Oljefondet investerer milliarder av euro i selskaper med ulovlige bosetninger

3

Det norske oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, som det så misvisende heter, har investert 5,2 milliarder euro eller om lag 47 milliarder kroner i selskaper som er knyttet til de ulovllige bosetningene på Vestbredden. Avisa Dagbladet skriver om dette.

Artikkelen bygger på en rapport fra danske Danwatch, som er et senter for uavhengig journalistikk og granskning. Rapporten viser at oljefondets investeringer er de desidert største blant de fondene som er undersøkt. Dagbladet skriver:

I Danwatchs undersøkelse kom det fram at oljefondets investeringer inkluderer blant annet 135 millioner euro i selskapet Caterpillar, som leverer bulldosere til riving av palestinske hjem i de okkuperte områdene.

286 millioner euro har også blitt investert i HeidelbergCement, som har blitt svartelistet av mange andre europeiske investorer på grunn av utnyttelse av palestinske naturressurser.

Et annet eksempel er 1.5 milliarder euro i Siemens, som har installert trafikksystemer på israelske veier på Vestbredden, og lagt bud på prosjekter på okkupert territorium med Israel Railways.

Slike investeringer er i strid med FNs veiledende prinsipper for forretnings- og menneskerettigheter, som advarer selskaper mot både direkte og indirekte tilknytning til aktiviteter i de okkuperte palestinske områdene.

Thomas Sevang, kommunikasjonssjef ved Norges bank investment management, skriver i en epost til Dagbladet «at det forventes at selskaper respekterer menneskerettighetene og tar hensyn til dette i sin virksomhet.»

Akkurat som om det hjelper noe som helst.

Den norske staten driver altså et dobbeltspill. På den ene sida er Norge leder for «giverlandsgruppa for Palestina», som liksom skal bidra til å sikre økonomisk utvikling i Palestina og på den andre sida brukes «pensjonsfondet»s milliarder til å investere i ulovlige bosetninger. Dette avslører det hykleriet som Norge bedriver, både under den nåværende og den forrige regjeringa.

Men på ett plan er det en bisarr imperialistisk logikk i dette. Giverlandsgruppa prøver ikke å skape et uavhengig Palestina, men å garantere den fortsatte underkastelsen under Israel. Og oljefondet sørger for den andre delen av strategien: Å sikre Israels kontroll over de palestinske områdene.

 

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

 1. Når jeg reiser omkring i verden, så møter jeg oftest mennesker som kommer og nærmest gratulerer meg for å komme fra «Verdens beste land å leve i», og vil gjerne vite mer om Norge. Hva skal jeg da fortelle? De forventer jo å få høre noe positivt, og hva jeg mest kan fortelle er noe de knapt vil tro på.

  Gjennem årviss kontakt med et annet, og vesentlig større lands militære efterretningstjeneste, er nok hva som måte være igjen av barndommens illusjoner om Norge, forsvunnet for lenge, lenge siden.

  Det er jo heller ikke slik at Norge nødvendigvis på alle områder er verre enn andre land; men hva som kanskje setter Norge i en mer særstilling, er nettopp dette, at et lite land, som egentlig er ganske oversiktlig styrt, allikevel kan operere omtrent hele tiden med denne slags for «dobbel bokføring»; hvor en på den ene side ganske klart for hele verden viser hvor fremragende Norge og nordmenn er på alle områder, – mens det bak, eller under det hele er en nærmest diametral motsetning, og hvor påstandene om dette konsekvent blir avfeid som konspirasjoner.

  En lærte tidlig ordtaket «Follow the Money», og å følge pengestrømmer er også en av hovedoppgavene i moderne efterretning. Det er da heller ingen tvil om at Norge bruker store summer helt bevisst på nettopp å underbygge verdens fortsatte tro på Norges «godhet og snillhet»; som en fredselskende nasjon. Mye av dette er også for å kunne dekke over hva den norske stat, eller det norske offentlige gjør feil i Norge. Det viser seg i praksis, at det knapt er mulig, annet enn blandt godt opplyste fagpersoner å få gehør for at ganske mye er galt, og svært galt i Norge. Det blir gjerne heller betraktet som igjen en konspirasjon. Et land «[Norge] kan ikke være så ille, for dere gjør jo så meget godt rundt omkring i verden», «Dere har jo så flinke idrettsutøvere», «Dere har jo så fantastisk natur», «Dere har jo verdens beste social- og helsevesen», osv. (Selv lærte jeg at Canada og Frankrike har verdens beste social- og helsevesen, – men at Canadians var glupere enn nordmenn; fordi at de ikke fortalte hele verden om dette).

  Det norske språket er det vel knapt 5 mill. mennesker som behersker og forstår fullt ut, og da med en placering i et hjørne av verden, og med statens iherdige bestrebelser på å opprettholde verdens tro på Norge som verdens beste land å leve i; sier det seg også selv at Norge var lite interessant for andre lands medias interesse. Allikevel, i de aller seneste årene er det kommet noen kritiske røster «fra verden», som faktisk blir slått hardt ned på fra de norske myndigheters side. Måten dette gjøres på, er som tidligere; bruk offentlige penger på markedsføring!

  Det er hvert år opptil flere kåringer av «Verdens beste land å leve i», og Norge har rangert høyt i mange år. Men hvorfor? Vel, som vi lærte; «Nordmenn har det ikke dårlig, men mye dårligere enn hva resten av verden tror». De undersøkelsene, og det underlaget for disse kåringene, er også hovedsakelig basert på statistiske sammenligninger, BNP/Capita og rene spørreundersøkelser. Til dette er å innvende, at det knapt finnes noen egentlige vektingstall eller -faktorer, som gjør det mulig å sammenligne såpass mange land, som inngår i disse kåringene. Videre, ukritisk å bruke BNP/Capita (GNP/Capita) blir ganske feil, da det heller ikke her finnes relevante sammenligningskriterier, så skatter, avgifter, offentlige utgifter, lønns- og prisnivåer, osv., osv., osv., vil omtrent for hvert trinn måtte sammenlignes med forskjellige land i hvert enkelt moment, og derfor neppe realistisk. Så kommer en til de rene spørreundersøkelsene, hvor en rett ut spør forskjellige lands innbyggere om hva de tror og mener. Dette blir da også langt mer subjektivt, basert på hva de selv føler, og hva de tror; det siste basert på hva de har fått med seg fra nyhetsmedia. Dette blir så igjen underlaget for at mange fra andre nasjoner svarer at «Norge må være verdens beste land å leve i, – dere gjør jo så mye godt, og dere har jo så flinke skiløpere og sikkert verdens fineste natur».

  Og da når en i de samme undersøkelsene spør nordmenn; så blir også Norge førstevalget. Mye kan derfor også tyde på at «Norge; verdens beste land å leve i», egentlig er som et resultat av at «alle sier dette til hverandre»!

  Når en da allikevel går dypere inn i analysene; vil en ganske klart oppdage, at Norge ikke er noe bedre enn andre land, men egentlig ganske lik med de landene en ofte hever seg over. Hva som da aller mest trekker Norge helt ned i sølen; er denne totale avvisningen av at Norge viser frem en snehvit glacéhanske, som egentlig skjuler en blodstenket hånd. Selvfølgelig; andre land har også «blod på hendene»; men de har dette også oppe i nyhetsbildet som nærmest et tema, men knapt i Norge. Og dette er vel også hva som gjør, eller burde gjøre Norge til en av «værstingene»; nettopp denne nærmest unisone fornektelsen, sammen med bruken av offentlige midler for å dekke over det hele.

  • Takk for et flott innlegg. Norges Pengebinge brukes i en enorm Propaganda Internasjonalt for å beskrive hvor fantastisk dette landet er regjert. Venner fra München og Köln, som leser Süddeutsche Zeitung og Frankfurter Allgemeine har stadig artikler om Vidunderlandet Norge, og på tysk TV vises det vakre landskapet, helst uten mennesker. Kanskje dette gjøres i Tyskland for at noen av deres muslimske innvandrere skal ta veien vidre Nordover…Nå har de sluttet å tro på propagandaen. Det er verre i Norge enn i mange andre land, nettopp på grunn av denne Internasjonale Propaganda av godt betalte utenlandske Journalister, som skriver det de blir diktert.

   Går Nasjonen Norge samme vei – som de aller Rikeste? John Fredriksen «Seadrill» skylder 116 Milliarder i Gjeld og Forpliktelser melder Dagens Næringsliv.

   http://www.dn.no/nyheter/2017/02/01/1949/Oljeservice/skylder-116-milliarder

 2. Slyngstad og etablissementet har forlengst tilkjennegitt at det er en stor forskjell på produkt og etikett (!) Bill Gates gnir seg nok enda mer i hendene som har hele 4,5% av sin aksjebeholdning plassert i Catepillar Inc. 2.200 arbeidere hos Catepillar i Belgia har blitt varslet om nedleggelse av fabrikken, og det hele skal flyttes over til fabrikken i Frankrike. De får sikkert fattigmannsvaksina i slutpakke. For å spore skikkelig av her har Gates foreslått å bruke vaksine for å hindre befolkningsvekst – stikk i strid med Trumps filosofi, hvor selvbestemt abort skal overlates til myndighetene. Det vil sannsynligvis vil føre til en mer ukontrollert og kjærkommen befolkningsvekst. En solid vare for de rikestes plasseringer, men økt fattigdom for de svakeste i samfunnet (sam-funn??)…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.