikte framtidige generasjoner nordmenn til å subsidiere amerikansk våpenindustri gjennom å være de aller ivrigste i verden når det gjelder å betale for utviklinga av flyet F35. Dette flyet er som kjent ikke noe det norske forsvaret trenger for å forsvare Norge, men det egner seg nok godt til å bombe land som Afghanistan.

Det tjener til riksrevisorens ære at han tar sin oppgave alvorlig når det gjelder å slå ned på regelbruddene ved dette flysalget. Mens han er i gang kunne ha sette staben sin på de andre eksemplene jeg har nevnt. Han kan for eksempel be dem om å sjekke hva slags argumenter, hva slags dokumentasjon og hva slags vurderinger som er gjort når regjeringa Solberg vil gi 340 millioner kroner til den private Batorystiftelsen i Polen, en stiftelse som er kontrollert av Soros, og som er opprettet for å følge hans agenda. Og han kunne prøve å finne ut hvem det er som har satt underskriften sin på denne gavepakken.

Stå på, Per-Kristian Foss, det er flere skjeletter i dette skapet!

 

 

Forrige artikkelMélenchons tilhengere vil ikke stemme Macron
Neste artikkelFranskmennene har mistet tilliten til partiene og mediene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).