Hvem har skylden for sulten i Jemen, Børge Brende?

0

Utenriksminister Børge Brende var på Dagsrevyen og «raste» mot sulten i Jemen etter at han hadde sett bilder av den døende Jamila (7 år). Han lovte at Norge vil gi én milliard ekstra kroner til å bekjempe sulten. Men ha sa ingenting om hvorfor barna i Jemen sulter – og han sa ingenting om Norges medansvar. Dette er norsk hykleri på sitt aller verste.

Hovedårsaken til sultkatastrofen i Jemen er den kriminelle krigen som Norges allierte Saudi-Arabia fører mot det fattige nabolandet. 23. mars 2015 gikk Saudi Arabia til krig mot Jemen. Krigen pågår fortsatt med full styrke og den har rammet befolkninga i Jemen med katastrofal styrke. Tapene er stor og lidelsene enorme. Over 21 millioner mennesker har umiddelbart behov for humanitær hjelp. Krigen støttes av USA og Vesten og de vestlige mediene er nesten fullstendig tause om det som foregår.

Brende «raser» mot sulten, men forteller ikke seerne at det er våre allierte som har skapt den.

River Jemen i stykker og hjelper al-Qaida

Det systemlojale USA-tidsskriftet The National Interest (NI) skriver at 80% av innbyggerne i jemen trues av sult, og at over 9 millioner opplever akutt mangel på vann. NI viser til en uttalelse fra Leger uten grenser der det heter at blokaden av Jemen kan komme til å drepe like mange som sjølve krigføringa.

Derimot profitterer al-Qaida stort på situasjonen, skriver NI:

“The bombing has only achieved one thing,” one Yemeni told Vanessa Beeley, “and that is to further strengthen these extremist groups in Yemen.” Yet the Saudis seem remarkably untroubled by the flourishing Al Qaeda presence in their backyard—to the point that AQAP extremists have fought alongside Saudi-backed militants and the group’s black flag has been spotted on pickup trucks motoring around Aden. It’s eerily similar to Syria, where the Saudis have worked openly with the Al Qaeda–linked Nusra Front to challenge Assad.

al-Qaida har erobret viktige posisjoner i guvernementet Hadramawt. Der har Al Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP) erobret hovedbyen Al Mukalla og den lokale flyplassen. Hadramawt blir fra nå av en base for AQAPs fortsatte terroraksjoner. Det var angivelig AQAP som gjennomførte terroraksjonen mot Charlie Hebdo i Paris.

Og som Matt Purple skriver i The National Interest: «Dette gjøres av våre gode venner Saudi Arabia.»

Helt sant. Oljediktaturet Saudi Arabia er en god alliert av Norge også. Både Espen Barth Eide fra de rødgrønne og Børge Brende fra de blå har forsikret oss om dette. Vi er Saudi Arabias nyttige idioter.

Saudi-Arabia bomber verdensarven, matvarelagre og brylluper

Saudi Arabia fører en absolutt hensynsløs krig mot sine naboer i Sør. Jemens hovedstad Sana’a, med sin helt unike arkitekter, står på UNESCOs verdensarvliste. Det betyr ingenting for våre venner hodekapperne. De bomber verdensarven til grus.

Sana’as unike arkitektur før og etter våre alliertes bombing

De bomber markedsplasser fulle av vanlige folk. Det saudiarabiske flyvåpenet bombet 8. oktober 2016 et begravelsesfølge i Jemens hovedstad Sana’a. Minst 140 mennesker ble drept og over 500 såret. (Hva sa Børge Brende da? Ganske riktig; han var fullstendig taus.) Saudi Arabias bombing har rammet boliger, fabrikker, skoler, markeder, vannforsyning og sjukehus.

29. oktober 2016 ble minst 60 sivile drept og mange andre såret i et saudiarabisk flyangrep som rammet et fengsel ved Rødehavet. De drepte var fanger og fangevoktere. Vitner sier at flyene rettet angrepet direkte mot fengselet. Dette skriver Democracy Now!

Den britiske avisa The Independent publiserte 23. oktober 2016 en artikkel av Robert Fisk der han viser at Saudi Arabia med vilje prøver å ødelegge Jemens matvareforsyning.

USA og Vesten har støttet denne krigen fra start, men i oktober 2016 gikk USA offisielt direkte inn i krigen. Påskudd? Sjølforsvar! Dette var Barack Obamas initiativ – og følges nå opp av Donald Trump. Alt er ved det samme der.

steigan.no er antakelig det massemediet i Norge som mest systematisk har fulgt krigen i Jemen. Du kan lese et knippe av artiklene her.

Norsk våpeneksport 

Ifølge en rapport fra Changemaker eksporterte Norge våpen for 1,5 milliarder kroner til autoritære regimer i perioden 2002–2012, og eksporten til Saudi Arabia var den største blant dem. Norske våpen for 600 millioner kroner ble eksportert til kongedømmet. Sentralt her er naturligvis Kongsberg Gruppen, som har eget kontor i Riyadh. Vi selger våpen til Saudi Arabia, Qatar, Kuwait og Oman, alle sammen autoritære oljediktaturer.

Og da gjør vi bare som USA. Obama solgte enorme mengder våpen til Saudi Arabia, våpen som ikke minst brukes i Jemen. Nå følger president Trump i forgjengerens fotspor.

Og da gjør naturligvis «fredsnasjonen Norge» med Børge Brende som utenriksminister akkurat det samme.

Menneskeskapt humanitær katastrofe

Denne forbryterske krigen, som vi i høy grad deltar i, en deltakelse som Brende har et sterkt ansvar for, har ført til den humanitære katastrofen vi nå ser.

Av en total befolkning på 27 millioner er 18,8 millioner i behov av humanitær hjelp. 10,3 millioner mennesker trenger slik hjelp umiddelbart. 3 millioner mennesker har blitt drevet på flukt av krigen. Dette skriver Reliefweb.

Oxfam skriver at 14 millioner mennesker i landet ikke har nok mat, at 19 millioner ikke har adgang til reint drikkevann eller forsvarlige sanitære forhold. 14 millioner mennesker har ikke lenger tilgang til legehjelp. Ett av tre barn under fem år (1,3 millioner) lider av akutt underernæring.

Denne katastrofen er skapt av et av de mest brutale diktaturene på jorda og deres allierte. Uten ryggdekning fra Vesten og uten USAs og Vestens våpen hadde ikke regimet i Riyadh kunnet føre denne krigen. Men når skal mediene i Norge fortelle publikum om denne sannheten og vise at Børge Brendea tårer over lille Jamila er spill for galleriet? Brendes opptreden bringer norsk hykleri til et nytt nivå, og han kan holde på fordi mediene lar ham gjøre det.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel¿Quién es Emmanuel Macron y quiénes son sus compinches?
Neste artikkelHvem slapp fosterhjemsreven inn i hønsegården?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).