Merkel styrker alliansen med Saudi-Arabia til tross for at Riyadh støtter ekstremister i Tyskland

0
Angela Merkel og kronprins Mohammed bin Salman (MBS), (Foto: dpa)

Rett før jul i 2016 hadde Tyskland en stor delegasjon til Saudi-Arabia med forsvarsminister Ursula von der Leyen i spissen. Agendaen for møtet var å bygge en strategisk allianse mellom Tyskland og det hodekappende diktaturet på den arabiske halvøya.

Den tyske forsvarsministeren avtalte at saudiarabiske offiserer skal bli utdannet i Tyskland og at Tyskland skal inngå i et regional militært hovedkvarter i Midtøsten som angivelig skal drive terrorbekjempelse. Hovedkvarteret skal ledes av terrorsponsor nummer én, Saudi Arabia.

Angela Merkel og kronprins Mohammed bin Salman bin Abdelasis al-Saud, (Foto: dpa)

Dette skjer samtidig med at den tyske Verfassungsschutz kan rapportere at Saudi-Arabia og andre oljediktaturer driver strategisk støtte til salafistgrupper i Tyskland, der målet er å styrke posisjonen til den ekstreme wahhabistretninga blant muslimene i Tyskland.

Det handler om økonomisk støtte og oppbygging av moskeer og koranskoler som driver misjon for salafismen, skriver Süddeutsche Zeitung.

Den tyske regjeringa er fullstendig klar over at visse salafistiske misjonsgrupper er knyttet til IS-terrorister, siden den nedla forbud mot ei slik misjonsgruppe nettopp fordi den hadde forbindelse med 140 IS-militante.

Tyska myndigheter har også avslørt salafistnettverk som driver rekruttering av militante for å slåss for IS i Syria.

På tross av dette og på tross av at Saudi-Arabia driver en forferdelig og folkerettsstridig krig mot nabolandet Jemen og er hovedsponsor for terroristene i Syria, vil altså «Mutti» Merkel styrke den militære og økonomiske alliansen med Riyadh.

Det handler naturligvis om penger, store penger. Tysk rustningsindustri gjør store fortjenester på våpeneksporten til Saudi-Arabia. Landet er en av den tyske våpenindustriens beste kunder og har ifølge Campaign Against Arms Trade (CAAT) kjøpt tyske våpen for 2,6 milliarder euro mellom 2001 og 2014. Saudi Arabia driver en massiv militær opprustning. Landet har gått forbi Russland i totale militærutgifter. Oljediktaturet inntar nå tredjeplassen når det gjelder totale militærutgifter.

Samtidig kan Merkel lange ut mot Bashar al-Assad, vel vitende om at Assad ikke fører krig i andre land og ikke driver noen støtte til ekstremistgrupper i Tyskland, noe derimot hennes venner i Riyadh gjør så det holder.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelsteigan.no på sju språk, inkludert russisk
Neste artikkelJimmy Dore henger Sean Spicer til tørk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).