Hva som varmer kloden

0
Erik Plahte

Av Erik Plahte
«What’s really warming the world?», spør Eric Roston og Blacki Migliozzi på en mye omtalt Bloomberg-nettside fra 2015. Er det endringer i Jordas bane som er årsak til temperaturstigninga? Er det sola, er det vulkaner? Eller kanskje avskoging, ozon eller aerosoler? Med avansert og overbevisende interaktiv grafikk viser de at ingen av disse faktorene gir noen forklaring. Bare én mulig årsak gjenstår – menneskelige utslipp av drivhusgasser. Og det er en virkelig forklaring, slett ikke bare en siste utvei for å «forklare» et uforklarlig fenomen.

Se selv, skriver forfatterne, og jeg videresender oppfordringa.

Nyttårsutgaven av Magasinet KLIMA inneholder bl.a. denne figuren som er en oppsummering av hva du kan finne på Bloomberg-sida, der det er mye mer å hente enn denne enkle figuren viser. Figurene hviler på et solid vitenskapelig grunnlag. Kurvene er beregna med den avanserte klimamodellen «ModelE2» fra NASAs Goddard Institute for Space Studies (GISS) og viser hvordan hver enkelt faktor bidrar til temperaturutviklinga, hver for seg og samla.

Alle som er opptatt av klimaet, klimaforskning og klimapolitikk, vil ha nytte av å abonnere på Magasinet KLIMA og CICEROs ukentlige nyhetsmagasin – begge deler helt gratis, det er bare å melde seg på her. CICERO, Senter for klimaforskning ved Universitet i Oslo, er Norges fremste institutt for tverrfaglig klimaforskning og har en solid posisjon i internasjonal klimaforskning. Men det er slett ikke nødvendig å være klimaforsker for å ha utbytte av artiklene i KLIMA. De er skrevet for lekfolk. Der finner du artikler om klima- og klimapolitikk og dessuten slående og overbevisende visualiseringer som illustrerer klimautviklinga og følgene av de økte utslippene av klimagasser.

En av figurene er den kjente klimaspiralen til klimaforskeren Ed Hawkins som sikkert mange har sett.

Søk opp originalen, for den er animert. Du finner en link til den her.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTyskland tenker matvaresikkerhet – Norge gir blaffen!
Neste artikkelKrigen mot de fattige i Lagos: Den planlagte hjemløsheten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).