Det syriske folkets fortvilte ønske om fred

15

Av Tulsi Gabbard, Hawaii, representant for Demokratene i Kongressen i USA.

Mens store deler av Washington forberedte seg på innsettelsen av president Donald Trump, tilbragte jeg forrige uke på et undersøkende oppdrag i Syria og Libanon for å se og høre direkte fra det syriske folket. Livene deres har blitt ødelagt av en forferdelig krig, som har drept tusenvis av syrere og tvunget millioner på flukt fra sitt hjemland på søken etter fred.


Oversatt av Anne Merethe Erstad


Det er klarere enn noen sinne: denne krigen for å endre regimet tjener ikke USAs interesser, og den tjener på ingen måte interessene til det syriske folket.

Jeg reiste rundt i Damaskus og Aleppo, der jeg lyttet til syrere fra ulike deler av landet. Jeg møtte flyktning-familier fra det østlige Aleppo, Raqqah, Zabadani, Latakia og utkantområdene i Damaskus. Jeg møtte syriske opposisjonsledere som ledet protestene i 2011, enker og barn etter menn som kjempet for regjeringen og enker og barn etter de som kjempet mot regjeringen. Jeg møtte Libanons nylig valgte president Aoun og statsminister Hariri, USAs ambassadør i Libanon, Elisabeth Richard, Syrias president Assad, stor-mufti Hassoun, erkebiskopen for den syriske katolske kirken i Aleppo, Denys Antoine Chahda og kristne, religøse ledere, hjelpearbeidere, akademikere, høyskolestudenter, eiere av småbedrifter og enda flere.

Deres beskjed til det amerikanske folket var sterkt og entydig: Det er ingen forskjell mellom «moderate» opprørere og al-Qaida (al-Nusra) eller ISIS – de er alle de samme. Dette er en krig mellom terrorister under ledelse av grupper som ISIS og al-Qaida og den syriske regjeringen. De roper ut til USA og andre land om å slutte å støtte dem som ødelegger Syria og hennes folk.

Jeg hørte dette budskapet om og om igjen fra dem som har lidd og overlevd grusomheter det knapt er mulig å snakke om. De ba om at jeg delte deres stemmer med verden: frustrerte stemmer som ikke har blitt hørt på grunn av de falske, ensidige rapportene som har drevet fram en fortelling som støtter denne regimeendrings-krigen på bekostning av syriske liv.

Copyright: Abraham Williams.

Jeg hørte vitnemål om hvordan fredelige protester mot regjeringen, som begynte i 2011, raskt ble overtatt av Wahabi-jihadist-grupper som al-Qaida (al-Nusra), som ble finansiert og støttet av Saudi-Arabia, Tyrkia, Qatar, USA og andre land. De utnyttet fredelige demonstranter, okkuperte lokalsamfunnene deres, drepte og torturerte syrere som ikke ville samarbeide med dem i kampen for å styrte regjeringen.

Jeg møtte en muslimsk jente fra Zabadani som ble kidnappet, mishandlet gjentatte ganger og voldtatt i 2012, da hun var bare 14 år gammel, av «opprørsgrupper» som var rasende over at hennes far, en sauegjeter, ikke ville gi dem pengene sine. Skrekkslagen måtte hun se på at maskerte menn myrdet faren hennes i stuen deres, mens de tømte hele magasinet av kuler i kroppen hans.

Jeg møtte en gutt som ble kidnappet mens han gikk gaten på vei for å kjøpe brød til familien sin. Han ble torturert, utsatt for vanntortur, elektriske sjokk, plassert på et kors og pisket; alt fordi han nektet å hjelpe «opprørerne» – han fortalte dem at han bare ville gå på skolen. Dette er måten «opprørerne» behandler syriske mennesker som ikke vil samarbeide med dem, eller hvis religion ikke er akseptabel for dem.

Selv om de er i opposisjon til Assads regjering, snakket den politiske opposisjonen sterkt om deres ubøyelige avvisning av voldsbruk for å gjennomføre reformer. De hevder at dersom Wahabi-jihadistene, finansiert av utenlandske regjeringer, klarer å styrte den syriske staten, vil det ødelegge Syria og landets lange historie som et sekulært, pluralistisk samfunn der mennesker av alle religioner har levd fredelig side om side. Selv om denne politiske opposisjonen fortsetter å arbeide for reformer, er de ubøyelige i sin holdning om at så lenge utenlandske regjeringer fortsetter sin stedfortreder-krig for å styrte regjeringen ved hjelp av jihadist-terror-grupper, vil de støtte den syriske staten mens de fortsetter å arbeide fredelig mot et sterkere Syria for alle syrere.

Opprinnelig hadde jeg ingen intensjoner om å møte Assad, men da anledningen bød seg, følte jeg det var viktig å benytte den. Jeg mener vi skal være rede til å møte hvem som helst, hvis det finnes en mulighet for at det kan bidra til å stanse denne krigen, som forårsaker så mye lidelse for det syriske folket.

Jeg returnerer til Washington DC med enda større besluttsomhet om å stanse vår illegale krig for å kaste den syriske regjeringen. Fra Irak til Libya, og nå Syria, har USA satt i gang kriger for å styrte regimer, alle med det resultat at de forårsaker lidelser man ikke kan forestille seg, overveldende tap av liv og at grupper som al-Qaida og Isis blir sterkere.

Jeg oppfordrer sterkt kongressen og den nye administrasjonen om å lytte til bønnen fra det syriske folket umiddelbart, og støtte lovforslaget «the Stop Arming Terrorist Act». Vi må stanse direkte og indirekte støtte til terrorister – direkte,; gjennom bevæpning, trening og logistikk-støtte til opprørsgrupper med tilknytning til al-Qaida og ISIS og indirekte; gjennom Saudi-Arabia, Gulf-statene og Tyrkia, som deretter støtter disse terrorist-gruppene. Vi må stanse vår krig for å styrte den syriske regjeringen og fokusere vår oppmerksomhet på å overvinne al-Qaida og ISIS.

USA må slutte å støtte terrorister som ødelegger Syria og hennes folk. USA og andre land som gir næring til denne krigen, må stanse umiddelbart. Vi må la det syriske folket få mulighet til å forsøke å komme seg på fote igjen fra denne forferdelige krigen.

Takk.

 


Tulsi Gabbard taler i Kongressen for Stop Arming Terrorist Act

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. Om det är någon i det demokratiska partiet man bör stödja så är det Tulsi Gabbard i hennes kamp i att försvara det syriska folket i dess kamp mot terrorister och banditer. Får verkligen hoppas hennes apell gör intryck på den nya ledningen i Vita huset.

 2. Krigen i Syria handler om å splitte/ødelegge forholdet mellom Syria, Iran og Libanon.
  Dette bekreftes av wikileaks og Clintons Email: We Must Destroy Syria For Israel! https://wikileaks.org/clinton-emails/emailid/18328

  Hvis syriakrigen hjelper Israel til å beholde sitt makt/atomvåpenmonopol får selvfølgelig Tulsi Gabbards appell ingen gehør hos Donald Trump & co.

  • hvis du bare har LITT peiling på etteretning, eller logisk sans ;)… hvorfor tror du mottager og avsender er fjernet fra denne mailen ?? ko ko ?

   tror du virkelig at Clinton bruker et 1. års videregående språk som dette «….only the threat or use of force will change the Syrian dictator Bashar Assad’s mind», tror du det ?::))) eller hva med dette : «….The resulting regime in Syria will see the United States as a friend, not an enemy», alle vi som IKKE er født i går, forstår at Clinton IKKE har skrevet dette, så nå vet du det .

 3. Hvis vestlige medier og styresmakter bare hadde spurt syriske flyktninger om situasjonen i hjemlandet, ettersom det ikke fantes vestlige reportere i Syria, kunne denne «misforståelsen» vært avklart for lenge siden. Merkelig at ingen så denne enkle muligheten når det var et hav av flyktninger tilgjengelig, skulle nesten tro det var viljen det gikk på.

  • Direkte fredelig blir det nok ikke, regner med at Trump starter to kriger. Kina og Iran er utpekt som hovedfiender, og så håper Trump på en avtale med Russland, slik at de ser en annen vei når Iran blir bombet. Tilbudet fra Trump til Russland handler om Krim, Syria og en avslutning på de økonomiske sanksjonene. Trump blir helt sikkert å ta en militær konfrontasjon med Kina om de kunstige øyene der de skal utplassere rakettbatterier. Blir spennende å se hva Russland gjør, godtar de ikke avtalen med Trump så brygger det opp til en veldig stor krig.

   • Du «regner med» at Trump starter krig med Kina?!
    Basert på det du har lest i avisen og på nett så har du analysert deg frem til en slik konklusjon?
    Dine analytiske evner er litt utenom det vanlige, nøyer jeg meg med å si. God bedring.

 4. http://www.dagbladet.no/nyheter/hvilken-erfaring-har-han-utover-a-vaere-jode-og-inngift/66642192

  Dagbladet har fått mye kritikk av norsk venstreside etter å ha trykket den artikkelen der. Venstresiden sier nemlig at den er antisemittisk. Så nå er vi havnet i den pussige situasjonen at venstresiden faktisk forsvarer Trump-kabinettet, noe jeg spådde ville skje.

  Dette betyr også at Steven Mnuchin — Goldman Sachs-Partner, Skull & Bones-medlem og Trumps finansminister — ikke kan kritiseres. Siden det er antisemittisme/nazisme å si noe stygt om ham.

 5. På en plass sier du «…ingen forskjell mellom «moderate» opprørere og al-Qaid» samtidig som du skriver lenger nede, og erkjenner at det fins en modert opposisjon. Det du skriver virker desperat, for å tillegge USA skylda for alt, alltid . Vi VET at USA nølte , desverre, med å gå inn, slik som de gjorde ( vi gjorde) i Libya, og dermed forhindret folkemord. USA var ikke der , men likevel får de skylda ?
  hvorfor skape en sånt skeivt bilde, med så konspiratoriske undertoner, når sannheten ligger så nært og er så lett å forstå ?
  https://tv.nrk.no/program/koid28001016/bashar-al-assad-fem-aar-med-borgerkrig

   • Her har du mista hele historien og kommer deisende med en inhabil franskamerikansk «dokumentar» hvis hensikt er å dekke over de faktiske skammelige forhold. USA sendte sine «fortropper». i en helt annen bekledning, bedre kjent som «moderate rebeller» alliert med Al-Qaida, Al Nusra, ISIS osv.
    Det som startet som en fredelig demonstrasjon ble overtatt av «moderate rebeller» og terrorister i den hensikt å fjerne Assad gjennom demonisering for å sette inn sine egne, populært kalt «regimeendring» – for å kontrollere olje og gasslogistikken fra Persiabukta – inn til Europa. Har du ingen kunnskap rundt dette kan du starte med å lese bloggen her fra tidenes morgen samt høre på hva Tulsi Gabbard har å si om dette til CNN. Og glem NRK som kilde. Våre plasseringer i «oljefondet» har støttet dette fullt ut og villedet folket med Thompson-Reuterspropaganda som har vært det reneste nonsens. Her tråkker CNN i salaten, og dette intervjuet kan kanskje fungere som en «Espresso» for deg.
    https://steigan.no/2017/01/26/cnns-interview-with-tulsi-gabbard-on-syria/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.