Joint Viking – militær provokasjon nær Russlands grense

18

Øvelse Joint Viking begynte 6. mars 2017 og vil på til 15. mars i et område som strekker seg fra Alta til Lakselv.  Aktiviteten vil hovedsakelig foregå langs kysten. Omtrent 700 soldater fra United States Marine Corps, United States Army og britiske Royal Marines vil delta på øvelsen. Totalt 8000​ soldater deltar på øvelsen. Dette melder Forsvaret på sine nettsider.

Uansett hva norske myndigheter måtte påstå, så er dette en del av NATOs sabelrasling mot Russland. På NATO-toppmøtet i Warszawa 2016 fattet NATO-landa et svært omfattende vedtak om sin militære opptrapping. Vedtaket, som kom i form av et sluttkommuniké fra møtet, er på hele 138 punkter, og som de facto utpeker Russland som NATOs hovedfiende.

I 2015 hadde NATO 280 militærøvelser i Europa, noen av dem svært tett opp til Russlands grenser. I 2016 var det neste like mange øvelser, og enda flere styrker ble rullet fram mot Russlands grenser.

NATOs forsvarsministermøte i Brussel 26. oktober 2016 å utplassere 4000 kamptropper i Øst-Europa kort fra den russiske grensa. Dette er frontstyrker som skal backes opp av en hurtigreagerende styrke på 40.000 soldater.

Dette er den største militære opptrappinga i Europa siden høydepunktet i den kalde krigen mellom USA og det daværende Sovjetunionen.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sa at troppene vil bli stasjonert i Polen og de tre baltiske statene. Og han gjentok at «et angrep på et medlemsland vil bli sett på som et angrep på oss alle».

Dette kommer samtidig med vedtaket om å stasjonere 330 soldater fra USA i Norge, noe som aldri har skjedd før, ikke en gang under den kalde krigen.

Storbritannia vil stasjonere 800 soldater i Estland fullt utstyrt med tanks, panservogner og droner. De vil få støtte av avdelinger fra Frankrike og Danmark. For første gang siden nazi-Tyskland oppmarsj mot Russland skal nå også Tyskland sende soldater mot den russiske grensa. De kommer som en bataljon med 400 til 600 soldater som skal plasseres i Litauen. Canada og Italia sender soldater til Latvia. (Se kart.)

Det er ingenting som skulle tyde på at Russland forbereder, eller skulle ha noen interesse av, å angripe noen av NATOs medlemsland. Opptrappinga, utstasjoneringene, de offensive øvelsene er derfor bare en serie provokasjoner som øker faren for krig i Europa.

Det er dumhet, underdanighet og ansvarsløsthet som preger regjeringas politikk overfor Russland, og praktisk talt hele Stortinget følger med på ferden.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


18 KOMMENTARER

 1. Men er det mulig med krig i Europa i vår tid?

  Ja det er faktisk mulig med krig i Europa. NATO bombet Jugoslavia i 1999 (for de som klarer å huske så langt tilbake).
  Tyskland mfl fremprovoserte borgerkrig i Jugoslavia for å splitte opp landet. Deretter ble Jugoslavia bombet av NATO under president Clinton og Kosovo ble skilt ut som et eget land fra Serbia. Spørsmålet er om noe slikt som dette kan gjenta seg på nytt nå 18 år senere.

  Norge har trening med krigføring og bombing i Afghanistan og Libya. Det var store protester i Norge mot å delta i Irak krigen. Men etter det var det veldig få mennesker i Norge som protesterte mot norsk bombing av Libya (og hvilken trussel var så egentlig Libya mot Norge og Europa som gjorde det nødvendig for Norge å bombe Libya?). Hvis USA bestiller norsk bombing av Russland er det godt mulig at befolkningen i Norge stiller lojalt opp selv om Russland skulle komme til å true med atomvåpen som svar.

  • Befolkningen blir först hjernevasket, som i tilfellet Libya, om de skulle slutte opp bombing av Russland. Nå er det ikke folk flest som vil provosere Russland, det er vår regering som kryper for alle vink de får fra Nato/ USA. Det er ikke noe som heter «en begrenset atomkrig», den blir total. Når det gjelder kriger i verden, så har Obama startet de fleste i sin presidentperiode, men så fikk han jo «fredsprisen»!

 2. «Joint Viking – militær provokasjon nær Russlands grense.»

  Som alltid: Frekt av Russland å legge landet sitt så nær NATOs militærøvelser. – Da de lagde landet igjen i 1991 kunne de jo bare lagt det litt lenger unna. Ikke sant ?-)

 3. Når det gjelder de norske regjeringene,uansett Høire eller AP,så har de helt fra 1949 oppvist dumhet,underdanighet og ansvarsløshet i forsvarspolitikken – som Pål helt riktig skriver her. En av Georg Johannesens gullkorn var at for eliten i Norge var USAs president å regne som Gud og Nato som Jesus.
  Det helt nye i norsk historie er at for første gang siden Nato-medlemskapet i 1949 er det ikke noe parti i landet som bekjemper amerikansk imperialismes allianse,Nato. Norges Kommunistiske Parti gjorde det og gjør det,SV har vært Nato bombeparti siden Jugoslavia 1999 og guru Solhjell er FOR NATO! (intervju i Aftenposten)
  Klassekampen har forlengst sluttet å skrive om ekstreme Nato-øvelser i og rundt landNorge. Der i avisa eksisterer det ikke noen Joint Viking provokativ militærøvelse langs russergrensa i Finnmark.
  Det avisa klarer å bringe på banen av Russofobia er to sider mandag 6 mars 2017 om hvor fryktelig russerne undertrykker Krimtartarene.
  Var det en måte å gi Joint Viking øvelsen full psykologisk og ideologisk støtte?
  Noe må man jo gjøre for fortsatt å få 40 millioner kroner i året fra Nato-staten.

 4. Hvis NATO hadde redusert øvelsesesaktiviten ville kansje land som Norge fått råd til å hatt sitt eget forsvar? Erna sa i dag at vi hadde så dårlig råd at skattepolitikken måtte endres.

 5. Typisk norsk feighet. Å støtte ulovlig okkupasjon av Irak er ok. Å gå til krig mot Libya er også greit. Men er samtidig livredd for at en fremmed makt skal gjøre det samme mot Norge. Er ikke det dobbeltmoral blant våre ledere?

 6. Dette er vel mest for å gi sin skjerv til den hysteriske McArthyismen som søkes spredd i USA, men som iflg. meningsmålinger slett ikke har den ønskede effekt. Men vasallen norge dilter selvsgt med i trygg forvissning om at Russland gjør alt de kan for å unngå krig.

  Mitt spørsmål er: Kommer, ev. når kommer den gigantiske false flagoperasjonen i Baltikum som skal rettferdiggjøre et angrep på Russland?

 7. USA gir seg ikke, for dem er det enkelt å la europeiske Nato land ta byrden med deres aggresjon mot Russland. De er jo «trygge» langt unna, beskyttet av Atlanterhavet og kan dure på med sine kriger også i Midtøsten som skaper terrorister som europeiske land får føle etterhvert,slik som med ISIL. Og propagandaen mot Putin blir verre og verre selv om Russland ikke foretar seg noe som tyder på ett angrep mot Vest. Så gal og dum er faktisk ikke president Putin. Norge har levd i fred med Russland, vi har gode handelsforbindelser, oppe i nord er russerne endel av gatebildet i eks. Kirkenes. Da blir det faktisk litt stusselig å se hvordan norske politikere logrer med haukene i Pentagon og Washington DC som fremstiller Russland som farlig og Putin som en tyrann ingen kan stole på! USAs hauker glemmer verken den kalde krigen eller » kommunistspøkelset», for dem er Ukraina endel av første steg før de kan velte den russiske regjering. Det er deres drøm som selvsagt aldi går i oppfyllelse. En krig mellom Nato og Russland betyr atomkrig! Donald Trump er inneforstått med dette, men en dag er hans dager over i Det hvite hus, det blir spennende hvem som overtar? For neste amerikanske president vil ha en armé modernisert, og kan det bli tungen på vektskåla til å starte en krig mot Russland?

 8. På 1980-og 90-talet gikk «Klassekampen» jamvel inn for norsk NATO-medlemskap! Det gjorde òg AKP (m-l), som den gangen eigde avisa, under leiding av Pål Steigan!!

  • De partiprogrammene jeg hadde ansvaret for hadde NATO-motstand hele veien. «Kamp mot begge supermakter,» som det het. KK hadde avsløringer av NATO-øvelser mot folket.

   • Ja, «Klassekampen» var i utgangspunktet svært kritisk til norsk NATO-medlemskap og brakte avsløringer om NATO-øvinger mot folket på begynnelsen av 1970-talet. Men linja endra seg mot slutten av 1970-talet, da retorikken einsidig begynte å rette seg mot Sovjet, som blei framstilt som den mest aggressive og farlige av de to supermaktene, og som det blei påstått hadde invasjonsplaner mot Norge – noe som åpenbart var feil. Er det slik å forstå at AKP (m-l) endra politikk fra å være mot til å bli tilhenger av norsk NATO-medlemskap etter at du gikk av som formann i partiet?

    • Så lenge jeg var formann var linja «kamp mot begge supermakter», men den ble tolket ulikt. Til landsmøtet i 1984, som var mitt siste som sjef, kom det forslag om å sette kampen mot Sovjet øverst. Ledelsen og jeg argumenterte mot mot forslaget, og det falt. AKP var aldri for NATO-medlemskap, verken før eller eter 1984.

 9. Når det gjelder AKP’s standpunkt til norsk NATO-medlemskap, så får jeg bare ta til etterretning at NATO-medlemskap aldri har vært nedfelt i AKP’s program. Det står likevel fast at AKP blei skyvi ut på sidelinja i norsk politikk, fra å ha spilt ei i hovedsak progressiv rolle på begynnelsen av 1970-talet, da den norske venstresida i 1980-81 samla tusner på gatene i protest mot at NATO skulle plassere ut krysserraketter retta mot Sovjet i flere européiske land. AKP nekta å ta et klart standpunkt mot denne provokatoriske linja fra NATO’s side. Jeg var personlig til stede på et møte Opplysningsutvalget i AKP arrangerte i Folkets hus om «norsk forsvars-og sikkerhetspolitikk» 12. februar 1981, der Pål Steigan og generalmajor Klaus Egge var hovedinnleiderer. Generalmajoren skamroste AKP’s forsvarspolitikk mens Steigan ikke nemnte et ord om NATO’s provokasjoner. I steden retta han einsidig skytset mot «den aggressive supermakta Sovjet», som han hevda hadde invasjonsplaner mot Norge. På den måten greidde han å distansere seg fra de breide stømningene på norsk venstreside.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.