Hvem slapp fosterhjemsreven inn i hønsegården?

6

Den norsk-tyske forretningsmannen Peer Salström-Leyhs driver en stiftelse som har mottatt nær en halv milliard kroner for å ta seg av norske fosterbarn. Stiftelsen går med store overskudd, lederne får millionlønninger — og store summer er ført ut av landet. Det var avisa VG som først tok opp denne saka og viste hvordan stiftelsen «Fyrlykta» har kunnet gjøre grov profitt på fosterhjem i Norge.

VGs oppslag om fosterhjemskongen. Tore Kristiansen (foto)

I 2012 kjøpte Bufdir fosterhjemtjenester for 371 millioner kroner. I 2016 hadde beløpet økt til det dobbelte – 753 millioner kroner. Over en sjettedel av disse pengene gikk til Peer Salström-Leyh og Stiftelsen Fyrlykta.

SV-leder Audun Lysbakken kaller avsløringen «nok et argument for hvorfor SV ønsker å forby selskaper innen barnevern å ta ut profitt».

Barnevern ble big business – under de rødgrønne

Men hvem var det som la til rette for dette systemet, Audun Lysbakken? Hvis du sjekker årstallet for Fyrlyktas kontrakt, vil du se at den ble inngått i 2011, da du var statsråd.

De rød-grønne gikk til valg i 2009 på å styrke offentlig omsorg på bekostning av privatkapitalistiske løsninger. I Soria Moria-erklæringen sto det: «Bare robuste offentlige løsninger kan over tid være et alternativ til privatisering av velferden». Men i virkeligheten hadde de allerede lagt til rette for og administrert en privat utbyttefest. Dagsavisen skrev i november 2009:

Etter at den rødgrønne regjeringen tiltrådte i 2005 økte kommunenes innkjøp fra private stiftelser og organisasjoner fra 9,7 til 14,6 milliarder kroner. Det viser kommunenes egen rapportering til staten (KOSTRA-tallene).

Og Dagsavisen slo fast at det er like mye kjøp av private omsorgstjenester i kommuner med rød-grønt styre som i dem med blå ordførere. Sjøl de rød-grønnes «utstillingsvindu» Trondheim økte sine kjøp av private tjenester fra 390 millioner kroner til 554 millioner kroner i denne periode.

550 millioner i profitt på barnevern

De siste fem årene av det rød-grønne styret har sju kommersielle aktører i barnevernet hatt en fortjeneste på 550 millioner kroner. Det er Aftenposten som slår fast dette, og avisa skriver:

Barnevern er blitt Big business. … Alt fra fond i London til den styrtrike Wallenberg-familien i Sverige har skjønt at det er penger å tjene på norsk barnevern. Store utenlandske konsern har de siste årene inntatt Norge.

I 2013 kjøpte Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet institusjonsplasser for 1,3 milliarder fra det private. På toppen av dette kommer det kommunene kjøper av de private direkte. Blant profitørene finner vi selskapet Humana eid av det britiske investeringsselskapet Argan Capital, vi finner Aberia-selskapene til AdolfsenGroup og vi finner Wallenbergselskapet TeamOlivia AB.

Aftenposten viste i en tabell hvordan disse selskapene hadde sikret seg profitt på barnevern:

Tidligere barne-, familie-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen sa til Klassekampen 4. november 2014 at hun «synes det er hårreisende at private blir millionærer på norsk barnevern. Hun mener fagbevegelsen må godta ugunstige arbeidstider for å få slutt på profittfesten.»

Men denne utbyttefesten og den gigantiske omlegginga fra offentlig til privat, profittbasert omsorg har først og fremst skjedd etter barnehageforliket i 2003, som SV har sett på som sin store seier. Det er i de åtte årene med rød-grønt styre at de små, private omsorgsselskapene har vokst seg store og blitt kjøpt opp av store monopoler. Og hvem har værtt barne. og omsorgsministre fra 2009 til 2013? Jo, Audun Lysbakken (SV), Kristin Halvorsen (SV) og altså Inga Marte Thorkildsen (SV).

På samme måte har den private sjukehussektoren i Norge fått en voldsom vekst, og det har skjedd uten noen som helst form for offentlig debatt skrev Thomas Laudal i en kronikk i Aftenbladet i 2014:

De siste 14 årene har det har vært en eksplosiv vekst i omsetningen til de ti største private sykehusene, dvs. Aleris, Teres, Volvat, Curato, Medi 3, Memira, Kolibri, Oslofjord, PSH og Ringvoll: Fra en samlet inntekt på 176 millioner kroner i 2000 har de nå vokst seg mer enn 13 ganger så store, med en samlet inntekt på 2,4 milliarder kroner i 2013. Og veksten i 2014 ser ut til å bli minst like stor som foregående år.

Denne ekplosjonen i privat omsorgsprofitt skjedde først og fremst under de rødgrønne og med SV-ministre i føringa. Det hjelper ikke å kritisere «omsorgsreven» Salström-Leyh for at han rasker til seg det han kan. Det var dere som slapp ham inn i hønsegården.

 

KampanjeStøtt oss

6 KOMMENTARER

 1. «Prikken over i-en», har jeg betegnet denne artikkelen som, blant de nyeste i de konvensjonelle mediene, i det nyeste innlegget i denne tråden:
  «Fyrlykta og Fosterhjemskongen Peer Salström-Leyh»
  http://forum.r-b-v.net/viewtopic.php?f=75&t=8666
  «Hvem slapp – » fyrer sikkert opp om skvalderet og slåssingen, og bra er det. La dem trette hverandre ut, så vi kanskje en gang kan få den nåværende industrien og alle de velmenende ut, og få begynt helt fra grunnen å bygge opp et barnevern. For det mangler Norge.

  For de grunnleggende spørsmålene om norsk (og annet vestlig) barnevern går nemlig langt forbi de vanlige forestillingene om høyre-venstre er storartet. De har å gjøre med vidtrekkende oppfatninger og manglende kunnskaper om barn, foreldre, biologisk funderte familiebånd, anti-vitenskapelig (ofte behavioristisk så vel som psykoanalytisk inspirert) sosialarbeid og psykologi, og er nok påviselige helt tilbake til starten av vergerådene (1896), forfølgelsen av taterne, moralisering om oppdragelse og straff.

 2. Her er en rapport fra en som ønsket å hjelpe «flyktninger» i USA, og forteller hvordan de smugles inn i USA med Fly om nettene, og får all mulig hjelp til å kassere sosialstøtte og slipper å arbeide…for det eksisterer ikke jobber til alle. Dette er mye verre enn hva vi er blitt fortalt. Opprør blant Tyske Generaler – som ser Tysklands kultur, økonomi og forsvar lagt i ruiner med totalt ubrukelig utstyr som er innkjøpt for milliarder av Euro, og ikke engang fungerer. På politisk hold er det «Nazistene, Fascistene, Rasistene og Anti-Semmittene som er er årsaken til all elendigheten i landet. De ekte Nazistene befinner seg andre steder enn blant fattige tysker mennesker som har flere jobber for å overleve i eget land, akkurat som i USA og i Europa.

  https://www.youtube.com/watch?v=8lCQN1T0aiQ&index=26&list=PLkAVwIupiazlFW9TZd0Tts-LijY1UzZLD

  Vi lukker som regel øynene – orker ikke mer – og så kommer plutselig DET VI TRODDE IKKE VAR MULIG…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.