Tillerson: – Assads status må avgjøres av det syriske folket

11

Under president Barack Obama har det vært et dogme at «Assad må gå!» Derfor har det også vært norsk politikk. Den nye utenriksministeren i USA Rex W. Tillerson slo an andre toner under pressekonferansen i Ankara der han hadde hatt møte med sin tyrkiske kollega Mevlüt Çavuşoğlu.

Referatet av pressekonferansen ligger på nettsidene til US Department of State, altså USAs UD.

En journalist spør Tillerson hva han mener om den forrige regjeringas politikk med at «Assad må gå». Journalisten nevner også uttalelsen fra USAs nåværende FN-ambassadør Nikki Haley om at situasjonen i Syria ikke kan gå framover uten at spørsmålet om Assads rolle blir løst.

Først svarer Tillerson på noe annet. Han snakker om kampen mot IS/Daesh. Men journalisten gjentar spørsmålet, og da svarer Tillerson slik John Kerry ikke ville ha gjort:

«I think the status and the longer-term status of President Assad will be decided by the Syrian people.»

Dette er et markant linjeskifte. Vestens og oljediktaturenes hovedparole for seks års ulovlig og forferdelig intervensjonskrig har vært «Assad må gå!» Og nå er det altså ikke parolen lenger.

Mistenksomme mennesker vil sikkert si at det er pussig at den norske regjeringa kom med sitt linjeskifte i forholdet til hvem som er den legitime representanten for det syriske folket samme døgn som Tillerson kom med sin uttalelse.

Dette er en innrømmelse av nederlag. Men det er likevel ikke så enkelt. Dette betyr ikke at USA har gitt opp sin kontroll i regionen. Det går fram av det Tillerson sa om kampen om Raqqa og den såkalte krigen mot IS/Da’esh.

…the best way forward to secure areas inside of Syria, create zones of stabilization, to allow the return of people to Syria and to set the stage for a longer-term political solution. I think the exchange of views was very helpful to both of us today and we will continue to work together on the way forward.

In terms of the future of Raqqa, we look forward to the liberation of Raqqa and the return of its control to local – to its local citizens, its authorities, and to putting it under local control for security so that all of the Syrians who had to flee that area can return.

«Sikre soner i Syria», det er kode for å dele opp landet i enklaver. «Frigjøre» Raqqa for å overlevere byen til «lokale» eh «lokale innbyggere» er kode for det samme.

Tillerson «avslutter» en krig med å annonsere en ny. Det er ingen grunn til illusjoner. Tigeren har fått skrammer i pelsen, men den har fortsatt skarpe klør.

I spørsmålet om holdninga til de kurdiske styrkene til YPG og PKK, sa Çavuşoğlu at partene var enige om at det ikke er noen forskjell på YPG-miltsen og PKK. Tillerson fordømte de siste aksjonene til PKK, men gjorde ingen slik innrømmelse. Kort sagt: USA vil fortsette å spille det kurdiske kortet, og Tyrkia har fått beskjed om at det har de å finne seg i.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Veldig bra! Det er nesten utrolig hvordan norske politikere kan snu og vende på lover og regler som gjelder hele verden – og dra nytte av at en må være ekspert for å kjenne sånne regler på riktig måte. det burde jo følges opp med straffeansvar – men det blir vel neppe aktuelt……

 2. Snarere en påpekning og kritikk av Clintons, Obamas og de andre hovedansvarliges nederlag, inkludert ledende personell i det utenriksdepartementets som Tillerson nå har overtatt. Hverken Trump eller noen av hans folk trenger jo å innrømme noe som helst.

 3. Obamas politikk i Syria har så langt drept over 300 000 mennesker, såret minst like mange, jaget millioner på flukt, ødelagt byer og infrastruktur, samt splittet opp landet.

  Faktum er at Obamas doktrine «Assad må gå» har ødelagt et land og påført folk der ufattelige lidelser. Og hadde Assad gått sin vei ville store deler av landet, om ikke hele, havnet i hendene på nådeløse drapsmenn.

  Dette er en politikk norske politikere har støttet og gitt sitt bidrag til. At de nå justere på denne støtten er vel og bra, men det fratar dem ikke deres personlige ansvar for hva de har vært involvert i.

  Skandalen bak denne hodeløse politikken er et media som kynisk har vasket sine hender og spilt med i rollen som islamistenes nyttige idioter. Obama & Co fikk aldri stilt spørsmålet hvorfor Assad måtte gå. Det var nok å si at Assad var diktator.

  Diktator er altså det forløsende ord. Med dette ordet fikk Obama & Co media med seg på laget. Og dette skjedde samtidig som Obama og hans sprellemenn i Europa lå på kne for Saud-dynastiet, et så brutalt diktatur at selv diktaturet i Nord-Korea til sammenligning fremstår som relativt liberalt.

  For å flytte fokus fra sin egen fiasko i Syria begynte Big Fake arbeidet med å konstruere en ny og enda verre diktator. Voldsspiralen ble flyttet mot Putin og Russland, som var frekke nok til å støtte Assad i kampen for å redde Syria mot kriminelle drapsmenn verden ikke har sett maken til siden nazismens folkemord.

 4. Under kodeordene ‘revolusjon’, demokrati’, ‘fredelige demonstrasjoner’, ‘menneskerettigheter’, ‘tortur’, ‘tønnebomber’, ‘gassangrep’ ‘Assad must go’ eller Assad må ‘fases ut’ som er den norske oversettelsen, har vesten ved alt fra mediene, venstresiden, humanitære organisasjoner heiet fram et blodbad som ikke bare har drept et ukjent antall sivile, soldater, ødelagt infrastruktur, alt av gjenstander på verdensarvlisten osv., med vi har ødelagt også et helt folks trygghet som ‘syrere*. Det var en del av planen å bryte opp landets sjel, limet, skape fiender i et homogent samfunn ved å omskape den syriske identiteten til mennesker som har levd sammen i tusener av år til fienskap. Etniske minoriteter, religiøse minoriteter har alle som identitet at de er syrere, ikke kristne, muslimer, drusere, alawitter osv. Håpet til vesten, Israel, gulfstatene og ikke minst Tyrkia har vært å skape kaos, skape en evigvarende krig mellom grupper som har levd sammen som syrere. Syria er en sekulær stat, uten statsreligion. Syria har under far og sønn Al- Assad bragt Syria fra et u-land til et veldrevet land uten utenlandsgjeld, velferdsgoder som kan sammenliknes med Norge, selvforsynt på mange områder, reformer. I over 6 år og med mange års planlegging gikk vesten til krig mot Syria med løsemidler. »Limet» i Midtøsten er religion. Hva var smartere enn å bruke en proxyhær av gammel fiendskap mellom religiøse grupper påplusset wahabister, salafister, jihadister- de verste utgavene av menneskeslekten, som kom rennende inn i Syria fra hele verden, finansiert, trent, bevæpnet av ondskapens akse: Vesten, Israel, Tyrkia og Saudi Arabia. Ondskapens akse forregnet seg. De kjenner ikke Syria, den syriske sjelen. Syrere har 10 000 år i ‘genene’ og et utall kriger i minnet. De trodde de klarte å omforme president Bashar Al- Assad til en despot, til en korrupt person, en alawitt med et hoff av alawitter som lot folket bli bedratt. De glemte at folket i Syria er syrere. Syrere elsker presidenten sin. Det blir ingen revolusjon når kun 1 % av en befolkning hvor brorparten bor utenfor Syria, når ‘opposisjonen’ i Syria dreper sivilbefolkningen og har ingen politikk annet enn å styrte en populær president og å selge landet til fiender som Israel. Ondskapens akse kjente heller ikke til at limet i Syria er den syriske hæren! Den syriske hæren ville aldri ha kjempet, lidd i over 6 år om den ikke hadde støtte i befolkningen. Den syriske hæren består av alle etniske og religiøse grupper, men som ellers blant syrere er de først og fremst syrere. Det er drept over 100 000 soldater i denne kampen mot ondskapen.
  Da vi gikk rundt i skogen og tørka vi oss i rumpa med blader…oppfant syrerne noter, bokstaver, astrologi, jordbruk…

 5. Hva Tillerson sier eller lar være å si kan nå bety så mye, tiden vil vise. Pål Steigan har for et år siden eller så skrevet i en av sine analyser at USA og Vesten gjennom mange år er blitt så sterkt rigget for krig og medvalgte personer besatt i strategiske posisjoner, at det bare kunne gå èn vei, – krig. Det gjaldt ikke bare Midt-Østen, men også mot Russland, noe rottefellen som ble satt opp i Ukraina er et godt bevis på. Derfor er det utenkelig at Trump og hans kumpaner, selv om de ville, skulle kunne klare å snu utviklingen i en håndvending uten at dette ville skape enda mye større uroligheter enn de vi nå ser i USA og den vestlige verden i dag. I nåtid er det umulig å være sikker på hva Trumps agenda for fremtiden er, sannsynligvis vil hva som skjer fremover både i USA og resten av verden være med på å sette kursen og bestemme hvilken vei dette bærer.

 6. «I think the status and the longer-term status of President Assad will be decided by the Syrian people.»

  Tillerson sier vel med dette at han «tror at Assads videre status vil bli bestemt av det Syriske folk» Han uttaler seg altså om hvordan han tror det vil gå med Assad. Han sier vel ikke med det at dette er slik USA ønsker, men at det kommer til å bli som Russland bestemmer. For dette har Russland hevdet hele tiden.

 7. Jeg har vært inne på det før,men jeg forbauses over at mange i debattene her ser så få brikker på sjakkbrettet og lar seg blende av et lite bondeoffer som Tillerson nå bedriver.
  Det viktigste som har skjedd i den siste uka var den arabiske Ligas toppmøte i Amman. Den handlet om å smi en allianse mellom Sunni-statene og USA/Israel for en krig mot Iran.
  Tillersons lille finte skal dekke over at USA trapper opp styrker i Syria (1000) og Irak (7000) og Kuwait (2500).En av de sentrale målsetningene er å sette opp «zones of stablity» i Syria. Det betyr zoner hvor Tyrkia(nato),Kurdistan(Nato) og USA har makten.
  En får også ta med at fra slutten av 2015 har også Tyskland blandet seg inn i Syriakrigen med Luftwaffe som bedriver ZIELKOORDINATION for bombing,1200 soldater og en fregatt.
  Med andre ord: nå starter en ny krig som har to hovedoppgaver: knusingen av den Syriske staten i tre eller fire biter samt fordrivelse av Iran-støttede militser samt Hizballah.
  «Ord er masker» var Machiavellis hovedbudskap fra politikkens verden.

  • Æresdoktor Jan Egeland holdt foredrag på UIS hvor han nevnte at det jobbes mot splitting av Syria. Har dessverre ikke detaljer. Forøvrig helte han mot Assad da han ble spurt om Assad eller IS var den største trusselen mot sivilbefolkningen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.