Kinas investeringsbank tar opp konkurransen med Verdensbanken

3

Den kinesiskdominnerte investeringsbanken AIIB får 25 nye medlemmer i 2017, melder Financial Times. Dette kommer i tillegg til de 57 landene som var med på å stifte banken. AIIB har gjennomført sitt første investeringsår, og det er mulig å se noen tendenser, skriver Forbes. Banken hadde planer om å låne ut 1,2 milliarder dollar, men endte opp med å låne ut 1,7 milliarder.

Some of the first loans approved in June of last year included a $165 million loan for a Power Distribution System Upgrade and Expansion Project in Bangladesh, a $216.5 million loan for a National Slum Upgrading Project in Indonesia, a $27.5 million loan for the Dushanbe-Uzbekistan Border Road Improvement Project in Tajikistan, and a $100 million loan for the Shorkot-Khanewal Section of National Motorway M-4 in Pakistan.

Hvis man fryktet at banken skulle bli et redskap for Kina, så er ikke frykten bekreftet, skriver Forbes videre. Men det er klart at med Kinas sentrale rolle i banken, så bygger dette Kinas internasjonale innflytelse. Usikkerheten om USAs eventuelle nye proteksjonisme vil antakelig føre til at afrikanske land går mer i retning Kina og AIIB, skriver FT.

Donald Trump har, som en av sine første embetsgjerninger, skrinlagt TPP for USAs del. Men New Zealand og Australia vil fortsatt ha en slik avtale og ser nå etter et mulig samarbeid med Kina om dette, skriver DWN.

Monthly Review skriver:

The establishment of the AIIB puts the United States in an awkward position, because it marks the first significant defection by its close allies since the advent of the united front of Western capitalist countries after the Second World War.

Det er tydelig at Kina skritt for skritt beveger seg vekk fra en eksportrettet økonomi til å bli en global investor. Det er nokså opplagt at dette vil få vidtrekkende virkninger for hele verdensøkonomien.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Jeg tror det er veldig sunt at flere land slår seg sammen om ett pengesystem som er utenfor eliten, og for vår egen del så er det og noe som ligger å venter, hvis det viser seg å bli ett stort krakk, som spådd. Dette kan vi alle bli en del av på tvers av de pengen regjering og storting og vår elite er en del av, det er snakk om at det ligger en enorm gullbeholdning på Filipinene og den er til alle verdensborgerne, og planleggingen er godt i gang og Putin og flere av landene som står utenfor (meldt seg ut av) det internasjonale pengesystemet. De har sett på dette som seriøst, å at Putin kan dette med å posjonere ut, viste seg da alle i Russland fikk en jordlapp hver seg på det gamle komunist gårdbruket, som er spredt rundt i Russland. Den enkelte kan selv dyrke det de vil. Så at Putin blir sett på som ond det får mainstreem mediane her til lands stå for vi som følger han etter at han meldte seg ut av «the new world low order» gjordet det fordi han ikke var satanist, og han har hele vegen advart oss mot å godta disse å det er og det Trumf har som målsetting, men som ikke kan si dette rett ut men vil se at han vil komme til å avsløre korrupsjonen lag for lag som Jesus sa, og det kom i går en melding om at Obama og Hillary er ansvarlige for at det mangler 9billioner i det Amerikanske pengefondet, så om det er ett av lagene så hva har de bedrevet? Nå har og Trumf sagt at Un ikke er en organisasjon han støtter å da fordi agenda 21 og mye annet som viser seg å ikke tjene andre enn eliten ikke skal ha Usa sitt enorme bidrag, så neste blir Nato jeg synes dette lyder som vakker musikk i mine ører, jeg er lei av å se at vi skal nok en gang bli så greie at vi skal ha shiria low for å pleece eliten for er det noe Europa ikke trenger med den troen vi har så er det enda mere på pakking av relgioner vi overhode ikke kjenner oss igjen i, og at våre nye gamle landsmenn ikke lenger er særlig muslimske men har tilpasset seg de leveregler som er her, og vil på ingen måte reise tilbake til det så skal i hverfall ikke vi godta det, så at Eu Nato og Uns folk er en agenda 21 som er kjøpt og betalt det er det ikke tvil om å dette har jeg skrevet ett brev til Un om å at den nestekjærligheten deres blir ett hån til den politikken som de er en del av.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.