Mélenchons tilhengere vil ikke stemme Macron

7

Etter at han ikke gikk videre i første valgomgang, sendte Jean-Luc Mélenchon ut en spørreundersøkelse til bevegelsen France Insoumise (FI), (Frankrike som ikke gir etter). Og det store spørsmålet var jo om de ville gi etter – for presset om å stemme den angivelig moderate, men i virkeligheten ekstreme, liberalisten Emmanuel Macron.

450.000 medlemmer som står i bevegelsens register fikk spørreskjemaet, og nå har 243.128 svart.

De tre alternativene som forelå var å stemme blankt, å stemme Macron eller å unnlate å stemme. Det var ikke noe alternativ å stemme Marine Le Pen, enda meningsmålingene sier at hver femte av Mélenchons velgere vil gjøre nettopp det. Og slik ble resultatet:

87.818 eller 36,12 % av de ”ubøyelige” sa at de ville stemme blankt

84.682 eller 34,85% sa at de ville stemme Macron og

70.625 eller 29,05% sa at de ville la være å stemme.

Det betyr at to tredeler av medlemmene i France Insoumise ikke vil stemme Macron, eller rettere: av dem som har sagt sin mening.

Det hadde vært en katastrofe for FI om de hadde stemt på en kandidat som vil rasere fagbevegelsen, arbeidstidsreguleringa og sparke massevis av offentlig ansatte. Macrons økonomiske politikk ligger langt til høyre for Le Pens økonomiske politikk, og han har allerede for lenge siden gjort seg upopulær i fagbevegelsen med sin ”loi Macron”.

Like klartenkt er ikke Yanis Varoufakis, den tidligere greske finansministeren fra Syriza. Politico skriver:

Former Greek Finance Minister Yanis Varoufakis came out Tuesday in support of French presidential candidate Emmanuel Macron “without equivocation” and criticized leftists who have not lined up behind the former economy minister.

In an opinion piece in Le Monde published Tuesday, Varoufakis, a self-proclaimed “erratic Marxist,” took a swipe at the far-left candidate Jean-Luc Mélenchon who has not endorsed a candidate since his defeat in the first round of the French election on April 23.

Han stiller spørsmålet om Marine Le Pen virkelig er bedre enn sin far og viser til valget i 2002 da venstresida ifølge ham stemte Jacques Chirac da det sto mellom denne og Jean-Marie Le Pen i andre valgomgang. Men han riktignok innrømme at Macron er ille:

Han går inn for avregulering av arbeidsmarkedet midt i alvorlig deflatorisk og nyliberal krise.

Han går inn for å omforme eurosonen til en ”føderasjon light” helt i tråd med Wolfgang Schäubles plan som vil føre til at Frankrike mister kontrollen over statsbudsjettet sitt.

Han går inn for å redusere skattene på formuer og for å skjære ned de offentlige budsjttene.

Varoufakis står i spissen for noes om kaller seg DIEM 25, som visstnok skal føre til et annet og bedre Europa. Men det skulle altså ikke mer til enn et fransk presidentvalg for ham til å legge seg flat for folk han sjøl innrømmer er ekstreme markedsliberalister. Det sier vel det mest om hva vi har å vente fra DIEM25. Som jeg skrev i januar 2016:

Til tross for at DIEM 25 lanserte sitt manifest på Volksbühne og Rosa Luxemburgplatz, er det ikke mye av Rosa Luxemburgs klasseforankring eller klasseanalyse i manifestet. Arbeiderklassen er totalt fraværende, analysen av kapitalen og kapitalistklassen er i beste fall naiv og overflatisk. Til sammenlikning var 40-punktsprogrammet til Syriza både langt mer konkret og langt mer radikalt fra et klassemessig standpunkt. Men det gikk jo likevel som det gjorde.

Derfor er det heller ingenting ved DIEM 25 som skulle tilsi at de vil få noen bedre skjebne enn Syriza. Antakelig blir de ingen kraft, til det er de for vage og for nær elitenes tenkemåte. Krisa og klassekampen i Europa vil høyst sannsynlig parkere dem i TV-studioene og talkshowene. Men der kan de gjøre det stort en stund.

Vi får snart se hva Mélenchons velgere bestemmer seg for å gjøre. Tilhengerne av FI er i hvert fall massivt uenige med Varoufakis. Men Mélenchon fikk sju millioner stemmer. Om lag en kvart million av dem har sagt hva de vil gjøre gjennom intern spørreundersøkelse. Men hva med de uorganiserte? En meningsmåling 29. april sa at 41% av dem vil stemme Macron, 18% Marine Le Pen og 41% vil stemme blankt eller unnlate å stemme. Vi får snart se hva de faktisk gjør.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Bra. Stemme blankt eller ikke stemme må være riktig svar her. Antifascistisk front blir feil i denne situasjonen fordi fascismens arv er likelig fordelt mellom de to kandidatene. Begge står for knusing av arbeiderbevegelsen. Macron på liberalistisk vis og Le Pen på korporativistisk. Mussolinis første periode var prega av førstnevnte, og den siste av sistnevnte. Samtidig representerer Le Pen rasismen, et kjernetrekk ved fascismen, mens Macron representerer den ekspansive krigerske imperialismen. Sistnevnte kjernetrekk ved fascismen utelukkes dessverre ofte når folk på venstresida ser etter fascistisk fare i vår tid, men er like farlig som rasismen, og historisk sett viktigere for fascismens framvekst. At imperialismen hos Macron med venner kles i humanitaristisk retorikk framfor kraftpatriotisk, endrer ikke dens karakter eller virkning.

 2. Tragisk dette valget. Melenchon manglet kun litt over 1,8 prosentpoeng for å slå Le Pen og bli nr 2 i første valgomgang. Nå må man altså vente i 5 år før en ny sjanse byr seg. Ekstremt mye kan skje i løpet av 5 år (EU kan feks gå i oppløsning hvis Italia skulle gå ut). Frankrike med Macron eller Le Pen kan komme til å være helt ute av stand til på sivilisert vis å håndtere den turbulens og krise som nå kan ramme EU i årene fremover. Isteden kan det skje direkte opprør eller revolusjon i Frankrike hvis EU bryter sammen uten at man har en Plan B å styre etter i Frankrike. Globaliseringen vil fungere på en helt annen og mye mer destruktiv måte i nedgangstider enn i oppgangstider.

 3. For en gangs skyld er jeg på linje med Holgersens tenkning. Men hva tenker SH om begrepet «sivilisert vis»?
  Sånn som borgereliten i EU statene definerer det begrepet nå er det i praksis følgende:
  sensur og kontroll av internett.
  sammensmelting av politi og hær til innlandsbruk
  oppgradering av overvåkningspoliti
  enorme militærutgifter for imperialistisk krig
  full krig mot arbeiderklassens oppnådde rettigheter
  Det fortoner seg som om SH er bekymret for om det skulle «skje direkte opprør eller revolusjon i Frankrike….»,
  men det er faktisk den eneste muligheten arbeiderklassen har til å frigjøre seg fra slavestatus under politistater innenlands og imperialistisk kanonføde utenlands.
  «Venstresida» i Norge har hjernevasket en hel generasjon med Karl Kautsky-tenkning og nå går også den epoken ut på dato. Nå blir det kriger og revolusjoner også i Europa.

  • La oss feire dette øyeblikket av komplett harmoni. I likhet med deg er jeg enig med Torgeir i dette. Å stemme blankt eller boikotte etablerer i det minste et rom utenfor elitens grep.

 4. Jeg har fortsatt ikke sett noe bevis på at Le Pen er høyreekstrem eller fascist. Faren var nok det. Men datteren? Noen som har sett noe som tyder på det? Likevel er det opplest og vedtatt i media.

 5. Ifølge Øyvind Østerud har Marine Le Pen oppslutning fra 40 % av arbeiderklassen og på vei til å få stor oppslutning fra bøndene også. Steigan er klar på at en stemme til Le Pen må være uaktuelt, men han vier liten oppmerksomhet til de farer det innebærer at store deler av arbeiderklassen og mange bønder ser Marine Le Pen som sitt naturlige førstevalg. Å ikke ta innover seg seg denne sørgelige situasjonen for arbeiderklassen i Frankrike, det er å svikte arbeiderklassen i Frankrike.

  • Jeg har flere ganger pekt på at FN er det største arbeiderpartiet i Frankrike og at det finnes økonomiske og sosiale grunner for dette.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.