Hjem Innlegg

Regjeringen: – Norge anerkjenner Syria som en suveren stat

33

Norge anerkjenner Syria som en suveren stat og Bashar al-Assad som landets overhode og ser ikke på opposisjonen som de formelle representantene for det syriske folk, melder NTB.

På regjeringens hjemmesider står det følgende 30. mars 2017:

Spørsmål fra NTB til Utenriksdepartementet og svar gitt fra statssekretær Marit Berger Røsland vedrørende Syria og folkerettslig anerkjennelse.

Spørsmål: Anerkjenner Norge folkerettslig Syria som en suveren stat og president Bashar al-Assad som landets rettmessige statsoverhode?

– Norge anerkjenner selvsagt Syria som en suveren stat, og vi har fra norsk side konsekvent forholdt oss til at det er Assad-regimet som i folkerettslig forstand representerer staten Syria overfor verdenssamfunnet.

Spørsmål: Norge anerkjente i 2012 den syriske opposisjonsalliansen Nasjonalkoalisjonen som legitime representanter for det syriske folk. Hva er status i dag?

– Da den daværende norske regjeringen ga støtte til den syriske nasjonalkoalisjonen i 2012, var dette uttrykk for at man anså Nasjonalkoalisjonen som en legitim representant for det syriske folk. Samtidig ble det gjort klart at dette ikke innebar noen anerkjennelse i folkerettslig forstand. Norge har ingen tradisjon for å folkerettslig anerkjenne regjeringer, vi forholder oss til dem. Konflikten har utviklet seg betydelig siden 2012. Norge har lenge ment at det ikke vil bli varig fred med Assad som president og at konflikten må løses gjennom en politisk prosess.

En helomvending

Dette er en gledelig og en smule sensasjonell uttalelse fra statssekretær Røsland. Den er gledelig fordi det blir slått uttrykkelig fast at Norge betrakter Bashar al Assads regjering som Syrias lovlige regjering. Røsland prøver å få det til å se ut som om dette har vært Norges linje hele tida. Det er imidlertid ikke så enkelt.

9.12.2012 sa daværende utenriksminister Espen Barth Eide på regjeringens nettsider:

– Nasjonalkoalisjonen for de demokratiske og revolusjonære kreftene i Syria samler opposisjonen i kampen for et demokratisk styre. Norge anser i dagens situasjon Nasjonalkoalisjonen som den legitime representanten for det syriske folket.

Espen Barth Eide var sentral i å få Norge med i krigen mot Syria

I motsetning til hva Røsland gir inntrykk av, står det ingenting i forbindelse med Eides erklæring om at det ble «gjort klart at dette ikke innebar noen anerkjennelse i folkerettslig forstand». Det er også en hårfin, men viktig, forskjell på Røslands og Eides uttalelser. Røsland snakker om «en legitim representant», mens Eide snakket om «den legitime representanten». På norsk er dette en meget viktig forskjell.

Men forsåvidt har Norge talt med to tunger om Syria, for samtidig som man har oppført seg som om Nasjonalkoalisjonen skulle være Syrias regjering, har man i FN forhold seg til Syria og Bashar al-Assads regjering som representanten for Syria.

Som jeg skrev i august 2016:

Ikke på noe tidspunkt har noe medlemsland i FN foreslått å frata Syrias regjering retten til å opptre på landets vegne i FN.

Store konsekvenser

Når Norge nå klart og tydelig slår fast at vi anerkjenner Syrias regjering som den legitime representanten for Syria, så får det store konsekvenser. Det betyr at den krigen vi støtter mot denne regjeringa er ulovlig ifølge FN-pakten, og det at Norge har soldater i landet mot viljen til landets lovlige regjering er også en alvorlig sak.

I 1970 vedtok FNs Hovedforsamling Declaration on Principles of International Law Concerning Friendly Relations and Co-operation Among States in Accordance with the Charter of the United Nations.

I denne erklæringa heter det:

«No State or group of States has the right to intervene, directly or indirectly, for any reason whatever, in the internal or external affairs of any other State. Consequently, armed intervention and all against its political, economic and cultural elements, are in violation of international law.»

Krigen mot Syria er altså et brudd på internasjonal lov ifølge bestemmelser som også Norge har stemt for – og ikke minst: som vi er forpliktet av.

forbrytelser mot freden

Etter internasjonal lov er dette dermed også en forbrytelse mot freden.

Forbrytelse mot freden er i internasjonal lovgivning en betegnelse på det å starte eller føre en krig mot en annen stats territorielle integritet, politiske uavhengighet eller suverenitet, eller krigføring i strid med internasjonale traktater, avtaler eller juridisk bindende forsikringer.

Men hvem regner så Norge som Syrias lovlige regjering? Jo, det framgår av medlemslista over FNs medlemsland. Syria er et av de landa som var med på å grunnlegge FN i 1945, og har altså vært medlem like lenge som Norge. De som forvalter dette medlemskapet er regjeringa til Bashar al-Assad.

Stans krigen, stans sanksjonene, hjelp til gjenoppbygging

En videre konsekvens av dette må være at Norge umiddelbart slutter å støtte denne ulovlige krigen, opphever de ulovlige sanksjonene og gir Syrias lovlige regjering hjelp til gjenoppbygging av landet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


33 KOMMENTARER

 1. Uttrykk for USA sin nye politikk ?
  http://finance.yahoo.com/news/tillerson-says-assads-fate-decided-125144091.html
  After six years going into the seventh of this dirty bloody war on Syria, the funding and arming of dozens of different (but same..) terrorist gangs,
  Thousands and thousands of martyrs, destroyed infrastructure and artifacts, beheadings, slavery and starvation through sanctions, millions of refugees, they decided that they come to the same conclusion as Syria suggested from the beginning….

  ANKARA, March 30 (Reuters) – U.S. Secretary of State Rex Tillerson said on Thursday there was more discussion to be had on the way forward in Syria but that the status of President Bashar al-Assad would be decided by the Syrian people.

  • Absolutt. Norsk politikk er nesten alltid avskrift av amerikansk politikk, og må endres når amerikansk politikk endres. I dette tilfellet i positiv retning, og det skal vi jo glede oss over

  • Endringa bekreftes: Fra France 24: BREAKING – US envoy to UN: Removing Assad in Syria ‘not our priority’

   • Det utsagnet kan man ta med en klype salt, selv om det er uttalt. Det trenger ikke å inneholde mer enn at Assad skal få beholde et område (med ringe betydning og at han slik blir satt på sidelinjen i et større bilde), når/om planen vedr. oppdeling av landet i regioner* evnt. blir et faktum. Her skingrer det meste i øyeblikket, samme hva imperialistene søker å innbille oss.

    Syrias skjebne er ikke avgjort som jeg ser det. Ikke på nær..

 2. Hva kan Norge nå gjøre? Tips: Norge kommer til å trekke styrkene ut av Syria. Kommer til å si at de har gjort ‘jobben’. Norge vil gjenåpne ambassaden i Damaskus. Norge vil sende en parlamentarikerdelegasjon til Syria. Norge vil gi mer direkte humanitær hjelp til Syria- ikke via disse terrororganisasjonene som norske NGO er en del av. Norge vil åpne for å omgå sanksjonene på en rekke felt bl.a. kreftmedisiner til barn

  • Montro,Eva. Om vi utgår fra at Norway er en ekstrem servil komponent i USA og Natos krigsmaskineri,så er det jo ikke humanitær hjelp som står på dagsorden.
   Som general Joseph Votel nå sier: vi må bringe Iran i ubalanse med militære midler.
   Det starter ikke med et direkte angrep på selve Iran, men på Irans allierte i Jemen,Irak,Syria og Libanon.
   Derfor fyller USA Midtøsten opp med 7000 troops i Irak,1000 i Syria og 2500 i Kuwait.
   Men dette er latterlig lite og vil ikke hjelpe det aller minste.
   Som jeg ser det er det mer realistisk å tro at USA vil forlange at deres Nato-klienter mobiliserer i Midtøsten for krigen mot Iran. Det er jo derfor Norge har lagt om forsvaret til en amerikanskledet utrykningsstyrke for global krig.

 3. Javel,Norge vender omsider tilbake til folkerettens og FN-charterets grunn, etter at Arbeiderpartiets røverpolitikk brakte oss i ne de facto allianse med muslimske terrororganisasjoner som de selv hadde vært med å gått til krig mot i Afghanistan, og ofret norske soldaters liv for.

 4. Det norske Storting har da vitterlig vedtatt at prostitusjon er forbudt, også utenfor landets grenser.

 5. Dette btyr trolig også at NATO forløpig har oppgitt tanken om å gjøre Syria til en vasall, og at NATO satser på andre hester i sitt videre undergravingsarbeid i Midt-Østen. Men det betyr jo ikke at NATOs aggresjon mot Syria er over. Det ser ut til at de vil satse på å løsrive de kurdiske områdene, og kanskje også IS-områder fra Syria.

 6. Norske myndigheter burde ikke la salafister og land med sharia lover i Midtøsten bestemme om Assad er en lovlig regjering. Han er tross alt ikke en despot som vi ser i andre araberland, samt iran der prestestyret henger barn som har bedrevet kriminaliet offentlig i kran. Og Saudi Arabia er vår alliert, ett land som ikke bare undertrykker sin befolkning, men faktisk holder sine kvinner som slaver, som kapper hodet av frafallene osv. osv. USA har idag innsett at folket i Syria må selv bestemme om de fortsatt vil ha Assad? President Assad sa nylig at han var åpen for å fratre sin stilling om folker ville det. Det viktige i araberverden er å hollde militante islamister borte, Vesten trues også og angripes av slike salafist rebeller, salafistgruppene i blant annet Syria må bort, da kan ikke Norge eller andre vestlige land drive med sin smisking og direkte støtte til slike terroristorganisasjoner! Vi er jo selv demokratiske land, da blir det for meg kriminellt hvis like sharia grupper aksepteres!

 7. Det denne historien bekrefter for hundrede gang er at Norway er en amerikansk delstat. Det eksisterer i utenrikspolitikk ikke noe uavhengig Norway.
  «Anerkjennelsen» av Bashar-regimet er et taktisk grep som ikke betyr noe som helst,bortsett fra villedelse av media.
  USA starter nå krigen mot Iran og Hizballah og da er det godt med noe som minner om folkerett overfor Damaskus.USA trapper opp tilstedeværet i Syria og anmoder om militær støtte fra Saudiarabia og Emiratene for å fordrive Iran fra landet. De vil oppdage at det er så godt som umulig.
  Det man ellers driver med er å bombe istykker all fungerende infrastruktur i Syria slik at en oppbygging vil ta femti år.

  • Yepp, that´s all correct. Nå, leser jeg at sanksjonene overfor Syria går utover bl.a. kreftsyke barn, medisinbehandling utsettes. Og, vi/Norge er en vasallstat lagt under krigsmaskineriet til vestens oligarker. Smak på den; oligarkvelde: Banker og megaindustrien deres.

 8. Jeg så nettopp den siste episoden av «Trygdekontoret» til Thomas Zeltser og tenkte: Det er ikke rart folk sender protester til kringkastingsrådet. Mannen må jo ha klikket helt. Det ble vist en propagandafilm som omhandlet en angivelig palestinsk agent som var med på destabiliseringen av Midt-østen før og under «den arabiske våren». Dette skjønte ikke Zeltser. Det ble ikke stillt et eneste kritisk spørsmål, selv om det for folk med et minimun av kunnskap tydelig kom frem hva dette var for noe. Agenten ble fremstillt som et slags offer.
  Jeg vil understreke at det er andre gang jeg ser på disse programmene til Zeltser.

  • Seltzer er jo sønn av en amerikansk CIA-agent (tilsynelatende) som ble stasjonert (med familien) i Norge for en del år tilbake. Thomas’ far samarbeidet bl.a. med CIA-agenten(?) Reiulf Steen, og ble derfor en nær familievenn av sistnevnte så snart familien kom til Norge.

   At Seltzer holder familietradisjonen ved like, er vel ikke overraskende.

   • Så denne Seltzer er PLASSERT i NRK som påvirkningsagent? Undret meg litt på hvilke kvalifikasjoner han hadde……. Trodde først han var mest kjent for dopbruk når jeg registrerte ham på NRK første gang.
    Men det var kanskje en fyr med fyrverkeri i baken?

    • Seltzer er kjent for bl.a. kokainbruk. Hank (han med fyrverkeriet) er kjent for å ha vært heroinist. Men de er mest kjent som musikere.

 9. Dette er jo et svært gledelig linjeskift for Norge. For håpe at alle norske journalister og særlig NRK tar dette inn over seg. Da oppheves sanksjonene? Og hva betyr dette for de politiske holdningene til Norges Røde Kors og Flyktningehjelpen? Men Rødt kjemper vel fortsatt mot Assad?
  Når noen sier at dette er et prinsipielt brudd på Norges side ved å forholde seg til en stat på en annen måte enn USA, så kan ikke det stemme helt. Helt fra 1949 til 1972 (?) nekta USA å anerkjenne eksistensen av verdens største stat Kina, fordi USA ikke likte regimet der. Norge anerkjente imidlertid Folkerepublikken Kina fra første dag, med den begrunnelsen at Norge anerkjente statene med det regimet som åpenbart hadde full kontroll over statens areal. Og det hadde jo de kinesiske kommunistene over Kinas areal.

 10. Ove Bengt: den nåværende ledelsen av utenriksNorge,Brende/Søreide,er jo ekstreme Pentagonister. Linjeskiftet du gleder deg over er ikke noe annet enn et amerikansk taktisk grep for å føre nye typer krig i Syria med sikte på å dele opp Syria i tre,fire «zones of stability».
  Dette overenstemmer perfekt med den gamle Oded Yinon-planen fra 1982 om å hakke opp,balkanisere alle stater rundt Israel.
  En må ikke glemme at Trump-administrasjonen er den mest zionistisk dominerte regjering som USA noen gang har hatt.
  Og zionistene har bare tre ønskemål: krig mot Iran,krig mot Iran,krig mot Iran.
  Og mange tusener pro-iranske shiageriljas finnes i Syria og Irak.
  Norge er noe annet nå enn eksemplet om Kina.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.