Hva mener Rødt om internasjonale spørsmål?

0
Bjørnar Moxnes på talerstolen. (scanpix) Han sa ingenting om krigen i Syria eller andre internasjonale spørsmål.

Partiet Rødt har holdt landsmøte (31. mars til 2. april 2017) og gjort seg klar til valgkamp. Dette skjer mens den internasjonale situasjonen er uhyre spent, og der Norge deltar i krig. Dette skjer mens Norge og NATO ruster opp mot Russland og USA for første gang får en de facto militærbase på norsk jord. Men hva mener Rødt om disse brennende spørsmålene?

Bjørnar Moxnes på talerstolen. (scanpix) Han sa ingenting om krigen i Syria eller andre internasjonale spørsmål.

Ingenting, hvis vi skal legge partiledere Bjørnar Moxneslandsmøtetale til grunn. Moxnes talte varmt og engasjert om kampen mot forskjells-Norge, og det er vel og bra.

Men han spanderte ikke så mye som ett ord på å protestere mot at Norge er delaktig i en krig som har ødelagt og ødelegger Syria, og har drept hundretusener og drevet millioner på flukt. Han stilte ingen krav til Solbergregimet om å stanse støtten til denne krigen og oppheve de sanksjonene som påfører det syriske folket så enorme lidelser. Han kom heller ikke med noen protester mot at USA sender tungt krigsmateriell til Norge og installerer 300 soldater på norsk jord i den største krigsoppbygginga mot Russland siden den kalde krigen.

USAs militærmateriell flommer inn i Norge, heller ikke et tema for landsmøtetalen

Det kan være at landsmøtet har vedtatt noe om disse sakene i en uttalelse eller to. Men det får man ikke noe inntrykk av ved å lese Rødts egne hjemmesider.

Dette er naturligvis ikke en glipp. Bjørnar Moxnes er en så proff politiker at han velger helt bevisst hva han skal snakke om og hva han ikke skal snakke om. Og han synes altså åpenbart ikke at Rødt foran valget i 2017 skal profilere seg som antikrigsparti eller gå i strupen på Norges deltakelse i USAs og NATOs krigsprosjekter.

Jeg kan bare ikke begripe hva slags analyse og vurdering som ligger bak en slik prioritering. Bjørnar Moxnes er hjertelig velkommen til å forklare dette for leserne av steigan.no.

Forrige artikkelRussland rammet av terror – Solberg er taus
Neste artikkelSmarte strømmålere – er nå det så smart?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).