Kinas investeringsbank tar opp konkurransen med Verdensbanken

0

Den kinesiskdominnerte investeringsbanken AIIB får 25 nye medlemmer i 2017, melder Financial Times. Dette kommer i tillegg til de 57 landene som var med på å stifte banken. AIIB har gjennomført sitt første investeringsår, og det er mulig å se noen tendenser, skriver Forbes. Banken hadde planer om å låne ut 1,2 milliarder dollar, men endte opp med å låne ut 1,7 milliarder.

Some of the first loans approved in June of last year included a $165 million loan for a Power Distribution System Upgrade and Expansion Project in Bangladesh, a $216.5 million loan for a National Slum Upgrading Project in Indonesia, a $27.5 million loan for the Dushanbe-Uzbekistan Border Road Improvement Project in Tajikistan, and a $100 million loan for the Shorkot-Khanewal Section of National Motorway M-4 in Pakistan.

Hvis man fryktet at banken skulle bli et redskap for Kina, så er ikke frykten bekreftet, skriver Forbes videre. Men det er klart at med Kinas sentrale rolle i banken, så bygger dette Kinas internasjonale innflytelse. Usikkerheten om USAs eventuelle nye proteksjonisme vil antakelig føre til at afrikanske land går mer i retning Kina og AIIB, skriver FT.

Donald Trump har, som en av sine første embetsgjerninger, skrinlagt TPP for USAs del. Men New Zealand og Australia vil fortsatt ha en slik avtale og ser nå etter et mulig samarbeid med Kina om dette, skriver DWN.

Monthly Review skriver:

The establishment of the AIIB puts the United States in an awkward position, because it marks the first significant defection by its close allies since the advent of the united front of Western capitalist countries after the Second World War.

Det er tydelig at Kina skritt for skritt beveger seg vekk fra en eksportrettet økonomi til å bli en global investor. Det er nokså opplagt at dette vil få vidtrekkende virkninger for hele verdensøkonomien.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.