Pål Steigan om det franske valget

15

Med Sindre, Justin og Youssef.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. Takk til Pål for en utmerket analyse av det franske valget !
  Allerede før første valgomgang, var det mer enn sannsynlig at valget skulle stå mellom Macron og Le Pen.
  Media hadde sørget for at det skule bli slik, et drømmevalg for markedsliberalistene. Deres kandidat, Macron, kontra den uspiselig (og demonisert) Le Pen.
  Verdt å merke at Angela Merkel, Mariano Rajoy, Jean Claude Juncker, Mario Draghi, Christine Lagarde, og flere talspersoner for kapital har advart før første valgomgang, mot å stemme Nasjonal Front. De har ikke advart mot å stemme Mélenchon.
  Det er den ytterste høyre som er utpekt som kapitalens motstander, ikke venstre siden, noen som illustrerer hvor langt den franske venstre siden har senket.

 2. Utover innholdet, som var interessant, lyden, det lå en dyp basslyd der, nesten hele tiden, og du sitter for høyt i forhold til kaneraet, om du ikke ønsker å fremstå som Louis XIV. ;

 3. Hvis ytre venstre i Frankrike hadde vært litt mer pragmatisk og litt mindre sekterisk, og hadde stemt taktisk på Mélenchon, så er det godt mulig at det hadde vært Macron og Mélenchon som hadde gått videre til neste runde av presidentvalget (differansen mellom Mélenchon og Le Pen var på kun 1,8 prosentpoeng). I det franske presidentvalget er det nødvendig å stemme taktisk i første valgomgang slik at ikke feil kandidat går videre til neste valgomgang (ved forrige valg var det risiko for at Sarkozy og Le Pen kunne gå videre til siste valgomgang hvis for mange stemte på Eva Joly istedenfor på Hollande). Ved det franske parlamentsvalget bør det derimot være mulig å kunne stemme etter overbevisningen (men det er vel enmannskretser i Frankrike og da må man også tenke taktisk ved parlamentsvalget, Norge hadde samme valgordning med enmannskretser fra 1905 til ca 1918 da vi fikk ny valgordning i Norge). Det høres ut som Frankrike kan trenge en ny valgordning. Ved den kommende 6. republikk blir det vel endringer.

 4. Så er spørsmålet nok ein gong korleis dette vil slå ut her. I valet som kjem til hausten er det Støre som er kjørt fram som «rett mann for systemet». Men det norske Arbeidarpartiet har vore på god veg mot høgre sidan tidleg på sekstitalet, noko Finn Gustavsen ikkje var sein om å kommentere på i 1963, då han gjorde ein merknad om at AP hadde røysta med Høgre i nitti prosent av sakene på Stortinget i den perioden. Mønstra her i landet er tilsvarande dei andre, med den avgjerande skilnaden at mange her framleis TRUR på AP.

 5. Tja, det mest interessante av dette har vært sagt av Pål og andre før: «Venstresiden» har blitt liberalister (globalister). Dermed blir den nye «høyresiden» (proteksjonister) forsvarere av arbeidsfolks interesser. – Trump skapte forleden et «nyord»: Da han skulle karkarterisere sin sjefsrådgiver Steve Bannons politikk: «Alt-Left». Altså en politikk som skjermer egne arbeidsfolk.

  • Det er merkelig at så mange politikere på venstresiden overser det faktum at de åpne grensene presser arbeidslønninger ned og skattene og boligprisene opp. Hva skal arbeiderklassen med en venstreside som opptrer direkte fiendtlig overfor arbeidsfolks interesser?

   • Det er enda mer omfattende enn lønn og bolig: Befolkningspresset fører også til tap av naturområder, dyrket mark, mer trafikk og forurensing. Mine (ganske omfattende) beregninger viser at Norge har halvert sjølforsyningen siden 1970 – i en periode der Norge daværende befolkning har sunket med ca.10 %.

 6. Utrolig hvordan «noen» har fått lurt inn Macron «kjøkkenveien» som en sentrumskandidat.
  Kan høres ut som neoliberalistenes Usa’s psykolog-media strateg-team er i gang igjen, de tradisjonelle partiene i sosialdenmokratiet er gjort irrelevante, og inn kommer en ung og «pen» «sentrumskandidat».
  En reddende engel virker han nok som, for alle som henger igjen og ikke har fått med seg hva som skjer og de nye truslene fra globalistenes kyniske og brutale menneskesyn.
  Ok jeg liker ikke Le Pen, men i valget mellom pest (nwo) og kolera (trad ytre høyre) synes jeg likevel Macron er mer skremmende. Som med Killary og Trump.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.