Oljefondet investerer milliarder av euro i selskaper med ulovlige bosetninger

0

Det norske oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, som det så misvisende heter, har investert 5,2 milliarder euro eller om lag 47 milliarder kroner i selskaper som er knyttet til de ulovllige bosetningene på Vestbredden. Avisa Dagbladet skriver om dette.

Artikkelen bygger på en rapport fra danske Danwatch, som er et senter for uavhengig journalistikk og granskning. Rapporten viser at oljefondets investeringer er de desidert største blant de fondene som er undersøkt. Dagbladet skriver:

I Danwatchs undersøkelse kom det fram at oljefondets investeringer inkluderer blant annet 135 millioner euro i selskapet Caterpillar, som leverer bulldosere til riving av palestinske hjem i de okkuperte områdene.

286 millioner euro har også blitt investert i HeidelbergCement, som har blitt svartelistet av mange andre europeiske investorer på grunn av utnyttelse av palestinske naturressurser.

Et annet eksempel er 1.5 milliarder euro i Siemens, som har installert trafikksystemer på israelske veier på Vestbredden, og lagt bud på prosjekter på okkupert territorium med Israel Railways.

Slike investeringer er i strid med FNs veiledende prinsipper for forretnings- og menneskerettigheter, som advarer selskaper mot både direkte og indirekte tilknytning til aktiviteter i de okkuperte palestinske områdene.

Thomas Sevang, kommunikasjonssjef ved Norges bank investment management, skriver i en epost til Dagbladet «at det forventes at selskaper respekterer menneskerettighetene og tar hensyn til dette i sin virksomhet.»

Akkurat som om det hjelper noe som helst.

Den norske staten driver altså et dobbeltspill. På den ene sida er Norge leder for «giverlandsgruppa for Palestina», som liksom skal bidra til å sikre økonomisk utvikling i Palestina og på den andre sida brukes «pensjonsfondet»s milliarder til å investere i ulovlige bosetninger. Dette avslører det hykleriet som Norge bedriver, både under den nåværende og den forrige regjeringa.

Men på ett plan er det en bisarr imperialistisk logikk i dette. Giverlandsgruppa prøver ikke å skape et uavhengig Palestina, men å garantere den fortsatte underkastelsen under Israel. Og oljefondet sørger for den andre delen av strategien: Å sikre Israels kontroll over de palestinske områdene.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.