USA planlegger nye våpensalg til Saudi-Arabia i milliardklassen

0

Washington jobber med planer om våpensalg til Saudi-Arabia i størrelse av titalls milliarder dollar, hevder amerikanske kilder overfor Reuters.

President Donald Trump skal besøke oljediktaturet på sin første utenlandsreise som president. Med seg i kofferten skal han angivelig ha med seg planer om å utruste Saudi-Arabia med enda flere avanserte amerikanske våpen.

Planen omfatter et våpensystem fra Lockheed Martin som kalles Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Det er et missilsystem som omfatter flere rakettbatterier og har en prislapp på en milliard dollar. Man forhandler også om programvarer for kampledelse og kommunikasjon på slagmarka og et satelittsystem som også leveres av Lockheed. Kampkjøretøyer av typen Bradley Fighting Vehicle og M109 mobilt artilleri skal også stå på ønskelista.

Det skal også være planer om å selge diverse avanserte marinefartøyer til bruk i kystområder. Det samme gjør panserbrytende ammunisjon av typen Penetrator og Paveway fra Raytheon.
I våpenindustrien spretter man sjampanjeflaskene og aksjene deres steg umiddelbart da forhandlingene ble kjent.

For Donald Trump, slik som for forgjengeren Barack Obama, spiller det ingen rolle at Saudi-Arabia er et av de verste diktaturene i verden eller at landet fører en forbrytersk krig mot nabolandet Jemen, som ikke minst rammer millioner av barn. Vestlige medier bryr seg heller ikke om at tusenvis av barn dør, så lenge det ikke kan brukes til å støtte opp om amerikanske kriger. Når hørte du sist en stortingspolitiker protestere mot Saudi-Arabias krig i Jemen, for eksempel.

Fra 2009 til 2016 åpnet Barack Obama for 42 ulike våpensalg til Saudi-Arabia med en samlet prislapp på 115 milliarder dollar.

Obama følte tydeligvis at fredsprisen forpliktet, og han fikk da heller ikke noen kritikk for dette fra sine allierte eller fra vestlige medier. Når følger Trump i forgjengerens fotspor og djupstaten har åpenbart fått den nye presidenten på skinner.

Også Tyskland er en stor våpenleverandør til hodekapperne i Riyadh.

Saudi-Arabia har gått i spissen for et «muslim-NATO» og tar tydeligvis mål av seg til å fungere som en regional militærmakt med stor slagkraft.

I januar 2017 holdt Jens Stoltenberg en tale ved åpninga av NATOs regionale senter i Kuwait. Der priste han det militære samarbeidet mellom NATO og landene i Gulf-regionen, inkludert Saudi-Arabia.

Stoltenberg la ikke for dagen noen bekymring for mangel på demokrati eller menneskerettigheter, men gjorde den jobben for våpenlobbyen som han er betalt for å gjøre.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.