Tillerson: – Assads status må avgjøres av det syriske folket

0

Under president Barack Obama har det vært et dogme at «Assad må gå!» Derfor har det også vært norsk politikk. Den nye utenriksministeren i USA Rex W. Tillerson slo an andre toner under pressekonferansen i Ankara der han hadde hatt møte med sin tyrkiske kollega Mevlüt Çavuşoğlu.

Referatet av pressekonferansen ligger på nettsidene til US Department of State, altså USAs UD.

En journalist spør Tillerson hva han mener om den forrige regjeringas politikk med at «Assad må gå». Journalisten nevner også uttalelsen fra USAs nåværende FN-ambassadør Nikki Haley om at situasjonen i Syria ikke kan gå framover uten at spørsmålet om Assads rolle blir løst.

Først svarer Tillerson på noe annet. Han snakker om kampen mot IS/Daesh. Men journalisten gjentar spørsmålet, og da svarer Tillerson slik John Kerry ikke ville ha gjort:

«I think the status and the longer-term status of President Assad will be decided by the Syrian people.»

Dette er et markant linjeskifte. Vestens og oljediktaturenes hovedparole for seks års ulovlig og forferdelig intervensjonskrig har vært «Assad må gå!» Og nå er det altså ikke parolen lenger.

Mistenksomme mennesker vil sikkert si at det er pussig at den norske regjeringa kom med sitt linjeskifte i forholdet til hvem som er den legitime representanten for det syriske folket samme døgn som Tillerson kom med sin uttalelse.

Dette er en innrømmelse av nederlag. Men det er likevel ikke så enkelt. Dette betyr ikke at USA har gitt opp sin kontroll i regionen. Det går fram av det Tillerson sa om kampen om Raqqa og den såkalte krigen mot IS/Da’esh.

…the best way forward to secure areas inside of Syria, create zones of stabilization, to allow the return of people to Syria and to set the stage for a longer-term political solution. I think the exchange of views was very helpful to both of us today and we will continue to work together on the way forward.

In terms of the future of Raqqa, we look forward to the liberation of Raqqa and the return of its control to local – to its local citizens, its authorities, and to putting it under local control for security so that all of the Syrians who had to flee that area can return.

«Sikre soner i Syria», det er kode for å dele opp landet i enklaver. «Frigjøre» Raqqa for å overlevere byen til «lokale» eh «lokale innbyggere» er kode for det samme.

Tillerson «avslutter» en krig med å annonsere en ny. Det er ingen grunn til illusjoner. Tigeren har fått skrammer i pelsen, men den har fortsatt skarpe klør.

I spørsmålet om holdninga til de kurdiske styrkene til YPG og PKK, sa Çavuşoğlu at partene var enige om at det ikke er noen forskjell på YPG-miltsen og PKK. Tillerson fordømte de siste aksjonene til PKK, men gjorde ingen slik innrømmelse. Kort sagt: USA vil fortsette å spille det kurdiske kortet, og Tyrkia har fått beskjed om at det har de å finne seg i.

 

Forrige artikkel«Pengebeviset» – et beviselig falsum
Neste artikkelRødts belgiske søsterparti PTB er på vakt mot suksessens fallgruver
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).