USA brukte utarmet uran i Syria

12

Det er nå innrømt på offisielt hold i USA at landet har brukt utarmet uran i sine bombetokter mot IS i Syria. Det er det prestisjetunge tidsskriftet Foreign Policy som skriver det. Tidsskriftet er kjent for å stå meget nær maktapparatet i USA. FP skriver:

Officials have confirmed that the U.S. military, despite vowing not to use depleted uranium weapons on the battlefield in Iraq and Syria, fired thousands of rounds of the munitions during two high-profile raids on oil trucks in Islamic State-controlled Syria in late 2015. The air assaults mark the first confirmed use of this armament since the 2003 Iraq invasion, when it was used hundreds of thousands of times, setting off outrage among local communities, which alleged that its toxic material caused cancer and birth defects.
U.S. Central Command (CENTCOM) spokesman Maj. Josh Jacques told Airwars and Foreign Policy that 5,265 armor-piercing 30 mm rounds containing depleted uranium (DU) were shot from Air Force A-10 fixed-wing aircraft on Nov. 16 and Nov. 22, 2015, destroying about 350 vehicles* in the country’s eastern desert.

Tidligere har amerikanske talsmenn benektet at slik ammunisjon er blitt brukt. «Koalisjonens» talsmann John Moore sa i mars 2015 at:

“U.S. and coalition aircraft have not been and will not be using depleted uranium munitions in Iraq or Syria during Operation Inherent Resolve.”

Det samme ble sagt av en talsmann for Pentagon på samme tid.

Bruken av utarmet uran i ammunisjon er svært omstridt, og det har lenger vært arbeidet for et internasjonalt forbud. Mange eksperter mener at bruk av DU-ammunisjon er en krigsforbrytelse fordi det påfører befolkninga langvarige helseskader.

I 2003 avfyrte USAs militære styrker tusenvis av skudd med DU-ammunisjon i tett befolkede områder i Irak. Dette skal ha ført til en markant økning av fødselsskader, kreft og andre helseskader.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. 1. november i fjor vedtok FN nok en resolusjon (den sjette) mot bruk av utarmet uran (DU). Det er verdt å merke seg Tysklands holdning til dette.
  Tyskland var et av de fire landene som stemte mot resolusjonen. De tre andre var Israel, USA, Storbritannia og Frankrike. Norge stemte for resolusjonen sammen med 145 andre stater.

  Inntil 2014 har Tyskland støttet disse resolusjonene. Tysklands utenriksminister Michael Roth uttalte at Tyskland tok diskusjonen omkring bruk av DU veldig alvorlig. I debatten forsøkte Tyskland å svekke resolusjonens innhold mot DU selv om Tyskland aldri hadde noen intensjon om å stemme for resolusjonen.

  5. desember var det en ny resolusjon omkring helsefaren ved bruk av DU. 151 land stemte for, de samme fire stemte i mot.

  Hvor er NGOene? Hva sier Leger uten grenser? Hvorfor er Amnesty så tause?

  • Jeg skrev at Tyskland stemte mot resolusjonen. Det er ikke riktig. Tyskland stemte avholdende, men arbeidet intenst for å svekke teksten i resolusjonen.

 2. Les Hans Husum si bok STEALT. Den tar opp mange sider ved disse moderne våpene. Også de som eksporteres av norske produsenter.

 3. Utarmet uran er et restprodukt fra uran-anriking, derfor å anse som gjenbruk (og det er jo så bra for miljøet). Dessuten har det fantastiske panserbrytende egenskaper som kun matches av langt dyrere ammo. Slutte å bruke det er ikke aktuelt, bare av den grunn.

  I tillegg fungerer det litt som et uryddet minefelt etter tilbaketrekking av tropper, eller etter at en slags fredstilstand er oppnådd; folk dauer og får helsa ødelagt i tusentall lenge etter at imperialistene har sluttet å skyte. Det er ikke en bieffekt, det er jo meningen, det.

  Avsagd hagle, er det lov i krig? Er det krig her nå? Hvor er Raufoss?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.