USA planlegger nye våpensalg til Saudi-Arabia i milliardklassen

0

Washington jobber med planer om våpensalg til Saudi-Arabia i størrelse av titalls milliarder dollar, hevder amerikanske kilder overfor Reuters.

President Donald Trump skal besøke oljediktaturet på sin første utenlandsreise som president. Med seg i kofferten skal han angivelig ha med seg planer om å utruste Saudi-Arabia med enda flere avanserte amerikanske våpen.

Planen omfatter et våpensystem fra Lockheed Martin som kalles Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Det er et missilsystem som omfatter flere rakettbatterier og har en prislapp på en milliard dollar. Man forhandler også om programvarer for kampledelse og kommunikasjon på slagmarka og et satelittsystem som også leveres av Lockheed. Kampkjøretøyer av typen Bradley Fighting Vehicle og M109 mobilt artilleri skal også stå på ønskelista.

Det skal også være planer om å selge diverse avanserte marinefartøyer til bruk i kystområder. Det samme gjør panserbrytende ammunisjon av typen Penetrator og Paveway fra Raytheon.
I våpenindustrien spretter man sjampanjeflaskene og aksjene deres steg umiddelbart da forhandlingene ble kjent.

For Donald Trump, slik som for forgjengeren Barack Obama, spiller det ingen rolle at Saudi-Arabia er et av de verste diktaturene i verden eller at landet fører en forbrytersk krig mot nabolandet Jemen, som ikke minst rammer millioner av barn. Vestlige medier bryr seg heller ikke om at tusenvis av barn dør, så lenge det ikke kan brukes til å støtte opp om amerikanske kriger. Når hørte du sist en stortingspolitiker protestere mot Saudi-Arabias krig i Jemen, for eksempel.

Fra 2009 til 2016 åpnet Barack Obama for 42 ulike våpensalg til Saudi-Arabia med en samlet prislapp på 115 milliarder dollar.

Obama følte tydeligvis at fredsprisen forpliktet, og han fikk da heller ikke noen kritikk for dette fra sine allierte eller fra vestlige medier. Når følger Trump i forgjengerens fotspor og djupstaten har åpenbart fått den nye presidenten på skinner.

Også Tyskland er en stor våpenleverandør til hodekapperne i Riyadh.

Saudi-Arabia har gått i spissen for et «muslim-NATO» og tar tydeligvis mål av seg til å fungere som en regional militærmakt med stor slagkraft.

I januar 2017 holdt Jens Stoltenberg en tale ved åpninga av NATOs regionale senter i Kuwait. Der priste han det militære samarbeidet mellom NATO og landene i Gulf-regionen, inkludert Saudi-Arabia.

Stoltenberg la ikke for dagen noen bekymring for mangel på demokrati eller menneskerettigheter, men gjorde den jobben for våpenlobbyen som han er betalt for å gjøre.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPål Steigan om det franske valget
Neste artikkelHvis Støre er venstre, hva er da høyre?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).