USAs tropper fremmer polsk revansjisme

0

Da USA rykket fram en fullt utstyrt brigade komplett med tanks, panservogner, mobilt skyts og annet militært utstyr til Polen, utløste det en euforisk stemning i Warszawa. Den polske forsvarsministeren Antoni Macierewicz erklærte at med dette var den ordenen som ble etablert på Jalta ved avslutninga av annen verdenskrig over.

U.S. Army-kjøretøyer passerer den polske grensa ved Olszyna 12. januar 2017 på vei til sin nye base i Zagan

Det er mulig at USAs militære og amerikanske politikere noterer dette som en seier. Men for Polens naboer er det dårlig nytt.

I Polen finnes det sterke revansjistiske krefter, og sjøl om retorikken og det hatefulle språket er rettet mot Russland, så er det ikke Russland, men nabolanda som har problemer hvis Polen for alvor skulle begynne å revidere Jalta.

Polen er et land som har en komplisert historie. Det har vært et «land på hjul» som er blitt skjøvet hit og dit av kampen mellom stormaktene. I sin tid ble det helt fjernet fra kartet. Blant nasjonalistene i Polen, både i den høyreorienterte regjeringa og blant de åpne fascistene finnes det en drøm om et Stor-Polen fra Østersjøen til Svartehavet. Her er det Litauen-Polen på sitt største som spøker i bakgrunnen.

Polen-Litauen i 1618-19. Som en ser var Vilnius, Minsk og Kiev «polske byer» da.
Polens tre delinger 1772-1795

Og det er sant at Sovjetunionen i 1945 annekterte de østlige delene av Polen. Men polske politikere ser ut til å glemme at Polen samtidig annekterte de østlige delene av Tyskland. Nå eksisterer ikke Sovjetunionen lenger, så hvis Polen skal ha tilbake sine østlige områder fra før Jalta, så ville det gå på bekostning av Litauen, Hviterussland, Ukraina, Tsjekkia og Slovakia.

Polen etter Jalta

Polske nasjonalister mener for eksempel at Lvov i Ukraina burde vær polsk. Men en tysk revansjist ville peke på at det var som det tyske Lemberg at byen hadde sine glansdager.

Og hvis først Jalta er skutt i stykker, hvorfor ikke også Versailles? Ungarn og Tyrkia kan med samme «rett» eller urett gjøre krav på svære områder.

Jalta var et stormaktskompromiss, og det betydde naturligvis at mange nasjonale hensyn ble feid til side. Blant annet første det til en massiv etnisk rensing av de tyske minoritetene i Øst-Europa. Men Jalta var et kompromiss etter en krig som hadde kostet mer enn 50 millioner mennesker livet. Skal man kjøre en reprise kan godt prisen komme til å bli mer enn dobbelt så stor neste gang.

Nå har USA og Vesten allerede feid Jalta og Versailles over ende. Sovjetunionens sammenbrudd og oppløsninga av Warszawa-pakten betydde Jaltas død – og innledet epoken med vestlig erobring av de tidligere Sovjet-allierte landa. Krigene som delte opp Jugoslavia betydde at Versailles langt på vei ble satt ut av spill.

De to verdenskrigene var katastrofer som kostet mange titalls millioner mennesker livet og som førte til uhyrlige ødeleggelser. Nå har altså ledende politikere igjen fått blod på tann. USAs aggressive framrykking mot Russlands grenser og det USA-styrte kuppet i Ukraina har bidratt voldsomt til dette. Og det ser ikke ut til at den norske offentligheten skjønner hva som skjer.

 

Les også: Syriakrigen og redselen for det tomme rom

Angloimperialismens trojanske hest i Europa

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.