Belgisk marxistparti større enn sosialdemokratene i Vallonia!

2
Halvor Fjermeros

Av Halvor Fjermeros

Det revolusjonære arbeiderpartiet PTB fortsetter å øke på meningsmålinger i Belgia og er nå nest største parti i regionen Vallonia med over 20 %. I Brussel har partiet inntatt tredjeplassen med 14,1 % og til og med i det «vanskelige» Flandern er sperregrensa passert.

Det er mars-målingen for den belgiske avisa La Libre Belgique fra 24. mars som kommer med disse sensasjonelle tallene for partiet som heter PTB i det fransktalende Vallonia og PVDA i på flamsk i Flandern, den største delstaten i Belgia.

Passerer sosialdemokratene, hakk i hæl på de konservative

Vallonia er regionen som ble «verdensberømt» i høst da delstatsparlamentet holdt på å velte CETA-avtalen mellom EU og Canada. Motstanden i regionen var så stor at sosialdemokratene i PS (Parti Socialiste) stemte mot avtalen i første runde, men deretter fikk inn noen justeringer av teksten som reddet avtalen fra havari ved annengangs behandling rett før jul. Det revolusjonære marxistiske arbeiderpartiet PTB har stått i spissen for denne motstanden, i tillegg til at de har vært tydelige motstandere av en kontroversiell nedlegging av anleggsmaskinfabrikken til Caterpillar med over 2.000 ansatte nær byen Charleroi.

I målingene før jul fikk PTB over 18 %, men er nå oppe på 20,5 (mot PS på 20,3), mens de er hakk i hæl på det liberal-konservative partiet MR med 22,7 %. PTBs hadde kun 5,5 % av stemmene ved regionvalget i 2014, og har altså hatt en eventyrlige vekst i popularitet.

Mot toppen i Brussel etter skatteaksjon

Også i Brussel, som er en egen region mellom de to store delstatene, er PTB nå en seriøs utfordrer til de største partiene ved å innta 3. plassen. Siden forrige valg hat partiet steget 10 prosentpoeng (fra 4 %) og siden desembermålingen har veksten vært 4,5 % til nå 14,1 %. Også det grønne miljøpartiet Ecolo (13,1 % mot 11,3 i desember) har steget på bekostning av de største partiene, men ikke så markant som PTB. Det er PS som holder førsteplassen i Brussel på så vidt over 20 prosent, men fallet siden forrige valg har vært tydelig, fra 25,6 % til 20,1.

Til og med i Flandern, der det marxistiske arbeiderpartiet PVDA (som er det flamske navnet på PTB) har hatt store vanskeligheter med å få gjennomslag, er sperregrensa passert. Med 5,5 % har de bekreftet en tidligere måling fra januar som for første gang ga partiet over 5 %.

Flanders er preget av sterke nasjonalistiske strømninger, og til og med partier med klare rasisiske standpunkter og fascistiske strømninger som man finner i Vlaams Belang. Dette partiet har hatt en sliten tilbakegang fra desembermålingen  Det sosialdemokratiske SP.A. ligger på beskjedne 12,9% i siste måling og sier sitt om hvor hvor sterkt de nasjonalistiske og høyreorienterte partiene står i Flandern.

Aksjon mot «Turteltaks»

PTBs framgang over hele Belgia på denne målingen er også påvirket av en vellykket aksjon partiet har frontet mot en ekstraskatt som delstatsregjeringa i Flandern har pålagt befolkninga. Skatten ble kom etter en skandale med innføring av solcellepanel for å skape alternativ energi. Følgen har vært en subsidiering av en rekke søkkrike kapitalister, noe som har resultert i en ekstraregning. Skatten som nå inndrives heter på folkemunne Turteltaks, oppkalt etter ministeren bak skatten. PVDA/PTB har sammen med fem andre interesseorganisasjoner stevnet Flanderns regjering for retten for ulovlig ileggelse av skatt, med håp om å vinne også et krav om tilbakebetaling av pengene til skattebetalerne. For dette har PVDA selvsagt blitt stemplet som «populister» fra både de andre partiene og i media, som seg hør og bør i «populismeåret» 2017.

 

Først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Halvor: etter hva jeg forstår er du medlem av Rødt. Vi hadde en melding fra Berit Hageman,veteran så det suser,om at Rødt var et marxistisk revolusjonært parti. Men så dukker det opp en Andreas Tharaldsen i Klassekampen idag 28 mars som siterer fra utkastet til Rødts nye program:
    «Dette programmet er imidlertid ikke et program for et annet samfunn,men et arbeidsprogram innenfor det kapitalistiske systemet». Rødt er altså ikke en gjeng outrerte,ortodokse kommunister.»
    Jeg meldte meg ut av Rødt da de la seg på neo-Kautskyanisme og sosialdemokrati,tror det må ha vært rundt 2005.
    Men vilken stilling får nå Berit Hageman og andre marxister når slike omtales som noe reddsomt herk?
    Kunne vært moro å lese en inside melding om dette.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.