Norges forhold til Russland på et lavmål

0

Den russiske ambassaden i Norge har sendt ut en «kommentar i forbindelse med situasjonen i det bilaterale forholdet» mellom Russland og Norge. Kommentaren er lagt ut på ambassadens Facebook-side 17.2. 2017.

Kommentaren er uvanlig krass, og beskriver et forhold mellom to naboland som er lite holdbart.

«Den russiske part har i flere år gjort norske kolleger oppmerksomme på den utilfredsstillende tilstanden i det bilaterale forholdet på det politiske området. Vi antar at dette ikke er i samsvar med Norges langsiktige interesser. Heller ikke Russland er tjent med dette. Den selektive tilnærmingen som Norge foreslår – ‘her samarbeider vi, her samarbeider vi ikke’ er ikke holdbar. Usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk som brukes av våre norske partnere, det at man ignorerer våre interesser uunngåelig får konsekvenser for alle samarbeidsområder, står i motstrid til behovene for å skape et klima for forholdet som er nødvendig for å fremme en positiv agenda i bilaterale saker.»

Den russiske ambassaden kritiserer NATO og Norge for å ha undergravd freden og sikkerheten i Europa:

«Natos bombing av Jugoslavia i 1999, invasjonen av Irak i 2003, oppmuntringen av Georgias militære eventyrpolitikk i 2008, angrepet mot Libya i 2011 og den systematiske støtten til russofober og nasjonalister i Ukraina – alt dette ble et slag mot stabiliteten til hele det internasjonale systemet».

Som kjent har Norge vært svært aktivt når det gjelder støtten til regimet i Kiev, der ikke minst utenriksminister Børge Brende har gått i spissen. Dette har ikke gått upåaktet hen i Moskva:

«I februar 2014 skjedde et statskupp i Kiev. Dette statskuppet ble gjennomført med støtte fra radikale nasjonalistiske elementer og fikk aktiv tilslutning fra USA og andre land i NATO, herunder Norge, og EU.»

Ambassaden kritiserer Norge for å bryte med Spitsbergentraktaten av 1920 når vi har innført tiltak som er «permanent diskriminerende» for russiske statsborgere. Russerne langer også ut mot antirussisk propaganda i norske medier.

Et slikt brev er svært uvanlig og det burde føre til litt sjølrefleksjon blant norske politikere og medier. Enten vi liker det eller ikke, så er Russland vår nabo. Norge er ikke tjent med en ny kald krig mot Russland. Det er uansvarlig og skadelig at norske politikere bygger opp om en Russland-hets.

USAs militærmateriell flommer inn i Norge

Den norske regjeringa har dummet seg kraftig ut i forhold til Kina, og måtte til slutt bite i graset og gjøre et pinlig tilbaketog. Den har dummet seg ut enda mer overfor Russland. Å til de grader skade forholdet til vår nærmeste nabo er både dumt, amatørmessig og farlig. Norge er ikke tjent med militær opptrapping mot Russland, og vi er heller ikke tjent med at det piskes opp en russerskrekk. Vi er tjent med avspenning og et konstruktivt samarbeid. Vi skal ikke jatte med Russland eller noe annet land. Er vi uenige, skal vi si fra. Vi er ikke tjent med spyttslikking overfor noe land, heller ikke Russland. Men å gjøre Norge til en framskutt base for USAs krigsstrategi mot Russland, slik regjeringa har gjort, er ytterst skadelig. Å støtte det fascistinfiltrerte regimet i Kiev i deres krig mot russisktalende landsmenn er grovt uansvarlig og farlig for freden i Europa. Å drive regelrett hets mot vårt største naboland, er skadelig for Norges interesser. Norge er ikke tjent med slike utenrikspolitikere.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– Pillråtten og regissert aksjon for å vrake Denstad på LO-konferansen
Neste artikkelUSA brukte utarmet uran i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).