Fellesforbundet: – Få medlemmer på byggeplasser og mer sosial dumping

0

Fellesforbundet har nesten ikke medlemmer på mange byggeplasser innen bygg og anlegg. De har mistet innflytelse til å forhandle om lønn og gode arbeidsforhold. De utenlandske, uorganiserte arbeiderne legger lista for lønna, sier Fellesforbundet.

Det er NRK som skriver dette på sine nettsider, og fortsetter:

– Dette vil gå utover de norske organiserte arbeiderne, sier Odd Magnar Solbakken, ombud i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Solbakken mener norske arbeidere kan bli tvunget over i bemanningsforetak uten tariffavtale.

Han har i årevis jobbet med sosial dumping i bygg og anlegg. Nå er situasjonen alvorlig mener han og får støtte av forbundssekretær i Fellesforbundet, Per Skau.

– På enkelte arbeidsplasser er vi ikke tilstede i det hele tatt, sier Skau. …

Grunnen er at faste ansatte fagarbeidere mer og mer blir erstattet av arbeidere tilknyttet bemanningsbyråer, i følge Fellesforbundet. De er ofte utenlandske arbeidere som ikke ikke tørr å organisere seg i frykt for å miste jobben.

– Hvis ikke vi er tilstede, blir det mer sosial dumping og mer arbeidskriminalitet, sier Skau.

Så da er det bare å gratulere Arbeiderpartiet og de andre tilhengerne av EØS-avtalen. Dette har gått akkurat som planlagt. Fri flyt av arbeidskraft slik at lønningene og de sosiale rettighetene undergraves og fagbevegelsen knuses.

Denne utviklinga bekrefter det jeg skrev i 2014:

I OECD-området som helhet er organisasjonsgraden gått ned fra 26,6% til 16,9% fra 1991 til 2013. Det er ganske dramatisk. I Sverige er den i samme periode gått ned fra 80,1% til 67,7%. I Storbritannia fra 38,1% til 25,4%. Britisk organisasjonsgrad har gått ned med en tredel på 22 år.

Enkelte folk har kalt det «konspirasjonsteori» hvis man har hevdet at hensikten med fri flyt er å senke lønningene og ødelegge fagbevegelsen. Og det er mulig at de holder fast ved denne vrangforestillinga sjøl når resulatet stirrer dem i øynene. Her er litt hjemmelekse: Les dere opp på Marx: Lønn, pris og profitt og Lønnsarbeid og kapital. Korte, greie tekster. Kapitalen vil alltid søke å undergrave arbeidslønna for å øke profitten. Med en større reservearmé, er dette mye lettere. Det er ingen konspirasjon, det kalles klassekamp. (Rart og ukjent ord i en postmoderne verden, men lær det. Det kan komme til nytte.)

Forrige artikkelHelge Lunds USA-satsing kostet Statoil 75 milliarder kroner
Neste artikkelBør du begynne å gjemme penger i madrassen?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).