USA brukte utarmet uran i Syria

0

Det er nå innrømt på offisielt hold i USA at landet har brukt utarmet uran i sine bombetokter mot IS i Syria. Det er det prestisjetunge tidsskriftet Foreign Policy som skriver det. Tidsskriftet er kjent for å stå meget nær maktapparatet i USA. FP skriver:

Officials have confirmed that the U.S. military, despite vowing not to use depleted uranium weapons on the battlefield in Iraq and Syria, fired thousands of rounds of the munitions during two high-profile raids on oil trucks in Islamic State-controlled Syria in late 2015. The air assaults mark the first confirmed use of this armament since the 2003 Iraq invasion, when it was used hundreds of thousands of times, setting off outrage among local communities, which alleged that its toxic material caused cancer and birth defects.
U.S. Central Command (CENTCOM) spokesman Maj. Josh Jacques told Airwars and Foreign Policy that 5,265 armor-piercing 30 mm rounds containing depleted uranium (DU) were shot from Air Force A-10 fixed-wing aircraft on Nov. 16 and Nov. 22, 2015, destroying about 350 vehicles* in the country’s eastern desert.

Tidligere har amerikanske talsmenn benektet at slik ammunisjon er blitt brukt. «Koalisjonens» talsmann John Moore sa i mars 2015 at:

“U.S. and coalition aircraft have not been and will not be using depleted uranium munitions in Iraq or Syria during Operation Inherent Resolve.”

Det samme ble sagt av en talsmann for Pentagon på samme tid.

Bruken av utarmet uran i ammunisjon er svært omstridt, og det har lenger vært arbeidet for et internasjonalt forbud. Mange eksperter mener at bruk av DU-ammunisjon er en krigsforbrytelse fordi det påfører befolkninga langvarige helseskader.

I 2003 avfyrte USAs militære styrker tusenvis av skudd med DU-ammunisjon i tett befolkede områder i Irak. Dette skal ha ført til en markant økning av fødselsskader, kreft og andre helseskader.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.