Muren

10
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen

Trump vil bygge en mur mot Mexico – og det er det gode grunner til å protestere mot dette. Muren vil selvsagt bli bygd på USAs territorium.

Men hvorfor hører vi ikke like omfattende protester i mediene mot Israels apartheidmur – som til og med er bygd på et annet folk territorium, tvers gjennom palestinske eiendommer? Hvor er alle de som til vanlig gjør det til prinsipp å forsvare den private eiendomsretten?

Israels bygging av en seperasjonsmur på okkupert område på Vestbredden er mye mer omfattende enn Berlinmuren var i sin tid. Mens Berlinmuren var på 155 kilometer og aldri over 3,6 meter, er denne muren 700 kilometer og opp mot åtte meter høy. 

Bare 15% av muren går langs grensa til Israel og Vestbredden (den grønne linja). Israel argumenterer med at det er en sikkerhetsmur.  Men hvorfor skal da 85% av muren gå over palestinsk land, dele palestinske landsbyer i to, stenge 60 000 palestinere inne mellom grensa til Israel og Vestbredden?

Muren er i noen områder et avansert system med blant annet elektriske gjerder, piggtråd og overvåkingskameraer. Det er bygd en buffersone på 30 til 100 meter med sand som brukes som påskudd for å rive palestinske hjem, oliventrær og infrastruktur som ligger for nært til muren.

Muren er fordømt av Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag, av EU og FN. Ingen land støtter offisielt verken bosettingene eller muren.  Israels okkupasjon er fordømt av FN i flere resolusjoner.

Bosettinger på Vestbredden

Samtidig er det minst en halv million israelske bosettere i 150 kolonier på okkupert palestinsk område, i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Bosetterne blir støttet av de israelske myndighetene som lokker med billig husleie og god infrastruktur. Israel har tatt hånd om 85% av vannressursene.

Det finnes egne motorveger og bussruter som bare er reservert for israelere slik at de slipper å kjøre gjennom de utallige sjekkpunktene. Palestinerne blir mer og mer stengt inne i små enklaver mellom koloniene, sjekkpunktene og muren. Dette blokkerer for enhver utvikling av palestinske lokalsamfunn, livsgrunnlag og muligheter til egen nasjonalstat.

Israel godkjente nettopp nye bosettinger i det  okkuperte Øst-Jerusalem.

Se også:

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Enkelt svar:
  Fordi folk enda ikke har glemt sjokket etter at USSR frigjorde Auschwitz og bilder fra jødehaternes herjinger ble allemannseie – heldigvis.

  Hamas, det Muslimske Broderskap er dagens fascister og nazister og bærer videre den arven de tok med seg fra Himmlers Waffen SS, hvor 150 000 av Broderskapets tilhengere tok del i SS-herjingene på Balkan.

  Stor-muftien i Jerusalem samarbeidet tett med nazistene, besøkte Hitler flere ganger og levde store deler av krigen under tysk beskyttelse.

  Han unnslapp etter krigen til Egypt, i stedet for å bli overlevert til Jugoslavia og hengt, som noen få av sine underordnede offiserer. I Egypt ble han skjult, i Egypt startet han reorganiseringen av det Muslimske Broderskap.

  Det Muslimske Broderskap var en kraft bak den Egyptiske revolusjon, selv om de ikke grep makten, Broderskapet var en viktig faktor i opprettelsen av den Arabiske Liga, hvis fremste mål alltid har vært å gjennomføre Holocaust til sitt sluttpunkt. Deres talsmenn har sagt at de ønsker alle jøder i hele verden konsentrert i Israel, slik at alle kan utryddes på en gang……….

  Broderskapet har vært en støttespiller for alle de arabiske (AKA «palestinske») terrororganisasjonene, og spesielt Hamas, som for øvrig også har rettet terroren mot sine egne og utryddet sine motstandere fra PLO, DFLP og andre, selv om deres støttespillere i skandinavia nekter å høre noe om det….

  Så lenge denne såkalte palestinske statsdannelsen nekter å ta et oppgjør med sine egne hodekappere, kan ingen leve sammen med dem.
  Tvilere kan jo bare dra til en av deres «perfekte» stater (Iran eller Saudi, alt etter preferanser) og forsøke å arbeide åpent og politisk for enten ateisme/agnostisme eller kristendom, så skal resten av oss høflig be utenriksdepartementet arbeide for å få levningene hjem!

 2. Trump har jo lovet å bygge en mur mot Mexico. Så nå er problemet plutselig at USA har fått en politiker som faktisk går i gang med innfri sine egne valgløfter.

 3. MURER har opp igjennom hele Historien blitt bygget for å Beskytte Innbyggerne mot inntrengning av fremmede. Bymurer hadde åpning som var bevoktet for å slippe igjennom de som hadde ærlige hensikter. Kinas enorme mur ble bygget på grunn av de tallrike Inn-trengnings-forsøk av forskjellige fiender. Disse stadige Forsvars kamper, kostet Kine enorme summer, og Den Store Muren ble bygget. (Det var flere murer med samme hensikt). Etterat muren var ferdig og forsvarskampene var over – hadde Kina 500 år med fred og en blomstrende økonomi, da de kunne sette inn alle krefter på EGET FOLK. GRENSER og beskyttelse for eget folk, har alltid eksistert, det er kun i moderne tid at ALLE GRENSER SKAL ÅPNES, et Globalisering-prosjekt som kun vil føre til uro, opprør, økonomiske katastrofer og krig i alle mulige former. I Psykologien skjønner vi hvor viktig det er for INDIVIDER å verne om sine egne grenser, sin egen SJEL og Velvære. Det finnes faktisk ONDE mennesker, som kun er ute etter å rane, stjele, drepe – hvis man ikke har et forsvar. Hva er et individ uten et IMMUN-FORSVAR? Vi må beskytte oss mot Virus og Parasitter og andre smittsomme sykdommer – Likeså må vi beskytte oss mot de Parasitter som eksisterer som Ideer, Ideologier, Propaganda og Indoktrinering av hele kulturer og befolkninger. Disse MENTALE Parasittene er farligere enn bakterie-stammer, de opererer ofte ubemerket – så individet trenger å være Våken for å Identifisere manipuleringen som aldri er til Individets Beste.

 4. Berlinmuren – var jo bygget til at holde befolkningen inde, – det er lidt mere skræmmende se på Nordkorea.

 5. I Norge har vi ikke lov til å være kritiske mot Israel etter 22/7, 2011. For vi vil helst unngå et nytt Utøya.

  Derfor må vi også applaudere Trumps Israel-politikk og hans aggresjon mot Iran. Og når Trump ber Norge om å stille jagerfly til disposisjon når Iran skal bombes, da kommer politikerne våre til å logre med halen og sende ned alle jagerfly vi har, slik at iranerne får både «fred» og «demokrati».

  I tiden fremover kommer vi i MSM til å se stadig flere journalister som er åpenlyst positive til Trumps Midtøstenpolitikk.

 6. Israel er et nasjonalistisk, religionsbasert militærdiktatur med en svært så militant og aggressiv minoritet som stadig får tyn. Akkurat som alle andre land i midtøsten! Jødene er kanskje tøffest i klassen, men ingen skal fortelle meg at de er verst, snarere tvert imot. De er ganske reale.

 7. Det er positivt feil at «ingen land støtter offisielt bosettingene eller muren». Donald Trump har, som det første statsoverhodet utenom Israel, nå forsvart både muren og busettingene i varme ordelag. Han sier jamvel rett ut at han ser den israelske muren mot Palestina som et forbilde for sin eigen mur mot Mexico.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.