Livet i Øst-Aleppo – ingen sympati for «opprørerne»

16

VG og TV2 har gjort det ingen andre norske medier har gjort; besøkt Øst-Aleppo og snakket med innbyggerne der. VG skriver:

VG har med en tolk fra informasjonsministeriet i Damaskus, en forutsetning for at vi fikk pressevisum til å besøke Syria. Vi må også ha med en ansatt fra de lokale myndighetene.

Det betyr at vi ikke kan jobbe like selvstendig som vi ville ha valgt, og det er heller ikke lett å vite om folk svarer det som er forventet av dem, eller forteller det de virkelig har på hjertet.

Men den lokale påpasseren blir raskt lei av å følge etter VGs fotograf, og vi kan selv bestemme hvem vi vil snakke med. Inntrykket er at folk svarer fritt.

Reportasjen ser ut til å bekrefte dette. Journalistene har kunnet snakke med hvem som helst, og det ser ut til at de har fått folk i tale. Og reportasjen bekrefter det for eksempel fredsaktivisten Jan Oberg fortalte fra sin reise, eller det amerikanske kongressmedlemmet Tulsi Gabbard fra sin: Det finnes ingen sympati for de såkalte «opprørerne».

De som har overlevd her har tilsynelatende lite til overs for opprørskrigerne som kjempet mot regjeringshæren. Det gjelder i hvert fall for krigerne som tilhørte al-Qaida tilknyttede al-Nusra Fronten, som i stor grad kontrollerte Øst-Aleppo de siste årene.

– Da kampene begynte fortalte krigerne at de var kommet for å frigjøre oss, og at de skulle beskytte oss. Men gjennom fem år så vi at alt var løgner. Vi ble fanget i kryssilden, og kunne nesten ikke gå ut, forteller Muhamed.

Journalistene snakker med barn på gata. De blir invitert hjem til folk for å se hvordan de har det og de hører om menneskenes skjebner under bomberegnet.

Muhamed Kher (60), som har gjenåpnet sin kebab-butikk i hovedgaten sammen med sønnen Muhamed Ali (36), skrur av det bråkete dieselaggregatet for å fortelle VG hvordan han har opplevd «frigjøringen» av Øst-Aleppo.
– Krigerne som kjempet her ville at vi skulle frykte og hate sjiamuslimer. Men selv om jeg er sunnimuslim, så innså jeg at krigerne var løgnere. Derfor ønsker vi regjeringssoldatene velkommen.
– Men hva tenker du om russerne, som bombet dette området?
– Vi ble holdt her som menneskelige skjold, så de gjorde det de måtte. Jeg har bare ett spørsmål til regjeringshæren og russerne: Hvorfor ventet dere så lenge?

Les reportasjen. Den er god. Nilas Johnsen og Harald Henden har gjort en god jobb. Men jeg lurer på en ting: Hvorfor har ikke ei avis som Klassekampen gjort dette allerede?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


16 KOMMENTARER

 1. det begynner å bli en del rapporter som gir samme melding. det er ingen drøftelser av hva man kan slutte ut av dette bildet folkene fikk mhtr hva folk flest sa. jeg ville gjerne vite om de fikk gå aleine uten tolk og snakket med noen som kunne engelsk eller andre felles språk. burde hatt med en arabisktalerne. Videre om de var entusiastiske overfor opprørerne først, osv osv. Jeg opplevde selv på 80-tallet en befolkningn i Tyrkia som sa de støttet militærkuppet når de snakket med meg som fremmed, som sa det ikke fantes kurdere i Tyrkia osv, at jeg aldri måtte si at jeg var gjester hos alievier når jeg snakket med sunnier osv. Når dette er sagt så tyder jo dette intervjuet også på at støtten til Assad har økt i løpet av fem år

 2. Omsider en reportasje i «mainstreempressen» med en objektiv tilnærming. Får håpe dette ikke er et resultat av at det er helg og at redaktørene er på hytta uten nettilgang.

 3. Klassekampen har ikke gjort dette fordi den avisen er et system-medium i like stor grad som de andre.
  Det er bare helt nylig at enkelte i MSM har begynt å endre tone.
  Det henger sammen med at USA -Store Far i Washington – ikke lenger er ledende krigshisser i Syria pga ny president.
  Se bare krigsforbryteren Stoltenberg og hans radikalt endrede Russlandsretorikk i kjølvannet av Trumps overtagelse. Uttalelsene hans om Syria er også radikalt endret.
  Det er bare «konservative» systemtro, de som ikke har helt forstått at det er nye tider, som fortsetter i det gamle sporet.

 4. Alt omkring Krigen i Syrien – handler om ALT andet end medierne, NGO’erne og de medløbende akademiker-venstrefløjs politikere taler om. Venstrefløjen – som nu er blevet Centrum-Venstre og globalister – har svigtet nationalt og internationalt.
  Centrum Højre ved vi hvor vi har – lige i R…. på USA og Nato. Desværre er Centrum Venstre som i DK i høj grad også dækker Socialistisk Folkeparti Øv, øv og atter øv.
  Arbejderklassen må redefinere sig selv – og hanke op i fagbevægelsen. Fagbevægelserne må UNITE i hel Europa, og sige NEI til krig og til salg af våben til Mellemøsten.

 5. Reportasjen er bra den, men den er minst fire år for seint ute. Nå er det neste medieløgn – og neste – som må kjempes mot, forhåpentligvis tar det ikke fire år før de ombestemmer seg neste gang. Artikkelen greier å snike inn ting som (min uthevelse):

  hvordan [Muhamed Kher] har opplevd «frigjøringen» av Øst-Aleppo.

  – Krigerne som kjempet her ville at vi skulle frykte og hate sjiamuslimer. Men selv om jeg er sunnimuslim, så innså jeg at krigerne var løgnere. Derfor ønsker vi regjeringssoldatene velkommen.

  Journalistene velger å ikke gi en ærlig gjenfortelling av Kher sitt utsagn.Det Kher sier, er at det faktisk var en frigjøring, ikke en «frigjøring.» Ved å legge til klammene i sin egen tolkning først, forandrer de hele utsagnet.

  • Du skal ikke se bort fra at denne redigeringa ble gjort på desken. De kan ha tenkt at fraværet av anførselstegn bare var en trykkfeil. Gammel vane er vond å vende.

   • Jeg leste artikkelen kun få minutter etter at den ble publisert i går, og jeg er nesten 100% sikker på at det da ikke var hermetegn rundt ordet frigjøring…

    Får håpe de nå graver mer og også avslører sannheten om The White Helmets, nå i disse Oscar-tider…

    • Artikkelen er fra «25.02.2017 17:48 – oppdatert 25.02.2017 20:18» Kanskje anførselstegnene var oppdateringen? Antageligvis ble en varsellampe utløst på hytta hos Steiros 🙂

     Jeg synes det er oppløftende at flesteparten av kommentarene under VG-artikkelen er av typen som denne fra TB Aanonsen:

     ‘Jøsses VG…hva skjer med dere? Etter måneder og år med hat og kritikk mot Assad og russerne og deres kamp for å frigjøre øst-Aleppo, har dere endelig innsett av historien ikke var så sorthvitt. Fortsett slik og grav i hva de norske soldatene holder på med i Syria. Kan det være slik at vesten har fyrt opp under krigen i Syria og dermed er medansvarlig for hundretusener av døde syrere og millioner på flukt? Jeg vil tro at flere enn meg mener dette, men uansett er det pressens jobb og stille disse spørsmålene. Ikke være et mikrofonstativ for myndighetene.

     • Ja, det er oppløftende! Det viser at folk i lang tid har skaffet seg mer ekte nyheter fra andre og uavhengige nyhetsformidlere. Det viser også at ikke alle lar seg hjernevaske. Reaksjonene i kommentarfeltet viser hvor oppsiktsvekkende de siste reportasjene fra VG faktisk er. Vi får håpe dette ikke tar slutt når redaktørene returnerer fra hyttepalassene sine og må stå til ansvar ovenfor sine oppdragsgivere.

      Av én eller annen grunn ble denne reportasjen ikke formidlet på VG sin Facebook-side, i motsetning til fotomontasjen fra i går samt deres første reportasje fra bakken i Syria på torsdag.

 6. Bra av VG, men 5 år for sent. Jeg var 3 ganger i Syria i løpet av siste året. Jeg har skrevet et utall artikler og innlegg om turene, møtene der osv, men aldri har noen avis (bortsett fra KK noen ganger) villet publisere dem. Det VG skriver om i overnevnte artikkel samt den de hadde for noen dager siden om amnesti-politikken den syriske regjeringen innførte i 2012, er informasjon de har hatt tilgang til, men ikke publisert. Man kan undre seg over hvorfor dette skiftet nå? Har det skjedd en ‘oppvåking’ i redaksjonene? Er det fordi ‘opposisjonen’ ikke finnes mer? Er det fordi kildene de har brukt er borte? SOHR har vært den viktigste kilden, White Helmets i det siste. Har avsløringene om dem vært så overbevisende at de ikke kan brukes som kilder mer? Som VG skriver har ‘opposisjonen’ i øst Aleppo, les terroristene, dratt til Idlib- dvs. alle de 35 000 terroristene og familiene deres + norske og utenlandske NGO’er. Idlib er arnestedet for terrorgrupper nå. Det er vanskeligere å snakke om ‘opposisjonsgrupper’ når disse så tydelig er terrorgrupper når de kommer fram i lyset. At noen eskorterte VG fra myndighetene burde være forståelig. Ikke for å sensurere hva folk sier, men for å beskytte journalistene. Jeg reiser til Syria i april- bl.a. til Aleppo. Gruppa består av 17 personer fra hele verden, men av de 17 er altså 6 fra Norge! Det har vi grunn til å være stolte av. Alle som har skrevet om Syria i løpet av disse årene har ikke firt ene eneste gang på sannheten, heller ofret venner, karriere trosset trusler. Men, alle medier, kjendiser, journalister, ‘eksperter’, ‘forskere’ har valgt å heller ofre sannheten framfor vennene, karrieren, berømmelse. Men, disse har også ofret det syriske folket for egen vinnings skyld. Det kommer aldri det syriske folket til å glemme.

  • VG har vært fæl gjennom hele krigen. Men her har vi to journalister som har gjort en god jobb som får fram sannheten. Det har de all heder av. At VG ikke har gjort det før, er ille. Men det er enda verre at Klassekampen ikke har gjort det, for folk har helt andre forventninger til Klassekampen enn til VG.

 7. Jeg gjentar at VG ikke har gjort noen god jobb, de driver med en systematisk desinformasjon, journalistene der bedrar folket i Norge, og dette har de holdt på med i mange år!

  Hvorfor har ikke VG satt fokus på hva som skjedde i Libya der norske bomber påførte sivilbefolkningen enorme lidelser? Hvor var VG når Norge gav bort en stor del av sin suverenitet? Hva med krigspropagandaen som VG spyr ut nesten daglig. En sannferdig artikkel fra VG endrer ikke deres frynsete rykte!

 8. All utrikesrapportering i västerländska msm sker per direktiv enligt linjen: centralråd – ansv.utg. -redaktör – journalist. Ingenting kan publiceras mot centralrådets direktiv, annat än genom rena misstag.

  Det här betyder alltså att centralrådet nu tillåter sanningsenliga reportage från Aleppo. Kanske för att det helt enkelt inte längre går att dölja sanningen om vad folk i Syrien tycker, och att projektet «Assad måste gå» har uppgivits, som det också skrevs om här idag.

  När det gäller KK och andra «vänster»-tidningar undrar jag därtemot om det inte på lägre nivå, dvs journalister och hangarounds i «vänstern», är en del foik, närmare bestämt sunnimuslimska araber bosatta i Skandinavien, som har känt för och investerat hårt i detta «uppror», och tillåtits sätta tonen.

 9. Snakket med flere Syrere som har kommet til Norge. Utrolig fornøyd med Assad alle som en, uansett religiøs gruppering. Men de ville ikke være der siden tumulter oppstod.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.