Joint Viking – militær provokasjon nær Russlands grense

0

Øvelse Joint Viking begynte 6. mars 2017 og vil på til 15. mars i et område som strekker seg fra Alta til Lakselv.  Aktiviteten vil hovedsakelig foregå langs kysten. Omtrent 700 soldater fra United States Marine Corps, United States Army og britiske Royal Marines vil delta på øvelsen. Totalt 8000​ soldater deltar på øvelsen. Dette melder Forsvaret på sine nettsider.

Uansett hva norske myndigheter måtte påstå, så er dette en del av NATOs sabelrasling mot Russland. På NATO-toppmøtet i Warszawa 2016 fattet NATO-landa et svært omfattende vedtak om sin militære opptrapping. Vedtaket, som kom i form av et sluttkommuniké fra møtet, er på hele 138 punkter, og som de facto utpeker Russland som NATOs hovedfiende.

I 2015 hadde NATO 280 militærøvelser i Europa, noen av dem svært tett opp til Russlands grenser. I 2016 var det neste like mange øvelser, og enda flere styrker ble rullet fram mot Russlands grenser.

NATOs forsvarsministermøte i Brussel 26. oktober 2016 å utplassere 4000 kamptropper i Øst-Europa kort fra den russiske grensa. Dette er frontstyrker som skal backes opp av en hurtigreagerende styrke på 40.000 soldater.

Dette er den største militære opptrappinga i Europa siden høydepunktet i den kalde krigen mellom USA og det daværende Sovjetunionen.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sa at troppene vil bli stasjonert i Polen og de tre baltiske statene. Og han gjentok at «et angrep på et medlemsland vil bli sett på som et angrep på oss alle».

Dette kommer samtidig med vedtaket om å stasjonere 330 soldater fra USA i Norge, noe som aldri har skjedd før, ikke en gang under den kalde krigen.

Storbritannia vil stasjonere 800 soldater i Estland fullt utstyrt med tanks, panservogner og droner. De vil få støtte av avdelinger fra Frankrike og Danmark. For første gang siden nazi-Tyskland oppmarsj mot Russland skal nå også Tyskland sende soldater mot den russiske grensa. De kommer som en bataljon med 400 til 600 soldater som skal plasseres i Litauen. Canada og Italia sender soldater til Latvia. (Se kart.)

Det er ingenting som skulle tyde på at Russland forbereder, eller skulle ha noen interesse av, å angripe noen av NATOs medlemsland. Opptrappinga, utstasjoneringene, de offensive øvelsene er derfor bare en serie provokasjoner som øker faren for krig i Europa.

Det er dumhet, underdanighet og ansvarsløsthet som preger regjeringas politikk overfor Russland, og praktisk talt hele Stortinget følger med på ferden.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelLedende medier var viktigste leverandører av Fake News 2011
Neste artikkelGoogle, Facebook og internasjonale medier ruster seg til kamp før det franske presidentvalget
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).