Franskmennene har mistet tilliten til partiene og mediene

0

En meningsmåling som er utført av forskningsinstituttet Cevipof viser at 70% av franskmennene mener at demokratiet i landet ikke fungerer. Bare 11% har tillit til partiene og 24% til mediene.

63% av de unge i Frankrike sier at de er tilhengere av en «omfattende revolt».

Patrick Calvar, som er direktør for DGSI (Direction générale de la sécurité intérieure), har advart mot «borgerkrigsliknende tilstander». Andre resultater fra Cevipos undersøkelse viser at tilliten til systemet er på et lavmål.
67% mener at flertallet av de ansvarlige politikerne tjener interessene til de rike og mektige.


75% mener at skillet mellom høyre og venstre ikke lenger betyr noe særlig.

2% mener at demokratiet i Frankrike fungerer meget bra, mens 70% mener at det ikke fungerer særlig bra (46%) eller ikke i det hele tatt (24%).


89% mener at politikerne ikke bryr seg om sånne folk som den intervjuede, mens bare 10% mener at politikerne bryr seg om dem.


I Frankrike er forholdet til islam og mellom muslimer og storsamfunnet et betent spørsmål. 34% av de spurte svarte at de er helt enige i at «islam er en trussel mot republikken», mens 28% sa seg ganske enige. Bare 12% var helt uenige.

Dette forteller om et land og et system som ikke bare er i ei økonomisk krise, mens som er i ei djup politisk krise, ei tillitskrise av dimensjoner. Frankrike står til nakken i trøbbel – og fortsetter å synke. Uansett hvem som vinner presidentvalget 7. mai 2017, så later alt til at denne krisa bare vil bli forsterket, og hvis en skal tro meningsmålingene, kan det lett eksplodere.

Forrige artikkelRiksrevisjonen om jagerflysalg: – Ingen regler fulgt
Neste artikkelBemanningsbransjen ute av kontroll: – Regulering er ikke nok
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).