Fellesforbundet: – Få medlemmer på byggeplasser og mer sosial dumping

0

Fellesforbundet har nesten ikke medlemmer på mange byggeplasser innen bygg og anlegg. De har mistet innflytelse til å forhandle om lønn og gode arbeidsforhold. De utenlandske, uorganiserte arbeiderne legger lista for lønna, sier Fellesforbundet.

Det er NRK som skriver dette på sine nettsider, og fortsetter:

– Dette vil gå utover de norske organiserte arbeiderne, sier Odd Magnar Solbakken, ombud i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Solbakken mener norske arbeidere kan bli tvunget over i bemanningsforetak uten tariffavtale.

Han har i årevis jobbet med sosial dumping i bygg og anlegg. Nå er situasjonen alvorlig mener han og får støtte av forbundssekretær i Fellesforbundet, Per Skau.

– På enkelte arbeidsplasser er vi ikke tilstede i det hele tatt, sier Skau. …

Grunnen er at faste ansatte fagarbeidere mer og mer blir erstattet av arbeidere tilknyttet bemanningsbyråer, i følge Fellesforbundet. De er ofte utenlandske arbeidere som ikke ikke tørr å organisere seg i frykt for å miste jobben.

– Hvis ikke vi er tilstede, blir det mer sosial dumping og mer arbeidskriminalitet, sier Skau.

Så da er det bare å gratulere Arbeiderpartiet og de andre tilhengerne av EØS-avtalen. Dette har gått akkurat som planlagt. Fri flyt av arbeidskraft slik at lønningene og de sosiale rettighetene undergraves og fagbevegelsen knuses.

Denne utviklinga bekrefter det jeg skrev i 2014:

I OECD-området som helhet er organisasjonsgraden gått ned fra 26,6% til 16,9% fra 1991 til 2013. Det er ganske dramatisk. I Sverige er den i samme periode gått ned fra 80,1% til 67,7%. I Storbritannia fra 38,1% til 25,4%. Britisk organisasjonsgrad har gått ned med en tredel på 22 år.

Enkelte folk har kalt det «konspirasjonsteori» hvis man har hevdet at hensikten med fri flyt er å senke lønningene og ødelegge fagbevegelsen. Og det er mulig at de holder fast ved denne vrangforestillinga sjøl når resulatet stirrer dem i øynene. Her er litt hjemmelekse: Les dere opp på Marx: Lønn, pris og profitt og Lønnsarbeid og kapital. Korte, greie tekster. Kapitalen vil alltid søke å undergrave arbeidslønna for å øke profitten. Med en større reservearmé, er dette mye lettere. Det er ingen konspirasjon, det kalles klassekamp. (Rart og ukjent ord i en postmoderne verden, men lær det. Det kan komme til nytte.)

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.