Kinas investeringsbank tar opp konkurransen med Verdensbanken

0

Den kinesiskdominnerte investeringsbanken AIIB får 25 nye medlemmer i 2017, melder Financial Times. Dette kommer i tillegg til de 57 landene som var med på å stifte banken. AIIB har gjennomført sitt første investeringsår, og det er mulig å se noen tendenser, skriver Forbes. Banken hadde planer om å låne ut 1,2 milliarder dollar, men endte opp med å låne ut 1,7 milliarder.

Some of the first loans approved in June of last year included a $165 million loan for a Power Distribution System Upgrade and Expansion Project in Bangladesh, a $216.5 million loan for a National Slum Upgrading Project in Indonesia, a $27.5 million loan for the Dushanbe-Uzbekistan Border Road Improvement Project in Tajikistan, and a $100 million loan for the Shorkot-Khanewal Section of National Motorway M-4 in Pakistan.

Hvis man fryktet at banken skulle bli et redskap for Kina, så er ikke frykten bekreftet, skriver Forbes videre. Men det er klart at med Kinas sentrale rolle i banken, så bygger dette Kinas internasjonale innflytelse. Usikkerheten om USAs eventuelle nye proteksjonisme vil antakelig føre til at afrikanske land går mer i retning Kina og AIIB, skriver FT.

Donald Trump har, som en av sine første embetsgjerninger, skrinlagt TPP for USAs del. Men New Zealand og Australia vil fortsatt ha en slik avtale og ser nå etter et mulig samarbeid med Kina om dette, skriver DWN.

Monthly Review skriver:

The establishment of the AIIB puts the United States in an awkward position, because it marks the first significant defection by its close allies since the advent of the united front of Western capitalist countries after the Second World War.

Det er tydelig at Kina skritt for skritt beveger seg vekk fra en eksportrettet økonomi til å bli en global investor. Det er nokså opplagt at dette vil få vidtrekkende virkninger for hele verdensøkonomien.

Forrige artikkelNår krybba er tom, bites hestene
Neste artikkelTyskland tenker matvaresikkerhet – Norge gir blaffen!
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).