Fellesforbundet: – Få medlemmer på byggeplasser og mer sosial dumping

5

Fellesforbundet har nesten ikke medlemmer på mange byggeplasser innen bygg og anlegg. De har mistet innflytelse til å forhandle om lønn og gode arbeidsforhold. De utenlandske, uorganiserte arbeiderne legger lista for lønna, sier Fellesforbundet.

Det er NRK som skriver dette på sine nettsider, og fortsetter:

– Dette vil gå utover de norske organiserte arbeiderne, sier Odd Magnar Solbakken, ombud i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Solbakken mener norske arbeidere kan bli tvunget over i bemanningsforetak uten tariffavtale.

Han har i årevis jobbet med sosial dumping i bygg og anlegg. Nå er situasjonen alvorlig mener han og får støtte av forbundssekretær i Fellesforbundet, Per Skau.

– På enkelte arbeidsplasser er vi ikke tilstede i det hele tatt, sier Skau. …

Grunnen er at faste ansatte fagarbeidere mer og mer blir erstattet av arbeidere tilknyttet bemanningsbyråer, i følge Fellesforbundet. De er ofte utenlandske arbeidere som ikke ikke tørr å organisere seg i frykt for å miste jobben.

– Hvis ikke vi er tilstede, blir det mer sosial dumping og mer arbeidskriminalitet, sier Skau.

Så da er det bare å gratulere Arbeiderpartiet og de andre tilhengerne av EØS-avtalen. Dette har gått akkurat som planlagt. Fri flyt av arbeidskraft slik at lønningene og de sosiale rettighetene undergraves og fagbevegelsen knuses.

Denne utviklinga bekrefter det jeg skrev i 2014:

I OECD-området som helhet er organisasjonsgraden gått ned fra 26,6% til 16,9% fra 1991 til 2013. Det er ganske dramatisk. I Sverige er den i samme periode gått ned fra 80,1% til 67,7%. I Storbritannia fra 38,1% til 25,4%. Britisk organisasjonsgrad har gått ned med en tredel på 22 år.

Enkelte folk har kalt det «konspirasjonsteori» hvis man har hevdet at hensikten med fri flyt er å senke lønningene og ødelegge fagbevegelsen. Og det er mulig at de holder fast ved denne vrangforestillinga sjøl når resulatet stirrer dem i øynene. Her er litt hjemmelekse: Les dere opp på Marx: Lønn, pris og profitt og Lønnsarbeid og kapital. Korte, greie tekster. Kapitalen vil alltid søke å undergrave arbeidslønna for å øke profitten. Med en større reservearmé, er dette mye lettere. Det er ingen konspirasjon, det kalles klassekamp. (Rart og ukjent ord i en postmoderne verden, men lær det. Det kan komme til nytte.)

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Arbeiderpartiet og LO har sjøl ansvaret for dagens uakseptable situasjon. De krevde at det skulle gis fri adgang for bemanningsselskaper, fordi det var en del av EUs strategi for å skape bedre konkurransevilkår for europeisk næringsliv. Når EØS-avtalen er sagt opp og folkestyre er gjenvunnet, kan fagbevegelsen få tilbake politisk makt. En forutsetning er at de som skal på LO-kongressen forstå situasjonen og er i stand til å ta de nødvendige grep for å gjenvinne folkestyre,velferd og faglige rettigheter. Sats på et sosialitisk lederskap i LO og rydd vekk markedsliberalistene i egne rekker. La norsk fagbevegelse bli et forbilde for andre faglige organisasjoner og vis at det er mulig å skape solidariske forhold i strid med EUs og høyrekreftenes markedsliberalisme.

    • UD juristen og Diplomaten Synnøve Taftø konkluderer med at EØS avtalen med EU «aldri»trådte I kraft fordi Sveits nektet å ratifisere den. Morten Wetland som var forhandlings sjef for Norge ble enig med EU etter en del brevveksling at de skulle «late» som om avtalen var gyldig.All koprespodanse med EU er Statens eiendom,så brevene må være I UD arkivet eller Statsarkivet.GROS Grunnlovsstridige EU avtale med EU 24 juni 1994 på Corfu der hun skrev under på avtalen sammen med Sverige og Finland er også ikke trådt I kraft .Så når vi ikke egentlig har en «gyldig» EØS»avtale trenger vi ikke melde oss ut.Hverken Wetland eller Gro hadde Stortinget eller en Folkeavstemning bak seg.Ingen fullmakt så hva de underskrev på er ugyldig folkerettslig.Seansen der Gro bryter grunnloven på Corfu finnes på You Tube.

  2. Det er sjølsagt vanskelig å ta med alle sider av en sak i alle sammenheger, men det som gjør EU/EØS- systemet til virkelig gift er samvirke av de fire frihetene. Fri kapitalbevegelse og fri rett til tjenesteyting over landegrensene, fri etableringsrett sammen med fri bevegelig for arbeidere i et marked med dramatiske lønnsforskjeller er oppskrift på sosial dumping. Frihandel med fysiske varer er heller ikke uproblematisk. Men dog et litt annet problem.

  3. Robotene kommer. Når en robot kan male en bil eller lager ferdighus, er vi litt tilbake til høna og egget. Hvem skal organisere roboten ? Skal roboten forbys ? Skal roboten ha tarifflønn ? Og i mellomtiden. Skal vi la Inderne og Kineserne ha kjøleskap, eller er det bare Nordmenn i LO som skal ha kjøleskap. Og biler ?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.