Belgisk marxistparti større enn sosialdemokratene i Vallonia!

0

Av Halvor Fjermeros

Det revolusjonære arbeiderpartiet PTB fortsetter å øke på meningsmålinger i Belgia og er nå nest største parti i regionen Vallonia med over 20 %. I Brussel har partiet inntatt tredjeplassen med 14,1 % og til og med i det «vanskelige» Flandern er sperregrensa passert.

Det er mars-målingen for den belgiske avisa La Libre Belgique fra 24. mars som kommer med disse sensasjonelle tallene for partiet som heter PTB i det fransktalende Vallonia og PVDA i på flamsk i Flandern, den største delstaten i Belgia.

Passerer sosialdemokratene, hakk i hæl på de konservative

Vallonia er regionen som ble «verdensberømt» i høst da delstatsparlamentet holdt på å velte CETA-avtalen mellom EU og Canada. Motstanden i regionen var så stor at sosialdemokratene i PS (Parti Socialiste) stemte mot avtalen i første runde, men deretter fikk inn noen justeringer av teksten som reddet avtalen fra havari ved annengangs behandling rett før jul. Det revolusjonære marxistiske arbeiderpartiet PTB har stått i spissen for denne motstanden, i tillegg til at de har vært tydelige motstandere av en kontroversiell nedlegging av anleggsmaskinfabrikken til Caterpillar med over 2.000 ansatte nær byen Charleroi.

I målingene før jul fikk PTB over 18 %, men er nå oppe på 20,5 (mot PS på 20,3), mens de er hakk i hæl på det liberal-konservative partiet MR med 22,7 %. PTBs hadde kun 5,5 % av stemmene ved regionvalget i 2014, og har altså hatt en eventyrlige vekst i popularitet.

Mot toppen i Brussel etter skatteaksjon

Også i Brussel, som er en egen region mellom de to store delstatene, er PTB nå en seriøs utfordrer til de største partiene ved å innta 3. plassen. Siden forrige valg hat partiet steget 10 prosentpoeng (fra 4 %) og siden desembermålingen har veksten vært 4,5 % til nå 14,1 %. Også det grønne miljøpartiet Ecolo (13,1 % mot 11,3 i desember) har steget på bekostning av de største partiene, men ikke så markant som PTB. Det er PS som holder førsteplassen i Brussel på så vidt over 20 prosent, men fallet siden forrige valg har vært tydelig, fra 25,6 % til 20,1.

Til og med i Flandern, der det marxistiske arbeiderpartiet PVDA (som er det flamske navnet på PTB) har hatt store vanskeligheter med å få gjennomslag, er sperregrensa passert. Med 5,5 % har de bekreftet en tidligere måling fra januar som for første gang ga partiet over 5 %.

Flanders er preget av sterke nasjonalistiske strømninger, og til og med partier med klare rasisiske standpunkter og fascistiske strømninger som man finner i Vlaams Belang. Dette partiet har hatt en sliten tilbakegang fra desembermålingen  Det sosialdemokratiske SP.A. ligger på beskjedne 12,9% i siste måling og sier sitt om hvor hvor sterkt de nasjonalistiske og høyreorienterte partiene står i Flandern.

Aksjon mot «Turteltaks»

PTBs framgang over hele Belgia på denne målingen er også påvirket av en vellykket aksjon partiet har frontet mot en ekstraskatt som delstatsregjeringa i Flandern har pålagt befolkninga. Skatten ble kom etter en skandale med innføring av solcellepanel for å skape alternativ energi. Følgen har vært en subsidiering av en rekke søkkrike kapitalister, noe som har resultert i en ekstraregning. Skatten som nå inndrives heter på folkemunne Turteltaks, oppkalt etter ministeren bak skatten. PVDA/PTB har sammen med fem andre interesseorganisasjoner stevnet Flanderns regjering for retten for ulovlig ileggelse av skatt, med håp om å vinne også et krav om tilbakebetaling av pengene til skattebetalerne. For dette har PVDA selvsagt blitt stemplet som «populister» fra både de andre partiene og i media, som seg hør og bør i «populismeåret» 2017.

 

Først publisert på bloggen til Halvor Fjermeros

 

 

 

 

Forrige artikkelTolfa – città di cavallo e natura stupenda
Neste artikkelSaudi-Arabia og terroren