Franskmennene har mistet tilliten til partiene og mediene

10

En meningsmåling som er utført av forskningsinstituttet Cevipof viser at 70% av franskmennene mener at demokratiet i landet ikke fungerer. Bare 11% har tillit til partiene og 24% til mediene.

63% av de unge i Frankrike sier at de er tilhengere av en «omfattende revolt».

Patrick Calvar, som er direktør for DGSI (Direction générale de la sécurité intérieure), har advart mot «borgerkrigsliknende tilstander». Andre resultater fra Cevipos undersøkelse viser at tilliten til systemet er på et lavmål.
67% mener at flertallet av de ansvarlige politikerne tjener interessene til de rike og mektige.


75% mener at skillet mellom høyre og venstre ikke lenger betyr noe særlig.

2% mener at demokratiet i Frankrike fungerer meget bra, mens 70% mener at det ikke fungerer særlig bra (46%) eller ikke i det hele tatt (24%).


89% mener at politikerne ikke bryr seg om sånne folk som den intervjuede, mens bare 10% mener at politikerne bryr seg om dem.


I Frankrike er forholdet til islam og mellom muslimer og storsamfunnet et betent spørsmål. 34% av de spurte svarte at de er helt enige i at «islam er en trussel mot republikken», mens 28% sa seg ganske enige. Bare 12% var helt uenige.

Dette forteller om et land og et system som ikke bare er i ei økonomisk krise, mens som er i ei djup politisk krise, ei tillitskrise av dimensjoner. Frankrike står til nakken i trøbbel – og fortsetter å synke. Uansett hvem som vinner presidentvalget 7. mai 2017, så later alt til at denne krisa bare vil bli forsterket, og hvis en skal tro meningsmålingene, kan det lett eksplodere.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. «63% av de unge i Frankrike sier at de er tilhengere av en «omfattende revolt».»

  Det blir neppe en sosialistisk revolusjon, om noen forventet det.

 2. Andel muslimer (troende eller med muslimsk bakgrunn) er nå ca 8% prosent. Det er vel grunn til å tro at de aller fleste av disse vil svare at islam ikke er et problem. Andel ikke-muslimer som ikke ser islam som et problem dermed opp mot 62/0,92=67%. Tilsvarende sannsynligvis en enda noe større andel ikke-innvandrere eller folk uten forholdsvis nylig innvandrede forfedre som ikke ser innvandring som en berikelse osv.

  • Jeg er ikke så sikker på at de fleste muslimer mener at islam ikke er et problem. Det er vanlig at innvandrere i Norge stemmer for mindre innvandring, kanskje de ikke har noen illusjoner om hva de har forlatt? Vi har også hørt vitnesbyrd fra mange av de tidlige innvandrerne i Europa som endelig kunne kaste sløret, det vil si helt til noen fant ut at undertrykkerne selvfølgelig også måtte få komme, og selvfølgelig få bosette seg i de samme områdene. Hvis et fritt samfunn skal bety at man er fri til å bedrive undertrykkelse, så er det godt mulig det er veldig mange missfornøyde skap-kafirer der ute.

   • Vanlig at innvandrere i Norge stemmer for mindre innvandring ? Oppslutningen om Ap blant innvandrere fra Afrika, Asia og Latin-Amerika er nesten dobbelt så høy som i befolkningen forøvrig. Har også for noen år siden sett undersøkelser som viste at mer enn 80% av de ikke-vestlige innvandrerne stemmer på partier på «venstresiden». Det finnes grupper blant innvandrere som avviker fra dette, feks høyt utdannede generelt, og fra Vietnam og andre land i Asia. Blant østeuropeiske innvandrere er visst oppslutningen om Frp omkring dobbelt så høy som for befolkningen som helhet. Men de er jo nettopp ikke muslimer, men katolikker nesten alle sammen.

    • At innvandrere fra u-land stemmer venstre er ikke noe nytt, det har jo til og med vært dørlig tilslørt politikk blant noen partier å importere disse gruppene nettopp pga hvordan de velger. I USA trodde jo f.eks demokratene at de ville ha makta i all omskuelig fremtid, de hadde bare ikke sett for seg muligheten at de ville miste hele arbeiderklassen på den veien.

     Min kommentar gjaldt at du sa «de aller fleste». Hva jeg prøvde å si er at jeg tror det er en del mørketall og differanser mellom hva man sier og hva man faktisk velger når man lever i et samfunn som er underlagt religiøse og moralske lover.

 3. Interessante tall! Aner vi her konturene av en skrell på søndag? Har valg-meningsmålingene bommet her også, som i tilfellet Trump? En le Pen-seier vil innebære et større jordskjelv enn Brexit var, tror jeg. Og hennes økonomiske og sosiale politikk er faktisk sentrum/venstre, fikk dere med dere det, Akersgata? (#sarkasme-advarsel)

 4. […] Ett land i ekonomisk och politisk kris. Än mer anmärkningsvärt och viktigare än Le Pens lätta inhämtning av Macrons stora försprång, och den arroganta tonen i slutdebatten är att en opinionsundersökning av forskningsinstitutet Cevipof visar at 70% av fransmännen anser att demokratin i landet inte fungerar. Bara 11% har tillit till partierna och 24% till media. 63% av de unga i Frankrike uppger att de är anhängare till en «omfattande revolt. 75% menar att skillnaden höger-vänster inte betyder så mycket. Två procent anser att demokratin i Frankrike fungerar mycket bra, medan 70% menar at den inte fungerar särskilt bra (46%) eller inte på det hel taget (24%). 34% av menade definitivt att «islam är ett hot mot republiken», medan 28% var ganska eniga om det och bara 12% var helt oeniga om det. Cevipt; Pål Steigan […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.