USA planlegger nye våpensalg til Saudi-Arabia i milliardklassen

13

Washington jobber med planer om våpensalg til Saudi-Arabia i størrelse av titalls milliarder dollar, hevder amerikanske kilder overfor Reuters.

President Donald Trump skal besøke oljediktaturet på sin første utenlandsreise som president. Med seg i kofferten skal han angivelig ha med seg planer om å utruste Saudi-Arabia med enda flere avanserte amerikanske våpen.

Planen omfatter et våpensystem fra Lockheed Martin som kalles Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Det er et missilsystem som omfatter flere rakettbatterier og har en prislapp på en milliard dollar. Man forhandler også om programvarer for kampledelse og kommunikasjon på slagmarka og et satelittsystem som også leveres av Lockheed. Kampkjøretøyer av typen Bradley Fighting Vehicle og M109 mobilt artilleri skal også stå på ønskelista.

Det skal også være planer om å selge diverse avanserte marinefartøyer til bruk i kystområder. Det samme gjør panserbrytende ammunisjon av typen Penetrator og Paveway fra Raytheon.
I våpenindustrien spretter man sjampanjeflaskene og aksjene deres steg umiddelbart da forhandlingene ble kjent.

For Donald Trump, slik som for forgjengeren Barack Obama, spiller det ingen rolle at Saudi-Arabia er et av de verste diktaturene i verden eller at landet fører en forbrytersk krig mot nabolandet Jemen, som ikke minst rammer millioner av barn. Vestlige medier bryr seg heller ikke om at tusenvis av barn dør, så lenge det ikke kan brukes til å støtte opp om amerikanske kriger. Når hørte du sist en stortingspolitiker protestere mot Saudi-Arabias krig i Jemen, for eksempel.

Fra 2009 til 2016 åpnet Barack Obama for 42 ulike våpensalg til Saudi-Arabia med en samlet prislapp på 115 milliarder dollar.

Obama følte tydeligvis at fredsprisen forpliktet, og han fikk da heller ikke noen kritikk for dette fra sine allierte eller fra vestlige medier. Når følger Trump i forgjengerens fotspor og djupstaten har åpenbart fått den nye presidenten på skinner.

Også Tyskland er en stor våpenleverandør til hodekapperne i Riyadh.

Saudi-Arabia har gått i spissen for et «muslim-NATO» og tar tydeligvis mål av seg til å fungere som en regional militærmakt med stor slagkraft.

I januar 2017 holdt Jens Stoltenberg en tale ved åpninga av NATOs regionale senter i Kuwait. Der priste han det militære samarbeidet mellom NATO og landene i Gulf-regionen, inkludert Saudi-Arabia.

Stoltenberg la ikke for dagen noen bekymring for mangel på demokrati eller menneskerettigheter, men gjorde den jobben for våpenlobbyen som han er betalt for å gjøre.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Det militærindustrielle komplekset kan igjen gni seg i hendene. Jeg tror på den andre siden ikke at Stoltenberg er betalt av dem. Han er bare utrolig naiv og en nyttig idiot for dem.

 2. Mens medstrømsmediene enten fortier dette, eller skriver så lite som mulig om vestens pinlige hopehav med krigsforbryterstaten og menneskerettighetsverstingen Saudi-Arabia.

 3. THAAD er navnet på det rakettskjoldet som nå er blitt utplassert i Syd-Korea.
  Det høres ut som Saudi Arabia og USA forbereder seg på storkrig bla med Iran (og Russland).
  Dagens lave oljepriser kan være en del av samme maktkamp for å svekke bla Iran og Russland.
  For Saudi Arabia er det vel snakk om nå eller aldri, enten går landet dukken pga fallende oljeutvinning eller så overtar landet makten i hele Midt-Østen sammen med Israel og Qatar.

 4. Er det noen som etter dette fortsatt trur på menneskerettsargumentet for å forsvare USA’s og NATO’s innsats i Afghanistan? Kvinneundertrykking stod sentralt når det gjaldt å legitimere invasjonen av landet i Arbeiderpartiet. Her må vel Saudi-Arabia sies å være et mønsterland?

 5. Her er det nok snakk om gjensidige pressmidler.
  SA sier: gi oss våpen ellers dropper vi petrodollaren.
  USA sier: dropper dere petrodollaren, dropper vi bomber.
  SA: Dropper dere bomber, dropper vi informasjon om pedofile nettverk.
  USA: Dropper dere informasjon om pedofile nettverk, gjør vi det samme, samt deres forbindelser til 911.
  SA: Dropper dere informasjon om 911, vil vi også droppe informasjon om 911.
  USA: Hvis vi dropper å krangle og heller gir dere våpen, så dropper dere å droppe dollaren?
  SA: Det var det vi sa.
  USA: vi ville bare ha en bekreftelse på at vi forstår hverandre.
  SA: Det gjør vi. Skal det være en ung pike eller gutt?

 6. Jan Egeland og hans åndelige bror,Børge Brende,er jo på tv hver dag nå og fortviler over sulten i Jemen uten å si et eneste ord om at dette er en i hovedsak saudisk krig,støttet av USA og Israel.
  Norge har nå utviklet en slags krigshumanisme hvor man understøtter alle kriger som Euro-Amerika igangsetter samtidig som man hulker på tv over krigenes og imperialismens konsekvenser: flyktningekatastrofer og massesult.
  Om man skulle rangere verdens mest hykleriske land,ville Norway komme høyt på lista tatt i betraktning av at det også lansererer seg som et «FREDSLAND» som selger våpen og understøtter alle vestlige krigsprosjekt.
  Det skulle være unødig å legge til at den norske «venstresida» selvfølgelig ikke beskjeftiger seg med et slikt uhyrlig politisk hykleri.

 7. Trump kommer til å stoppe dette salget. Han er nemlig ikke en cuck, og han står for en helt annen politikk enn sine forgjengere i det hvite hus.

 8. KZ Trump har da ikke gjort annet en og please dypstaten siden han fikk jobben. Hva han sa i valgkampen teller vist ikke lenger når han har kommet til makten. Trump er ikke noe bedre en sine forgjengere.

  • Som rutinert steigan.no-leser kan jeg forsikre om at KZ er enig. Det var sarkasme fra hens side. 😉

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.