Helge Lunds USA-satsing kostet Statoil 75 milliarder kroner

0

Tirsdag morgen (7.2.2016) kom meldingen om at Statoil skriver ned verdiene i Nord-Amerika med 19 milliarder kroner. Til sammen innebærer det at Statoil har skrevet ned verdier på land i Canada og USA for omtrent 8,5 milliarder dollar, tilsvarende rundt 75 millarder kroner.  

Det er Dagens Næringsliv som skriver dette. Avisa skriver videre:

Statoil solgte seg ut av oljesandprosjektene i den canadiske provinsen Alberta i desember i fjor, selv om det innebar at de måtte ta nedskrivninger på mellom 4,2 og 4,7 milliarder kroner.

Selskapet har imidlertid eierandeler i tre av de viktigste skiferolje- og gassfeltene i USA. De har en eierandel i skifergassfeltet Marcellus nordøst i USA, det nest største naturgassfeltet i verden. Statoil er også tungt inne på eiersiden i feltene Bakken i Nord Dakota og verdens største skiferoljefelt, Eagle Ford, i Texas.

Omdal sier at grunnen til tapene er en kombinasjon av at oljeressursene var dyrere å utvinne enn man hadde trodd på forhånd, samtidig som de hadde mindre ressurser enn ventet.

Hvem er overrasket? Statoils tjæresandprosjekt var galimatias fra første øyeblikk, økonomisk og miljømessig.

I 2011 saksøkte myndighetene i Alberta Statoil Canada for miljøkriminalitet i forbindelse med selskapets oljesandprosjekt nord i den kanadiske provinsen, meldte NRK. Statoil har blitt anklaget for å ha overtrådt vannlisensen sin og gitt falsk eller villedende informasjon om vannuttaket sitt.

Jeg skrev om dette her.

Naturligvis var det toppsjef Helge Lund som var ansvarlig før den økonomiske og miljømessige skndalen. Men etter aksjeloven har styret et sjølstendig ansvar. I Statoils styre satt den gangen blant annet Bjørn Tore Godal og Marit Arnstad. De var blitt kjent med at Statoil antakelig drev med miljøkriminalitet i Canada. Siden de ikke gjorde noe for å stoppe dette, har de et personlig juridisk ansvar. De har også et medansvar for å ha godkjent denne økonomiske kasinovirksomheten med statsoljeselskapets midler.

Men Helge Lund ble i hvert fall søkkrik på sine eventyr. Dagens Næringsliv skrev i 2015 om Lunds sluttpakke.

Helge Lund sluttet i Statoil høsten 2014. 9. februar 2015 begynte han i BG Group. Han rakk knapt nok å bli varm i trøya der for selskapet ble solgt og Lund mistet jobben. Selskapet ble kjøpt av Shell. Dette tjente Lund grovt på:

– Én årslønn pluss 30%: 23 millioner.
– Aksjer: 3 millioner.
– Bonusaksjer: 180 millioner.
– Bonus lik seks ganger årslønn: 108 millioner.
– Lønn, pensjonskompensasjon og flyttepenger: 65 millioner.

Og DN oppsummerer:
Med maksimal uttelling kan Lund dermed få 378 millioner kroner totalt sett.

Tilhører du den rette klassen kan inkompetanse være svært lønnsomt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.