Leserinnlegg: Norsk Folkehjelp og Norwac er redskap for UD i politikken

9

Av Trond Ali Linstad

Tradisjonell utenrikspolitikk; realpolitikk, har gått på å forsvare en stats sikkerhet og økonomiske interesser. Et nytt element har kommet til i politikken: Verdipolitikk. Staten fremmer verdibasert politikk, som slår tilbake på, og styrker realpolitikken. De to sider av politikk – i statens interesser – hører sammen.

Når den norske stat har sendt soldater for å kjempe, som i Afghanistan, eller for å trene andre, som i Syria, skjer det etter oppfordring fra NATO, og er realpolitikk. Og når den norske stat gir millionbeløp til humanitær hjelp, fortsatt i Syria – for eksempel gjennom Norsk Folkehjelp eller Norwac – er det også politikk; verdipolitikk. Som langt på vei dekker tilsvarende interesser.

Vi kan fortsette med Syria: «Regjeringen støtter et prosjekt hvor Norsk Folkehjelp sammen med lokale partnere skal styrke lokalt sivilt lederskap i frigjorte (sic) områder», ifølge Liv Tørres, daværende generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Altså: Under et humanitært dekke, av verdipolitikk, drives tradisjonell realpolitikk; i den norske statens interesser. Og med NATO som bakspiller. Det gjelder tilsvarende for Norwac og andre.

For UD er dette strategisk tenkning: hvordan verdipolitikk kan knyttes til realpolitikk. Hva er «helheten i den utenrikspolitiske portefølje?» (Janne Haaland Matlary.) Hvilke koblingsmuligheter kan finnes mellom verdipolitikk og realpolitikk? Til det siste: Bistand er et bindemiddel.

Som mine syriske venner sier, ut fra sine erfaringer: «Vær våkne for realpolitikk og verdipolitikk; det er ikke to atskilte saker.» Nei, feller blir lagt for humanister og idealister, som så ofte før; de blir brikker i politiske spill. Og dette spørsmål blir viktig: «Which Side Are You On?» (Florence Reece.)

 


 

Hvis Norwac eller Norsk Folkehjelp skulle ønske å svare på dette innlegget, er de velkommen til å gjøre det her.

– red.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

  • Ikke om man tenker hvor servile våre ledende politikere er i.f.t. Nato. Intressant innspill fra Lindstad.

   • Jag menar att de här personerna, «de ledande politikerna», som främjar sina nutida och framtida internationella karriärer, samt det internationella finansfrälse som de betjänar, är ju inte detsamma som den norska staten.

    Den norska staten, och den svenska, och den tyska, osv,, är istället de dumma korna som ska mjölkas av dem.

 1. Trond: det der med Norsk Folkehjelp forundrer meg ikke det minste. Men noe helt annet er det der med Norwac som etter min slitte hukommelse sprang ut av Palestinaarbeidet på 1970-tallet. Og det var i navn av Norwac at Fosse-Gilbert ble UD-sendt til Gaza under krigen der i 2014.
  Dette er jo kollegaer av Linstad og historien om Norwac kjenner han jo også.
  Jeg har forgjeves spurt om det før, men prøver igjen. Vilken tenkning er det som har ført Norwac i fanget islamistiske leiesoldater for zionistisk-imperialistisk regimechange?
  Det er vel ingen som kan redegjøre bedre for dette enn deg,Trond.

 2. När organisationer som startade på frivillig basis och med egna insamlade pengar övergår till att få miljoner i statsstöd och med högavlönade heltidsanställda så försvinner de ursprungliga idéerna.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.