Oljefondet investerer milliarder av euro i selskaper med ulovlige bosetninger

0

Det norske oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, som det så misvisende heter, har investert 5,2 milliarder euro eller om lag 47 milliarder kroner i selskaper som er knyttet til de ulovllige bosetningene på Vestbredden. Avisa Dagbladet skriver om dette.

Artikkelen bygger på en rapport fra danske Danwatch, som er et senter for uavhengig journalistikk og granskning. Rapporten viser at oljefondets investeringer er de desidert største blant de fondene som er undersøkt. Dagbladet skriver:

I Danwatchs undersøkelse kom det fram at oljefondets investeringer inkluderer blant annet 135 millioner euro i selskapet Caterpillar, som leverer bulldosere til riving av palestinske hjem i de okkuperte områdene.

286 millioner euro har også blitt investert i HeidelbergCement, som har blitt svartelistet av mange andre europeiske investorer på grunn av utnyttelse av palestinske naturressurser.

Et annet eksempel er 1.5 milliarder euro i Siemens, som har installert trafikksystemer på israelske veier på Vestbredden, og lagt bud på prosjekter på okkupert territorium med Israel Railways.

Slike investeringer er i strid med FNs veiledende prinsipper for forretnings- og menneskerettigheter, som advarer selskaper mot både direkte og indirekte tilknytning til aktiviteter i de okkuperte palestinske områdene.

Thomas Sevang, kommunikasjonssjef ved Norges bank investment management, skriver i en epost til Dagbladet «at det forventes at selskaper respekterer menneskerettighetene og tar hensyn til dette i sin virksomhet.»

Akkurat som om det hjelper noe som helst.

Den norske staten driver altså et dobbeltspill. På den ene sida er Norge leder for «giverlandsgruppa for Palestina», som liksom skal bidra til å sikre økonomisk utvikling i Palestina og på den andre sida brukes «pensjonsfondet»s milliarder til å investere i ulovlige bosetninger. Dette avslører det hykleriet som Norge bedriver, både under den nåværende og den forrige regjeringa.

Men på ett plan er det en bisarr imperialistisk logikk i dette. Giverlandsgruppa prøver ikke å skape et uavhengig Palestina, men å garantere den fortsatte underkastelsen under Israel. Og oljefondet sørger for den andre delen av strategien: Å sikre Israels kontroll over de palestinske områdene.

 

Forrige artikkel– Det e’ for seint å snyta seg når naso e’ vekke
Neste artikkelMuren
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).