Muren

0
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen

Trump vil bygge en mur mot Mexico – og det er det gode grunner til å protestere mot dette. Muren vil selvsagt bli bygd på USAs territorium.

Men hvorfor hører vi ikke like omfattende protester i mediene mot Israels apartheidmur – som til og med er bygd på et annet folk territorium, tvers gjennom palestinske eiendommer? Hvor er alle de som til vanlig gjør det til prinsipp å forsvare den private eiendomsretten?

Israels bygging av en seperasjonsmur på okkupert område på Vestbredden er mye mer omfattende enn Berlinmuren var i sin tid. Mens Berlinmuren var på 155 kilometer og aldri over 3,6 meter, er denne muren 700 kilometer og opp mot åtte meter høy. 

Bare 15% av muren går langs grensa til Israel og Vestbredden (den grønne linja). Israel argumenterer med at det er en sikkerhetsmur.  Men hvorfor skal da 85% av muren gå over palestinsk land, dele palestinske landsbyer i to, stenge 60 000 palestinere inne mellom grensa til Israel og Vestbredden?

Muren er i noen områder et avansert system med blant annet elektriske gjerder, piggtråd og overvåkingskameraer. Det er bygd en buffersone på 30 til 100 meter med sand som brukes som påskudd for å rive palestinske hjem, oliventrær og infrastruktur som ligger for nært til muren.

Muren er fordømt av Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag, av EU og FN. Ingen land støtter offisielt verken bosettingene eller muren.  Israels okkupasjon er fordømt av FN i flere resolusjoner.

Bosettinger på Vestbredden

Samtidig er det minst en halv million israelske bosettere i 150 kolonier på okkupert palestinsk område, i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Bosetterne blir støttet av de israelske myndighetene som lokker med billig husleie og god infrastruktur. Israel har tatt hånd om 85% av vannressursene.

Det finnes egne motorveger og bussruter som bare er reservert for israelere slik at de slipper å kjøre gjennom de utallige sjekkpunktene. Palestinerne blir mer og mer stengt inne i små enklaver mellom koloniene, sjekkpunktene og muren. Dette blokkerer for enhver utvikling av palestinske lokalsamfunn, livsgrunnlag og muligheter til egen nasjonalstat.

Israel godkjente nettopp nye bosettinger i det  okkuperte Øst-Jerusalem.

Se også:

Forrige artikkelOljefondet investerer milliarder av euro i selskaper med ulovlige bosetninger
Neste artikkelOndt blod i Vesten