Smarte strømmålere – er nå det så smart?

24
Via nettstedet nymaler.no driver Energi Norge propaganda for de automatiske strømmålerne.

Såkalt smarte strømmålere (AMS) skal installeres i alle norske hjem innen 1. Januar 2019. Dette er noe ingen norske forbrukere har krevd, og ikke helt overraskende innføres det på grunn av et EU-direktiv om at slik skal det være. Norske myndigheter og norske politikere fungerer her som vanlig bare som en pakkedisk som sender pakka fra EU videre til oss.

Via nettstedet nymaler.no driver Energi Norge propaganda for de automatiske strømmålerne.

I markedsføringa av systemet heter det at det vil gi forbrukerne bedre muligheter til å styre eget forbruk. Men det er naturligvis ikke derfor det innføres.

De nye strømmålerne har to hovedformål: Strømmen skal bli dyrere for norske strømkunder, og målerne, sammen med nye eksportkabler, er en effektiv måte å integrere norsk vannkraft i EUs energiforvaltning – uten å gå omveien om tre fjerdedels flertall i Stortinget.

Datatilsynet er skeptisk til strømmålerne, av personvernhensyn og skriver på sine nettsider:

Målesystemet kan gi detaljerte opplysninger om hva enkeltpersoner gjør i hjemmet. Alle husstander får en såkalt smartmåler som registrerer strømforbruket på timebasis og sender informasjonen om strømforbruket til nettselskapet. Personopplysningsloven stiller krav til hvordan nettselskapene kan bruke opplysningene. De må for eksempel sikre informasjonen på en forsvarlig måte slik at ikke uvedkommende får adgang til den.

Opplysninger om strømbruk er i utgangspunktet knyttet til et målernummer på en bestemt adresse, ikke til en person. Men når måleren igjen knyttes til en huseier, kan opplysningene om strømforbruket spores tilbake til en bestemt person. Dette kan være abonnenten selv eller en annen person, slik som en leietaker.

Ved å analysere detaljerte data om strømforbruk kan det i fremtiden være mulig å anta eller å forutsi når personene i hjemmet er på ferie eller på jobb, når de sover og er våkne, om de ser på TV eller bruker elektriske verktøy eller utstyr, hvor ofte de vasker klær eller om de bruker spesielt medisinsk utstyr.

Strømforbruket kan altså koples til enkeltpersoner og gi mange instanser muligheter til å følge livsmønsteret vårt ned i stor detalj. Dette vil bli brukt i reklame og markedsføring. Det vil bli brukt i overvåking, og det vil naturligvis også bli brukt av kriminelle av ulikt slag.

The European Data Protection Supervisor (EDPS), advarer mot at denne informasjonen kan misbrukes hvis den ikke sikres forsvarlig. Dette er en vakker måte å si det på. Denne informasjonen vil ikke bare bli misbrukt. Den vil bli en vare på markedet og vil være til salgs for den som betaler.

De smarte strømmålerne er bare første skritt i en finmasket og total kontroll over alt vi foretar oss elektronisk og elektrisk i hjemmet. Alle elektriske enheter er tenkt utstyrt med en IP-adresse, slik at de kan styres ned til minste sekund.

Har automatiske strømmålere blitt forelagt velgerne? Har vi hatt noen som helst valgmuligheter? Kan vi nekte å få en slik overvåkingsdings installert? Alle kjenner svarene på dette.

KampanjeStøtt oss

24 KOMMENTARER

 1. Alt som makta setter «smart» foran bør man unngå av både helsemessige og personvernsgrunner. We live in an era with smart Phones and stupid People. Surrealistisk.

  • Har du kastet smarttelefonen? Wifi-nettet? GSM telefonen din, etc?

   Dersom ikke, så er denne kommentaren tullete.

   Er forsåvidt enig i at folk blir litt «dummere» pga all informasjon er tilgjengelig ved et Google søk. Man trenger ikke kunne noe lengre… 🙂

   Det er ikke makta som har klassifisert denne som «smart» heller. Det er et uttrykk ofte bruk på slike «internet of things» dingser. Ganske vanlig ord i grunn.

   • Helsemessige problemer kan oppstå hvis man er spesielt ømtålig. Det gjelder ikke minst små barn. Ellers er det ikke slik at en enkelt «duppeditt» nødvendigvis skaper problemer, det er summen av stråling som betyr noe. Hvordan påvirkningen slår ut over mange år vet vi ikke.

    • Er vel ingen som har greid å bevise el-følsomhet i ordentlige vitenskapelige tester. Disse personene har vært invitert med på slike tester mange ganger (men rett med gjerne om jeg tar feil).

     Det er stråling overalt. Du kommer aldri unna det, spesielt ikke i et moderne samfunn.

     Finnes jo litt forskning på feltet, og de fleste konkluderer med at det ikke finnes noen sammenheng mellom strålingen og kreft. Noen studier konkluderer også med at ytterligere forskning er nødvendig for å være helt sikker.

     Jeg er nokså sikker på at det er mye farligere å spise all den usunne maten, pre-prossessert før den leveres i butikken. Sukkerfri brus, etc.

     • Hei Thomas, jeg er «en av disse personene» du snakker om, jeg er eloverfølsom og har vært det i 33 år. Ble det etter å ha hatt kontor over en transformator i et år.

      Den studien du kanskje ikke kjenner til, REFLEX-studien, viste at ALLE som var med i studien fikk hodepine av 3G. De som var erklært eloverfølsomme, og de som IKKE var eloverfølsomme.

      Ellers er det mye useriøsitet som brukes som argumenter om «ordentlige vitenskapelige tester». Les gjerne her, denne er «ordentlig», fra TNO Holland: http://marklogic.sys-con.com/node/47599

      Interphone-studien og forskningen til Dr. Lennart Hardell gjorde at WHO/IARC (internasjonale kreftforskningsinstituttet) nå har klassifisert ALL trådløs stråling i klasse 2B, mulig kreftfremkallende. De gjør ikke det uten grunn?

      Mange ynder å henvise til Andreas Wahl og Folkeopplysningen som «ordentlig vitenskapelig test». Da må jeg minne om, at testen han «lurte» folk med hverken inneholdt stråling ELLER eloverfølsomme personer.

     • De fleste tåler en god del stråling i løpet av dagen, men når en skal sove/regenerere, bør det være i et mest mulig strålingsfritt miljø. Smartmåleren står på og sender hele døgnet.
      Mer info kan du finne i bloggen til http://www.einarflydal.com Jeg kopierer likevel inn et avsnitt her, siden jeg selv ikke er så god til å formulere det tekniske: «Fra forskning på feltet vet man godt at hyppig signalering med moderne mikrobølget (og dermed pulset, digital) kommunikasjon er mer enn nok for å framkalle akutte plager hos en del folk, selv når eksponeringen er ganske svak. De får en variant av det som omtales som værsyke, en slags teknologiskapt «værsyke 2.0». (Se mer her: Grunnforskningen som peker nese av strålevernet, under pkt. 3.2) Langsiktige virkninger er heller ikke å se bort fra: Slike hyppige skurer av fotoner induserer for eksempel spenningsforskjeller i celleveggene som kan åpne kalsiumkanaler, og kan føre til før mye signalering langs nervebanene»…

      Hvordor du trekker inn det med usunn mat, forstår jeg ikke. Stråling blir vel ikke mindre problematisk bare fordi noe annet kanskje er enda farligere? I diskusjonen ang. smartmålere er der dessuten en viktig forskjell – du kan velge bort pølser og brus, men du blir påtvunget smartmåleren.

     • Mobiltelefonen driver også med hyppig signalering gjennom hele dagen. Det er slik GSM nettet fungerer. Mobiltelefonene «pinger» mobilmastene, for å si i fra om at de er i live. Er en del av GSM protokollen.

      Jeg skal se på den studien du linker til senere. Dersom den er publisert i et ordentlig vitenskapelig fora så skal jeg ta den seriøs.

      Jeg bare lar meg overraske over at folk som er i mot for eksempel AMS målere, garantert lar barna ha vær sin mobiltelefon, har en wifi-ruter hjemme osv.

      Jeg vil tro at dersom man reagerer på slik så vil man fjerne alle slike teknologier fra hjemmet sitt, ikke bare AMS måleren.

      Det er også mange nye teknologier på fremvekst nå. For eksempel LPWAN, og NB-Iot som har mye mindre strålingseffekt enn GSM. Det er jo positivt sånn sett.

     • «all den usunne maten, pre prossessert» er du sikker på at det er pre prosessert du mener? Som jeg leser det mener du altså at ferdigbehandla mat er sunnest? Posemat og kjøtt som holder seg rødt i ukevis på benken? Btw hvis strålinga ikke er farlig hvorfor kan du ikke bare stikke hode i en microbølgeovn å sette det på for å bevise hvor lite farlig det er;)? Bruk laveste styrke så går det sikkert bra. Det teknologiske fremskritt har gitt oss nok blingbling til å gjøre folk blind. Og kan sammenlignes med å gi oss nok tau til å henge oss selv med. Og det kommer vi til å gjøre, godt hjulpet av korrupte medier og «vitenskapsfolk» som mener alt er bra å ingenting er farlig, så lenge noen betaler lønninga deres. Ps hvordan kan noen i det hele tatt konkludere med at teknologien er fullstendig trygg, når den ikke har eksistert lenge nok til at senskadevirkninger kunne ha blitt oppdaget og kartlagt. Er omtrent som psykologen som sier: jeg har en fantastisk ny pille, har bare vært på markedet i et par måneder men det er fullstendig trygt og har ingen bivirkninger..

     • Og…..? Behøver man akseptere at myndighetene trer slike apparater nedover ørene våres? Behøver vi akseptere nok et apparat som sender på frekvenser som beviselig kan være skadelige, 24/-365 og som du ikke kan slå av? Pluss alt det andre negative spm disse apparatene står for

   • Jeg har kastet smart-telefonen min. Jeg bruker en bærbar WiFi med uregistrert SIM og iPod og iPad, slik unngår jeg fysisk berøring med GSM-nettet. iCloud er skrudd av og restrictions er skrudd på i iOS. Alle samtaler foretaes over WeChat (den kinesiske utgaven med server i Beijing). Dette er avlyttingssikkert der dem jeg snakker med har samme opplegget. Så har jeg en usmart Nokia liggende til bruk hver gang banken vil sende meg en kode.

    GSM-operatørene begynner å kjenne at WeChat puster dem i nakken. Derfor åpner de nå for VoLTE, men det er for sent. GSM vil gå samme veien som faksen. Jeg tipper at iPhone 8 vil bli den siste med GSM.

 2. For å sikre seg mot innbrudd, bør man i fremtiden når man reiser på ferie, altså la noe strøm være skrudd på vhja en timebryter, slik at det ser ut på måleren og i vinduet som at man fremdeles er hjemme. (Obs det betyr vel økt strømforbruk)

 3. Dere kan også forvente høyere strømregninger. Jeg har hatt denne greia i over et år, og merket det fort. Forklaringa skal visstnok være at den gamle analoge hadde blitt treig.

  • Snakket med en ingeniør i TromsKraft. Han sa det samme. Stemmer nok sikkert det, men en annen ting er at nå kan selskapene fakturere strømbruker mye mere nøyaktig. Dvs, ta betalt høyere i presstidspunkt, som feks når alle skal dusje, eller vaske klær.

   Med de gamle målerne fikk du en snittpris på effektbruken over en mnd. Nå er det over et døgn, såvidt jeg vet.

  • Hvor mye høyere ble strømregninga di? De har jo brukt noen milliarder på installering av AMS- målerne, og et sted skal de ta det inn igjen. På tross av at de sier at abonnentene ikke skal betale for det..

 4. Man kan reservere seg mot nye strømmålere.
  Her er utdrag fra brev fra NVE:
  «NVE vil holde fast ved at nettselskapene som utgangspunkt skal kreve at kunder som krever fritak for
  installasjon av AMS-måler så langt mulig dokumenterer grunnlaget for dette. Det er tilstrekkelig at
  f.eks. en lege eller psykolog stadfester at kunden har gitt uttrykk for frykt eller ubehag som påstås kan
  knyttes til AMS.
  NVE vil samtidig anbefale nettselskapene inntil videre å ikke være restriktive i praktiseringen av
  forskriften § 4-1 bokstav a) og b). Dette innebærer at nettselskapene bør kunne gi et midlertidig fritak
  for de kunder som av ulike årsaker måtte motsette seg eller ikke ønsker å bytte til en AMS-måler. Dette
  kan også gjelde kunder som nekter nettselskapet tilgang til eksisterende måler»

   • Takk for denne artikkelen. Jeg planla faktisk å be deg Pål Steigan å skrive om dette. Her kommer ingen AMS-måler til. Jeg skyr det jeg kan av stråleaktivitet, microbølgeovn har aldri vært aktuelt. Mobiltlf. så lite som mulig. Bruker kabel til PC´n, nytter knapt godt fungerende Wifi, merker at jeg blir utrolig trøtt av sistnevnte. Stråling er jeg utsatt for via naboers wifi-bruk/tilgang (rekkehus). DET holder. Motivasjonen er intuitiv, og gir seg utslag i fornuft og generell oppholdelsesdrift.

    Heldige alle som har fjellbjørka som nabo 😉 langt borte fra stråle-konsentrasjon.

    Jøss, her var god informasjon; takk til alle. Jeg har allerede snakket med kraftselskapet. Legen er neste, når nødvendigheten kommer til.
    Hilsen forarget. Dyrere strøm som straff for at Norge bidrar til Europas kraftforsyning. Hah!!!!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.