Russland kritiserer vestlig avvisning av ny gassetterforskning

0
Nedslagsplatsen för kemgasbehållaren, enligt USA. Forskaren Theodore A Postol ifrågasätter varför inte männen förgiftas då de saknar skyddsutrustning mot sarin.

Av Ivar Austbø

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kritiserer vesten etter at et forslag fremsatt av Iran og Russland om undersøkelse av hva som egentlig hendte i Khan Shaykhun, Idlib-provinsen, Syria, 4. april 2017 ble avvist. Dette skriver den russiske nyhetskanalsen RT.

Syrias regjering fikk ganske umiddelbart skylden for å ha angrepet landsbyen med sarin-gass, og USA reagerte med å sende raketter mot en syrisk flybase det ble antatt at fly med de kjemiske våpnene tok av fra.

Langt fra alle har akseptert denne forklaringen på det som skjedde, og Russland og Iran foreslo 20. april 2017 at eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) skal besøke Khan Shaykhun og gjøre en full undersøkelse av hendelsesforløpet. Dette forslaget ble altså avvist av flertallet i OPCWs eksekutivråd.

OPCW hadde allerede besluttet å gjennomføre to studier: 1) for å avgjøre om giftgass ble brukt, og 2) hvordan den i tilfelle ble levert.

Begge disse skal ledes av britiske eksperter, noe Lavrov kalte «et veldig merkelig sammentreff» og «i strid med prinsippene i en internasjonal organisasjon».

Det russisk-iranske forslaget var et forsøk på å «undergrave» OPCWs eksisterende oppdrag, sa den britiske delegasjonen i en tweet. De tvitret også at den pågående undersøkelsen vil fortsette som før, med full britisk støtte.

Det har vært meldt at OPCW har funnet «uomtvistelige bevis» for at sarin-gass, eller en liknende substans, ble brukt i Khan Shaykhun. OPCWs generaldirektør, Ahmet Uzumcu, sa at de biomedisinske prøvene ble samlet inn fra tre ofre under deres obduksjoner, så vel som syv andre fra landsbyen som ble behandlet på sykehus.

Britiske forskere har allerede kommet til tilsvarende konklusjon, etter å ha undersøkt prøver angivelig smuglet fra stedet.

Russlands utenriksminister stilte seg svært kritisk til hvordan undersøkelsene har blitt gjennomført.

– London, Paris og OPCW har ikke gitt noen svar på våre spørsmål om hvor disse prøvene ble tatt, av hvem de ble levert eller når de ble levert, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under en pressekonferanse med utenriksminister Wang Yi i Astana, Kasakhstan.

Han mente vestmaktenes avvisning av det russisk-iranske initiativet avslørte deres intensjoner om å styrte den syriske regjeringen.

Syrias president Bashar al Assad synes det er merkelig at vestmaktene ikke vil være med på å sende en uavhengig undersøkelseskommisjon til Khan Shaykhun, og mener at det skyldes at det hele var en provokasjon som skulle tjene til å diskreditere Syrias regjering og legger grunnlaget for regimeskifte.

 

 

 

 

Forrige artikkelDet er en sammenheng mellom den folkerettsstridige invasjonen i Irak og fremveksten av IS
Neste artikkelDen islamske staten ba Israel om unnskyldning for angrep på israelske styrker