Det syriske folkets fortvilte ønske om fred

0

Av Tulsi Gabbard, Hawaii, representant for Demokratene i Kongressen i USA.

Mens store deler av Washington forberedte seg på innsettelsen av president Donald Trump, tilbragte jeg forrige uke på et undersøkende oppdrag i Syria og Libanon for å se og høre direkte fra det syriske folket. Livene deres har blitt ødelagt av en forferdelig krig, som har drept tusenvis av syrere og tvunget millioner på flukt fra sitt hjemland på søken etter fred.


Oversatt av Anne Merethe Erstad


Det er klarere enn noen sinne: denne krigen for å endre regimet tjener ikke USAs interesser, og den tjener på ingen måte interessene til det syriske folket.

Jeg reiste rundt i Damaskus og Aleppo, der jeg lyttet til syrere fra ulike deler av landet. Jeg møtte flyktning-familier fra det østlige Aleppo, Raqqah, Zabadani, Latakia og utkantområdene i Damaskus. Jeg møtte syriske opposisjonsledere som ledet protestene i 2011, enker og barn etter menn som kjempet for regjeringen og enker og barn etter de som kjempet mot regjeringen. Jeg møtte Libanons nylig valgte president Aoun og statsminister Hariri, USAs ambassadør i Libanon, Elisabeth Richard, Syrias president Assad, stor-mufti Hassoun, erkebiskopen for den syriske katolske kirken i Aleppo, Denys Antoine Chahda og kristne, religøse ledere, hjelpearbeidere, akademikere, høyskolestudenter, eiere av småbedrifter og enda flere.

Deres beskjed til det amerikanske folket var sterkt og entydig: Det er ingen forskjell mellom «moderate» opprørere og al-Qaida (al-Nusra) eller ISIS – de er alle de samme. Dette er en krig mellom terrorister under ledelse av grupper som ISIS og al-Qaida og den syriske regjeringen. De roper ut til USA og andre land om å slutte å støtte dem som ødelegger Syria og hennes folk.

Jeg hørte dette budskapet om og om igjen fra dem som har lidd og overlevd grusomheter det knapt er mulig å snakke om. De ba om at jeg delte deres stemmer med verden: frustrerte stemmer som ikke har blitt hørt på grunn av de falske, ensidige rapportene som har drevet fram en fortelling som støtter denne regimeendrings-krigen på bekostning av syriske liv.

Copyright: Abraham Williams.

Jeg hørte vitnemål om hvordan fredelige protester mot regjeringen, som begynte i 2011, raskt ble overtatt av Wahabi-jihadist-grupper som al-Qaida (al-Nusra), som ble finansiert og støttet av Saudi-Arabia, Tyrkia, Qatar, USA og andre land. De utnyttet fredelige demonstranter, okkuperte lokalsamfunnene deres, drepte og torturerte syrere som ikke ville samarbeide med dem i kampen for å styrte regjeringen.

Jeg møtte en muslimsk jente fra Zabadani som ble kidnappet, mishandlet gjentatte ganger og voldtatt i 2012, da hun var bare 14 år gammel, av «opprørsgrupper» som var rasende over at hennes far, en sauegjeter, ikke ville gi dem pengene sine. Skrekkslagen måtte hun se på at maskerte menn myrdet faren hennes i stuen deres, mens de tømte hele magasinet av kuler i kroppen hans.

Jeg møtte en gutt som ble kidnappet mens han gikk gaten på vei for å kjøpe brød til familien sin. Han ble torturert, utsatt for vanntortur, elektriske sjokk, plassert på et kors og pisket; alt fordi han nektet å hjelpe «opprørerne» – han fortalte dem at han bare ville gå på skolen. Dette er måten «opprørerne» behandler syriske mennesker som ikke vil samarbeide med dem, eller hvis religion ikke er akseptabel for dem.

Selv om de er i opposisjon til Assads regjering, snakket den politiske opposisjonen sterkt om deres ubøyelige avvisning av voldsbruk for å gjennomføre reformer. De hevder at dersom Wahabi-jihadistene, finansiert av utenlandske regjeringer, klarer å styrte den syriske staten, vil det ødelegge Syria og landets lange historie som et sekulært, pluralistisk samfunn der mennesker av alle religioner har levd fredelig side om side. Selv om denne politiske opposisjonen fortsetter å arbeide for reformer, er de ubøyelige i sin holdning om at så lenge utenlandske regjeringer fortsetter sin stedfortreder-krig for å styrte regjeringen ved hjelp av jihadist-terror-grupper, vil de støtte den syriske staten mens de fortsetter å arbeide fredelig mot et sterkere Syria for alle syrere.

Opprinnelig hadde jeg ingen intensjoner om å møte Assad, men da anledningen bød seg, følte jeg det var viktig å benytte den. Jeg mener vi skal være rede til å møte hvem som helst, hvis det finnes en mulighet for at det kan bidra til å stanse denne krigen, som forårsaker så mye lidelse for det syriske folket.

Jeg returnerer til Washington DC med enda større besluttsomhet om å stanse vår illegale krig for å kaste den syriske regjeringen. Fra Irak til Libya, og nå Syria, har USA satt i gang kriger for å styrte regimer, alle med det resultat at de forårsaker lidelser man ikke kan forestille seg, overveldende tap av liv og at grupper som al-Qaida og Isis blir sterkere.

Jeg oppfordrer sterkt kongressen og den nye administrasjonen om å lytte til bønnen fra det syriske folket umiddelbart, og støtte lovforslaget «the Stop Arming Terrorist Act». Vi må stanse direkte og indirekte støtte til terrorister – direkte,; gjennom bevæpning, trening og logistikk-støtte til opprørsgrupper med tilknytning til al-Qaida og ISIS og indirekte; gjennom Saudi-Arabia, Gulf-statene og Tyrkia, som deretter støtter disse terrorist-gruppene. Vi må stanse vår krig for å styrte den syriske regjeringen og fokusere vår oppmerksomhet på å overvinne al-Qaida og ISIS.

USA må slutte å støtte terrorister som ødelegger Syria og hennes folk. USA og andre land som gir næring til denne krigen, må stanse umiddelbart. Vi må la det syriske folket få mulighet til å forsøke å komme seg på fote igjen fra denne forferdelige krigen.

Takk.

 


Tulsi Gabbard taler i Kongressen for Stop Arming Terrorist Act

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.