Clintons nederlag ødela planene om en ny krig i Syria

0

I juli 2016 ble det opprettet noe som ble kalt “Combating al-Qaeda in Syria Strategy Group” i USA. Initiativet ble tatt av Center for a New American Security (CNAS), som er en tenketank av neocons som står nær Det demokratiske partiet. Deres strategidokument for en ny Syriakrig ble delt ut på et møte i Atlantic Council 12. januar 2017, skriver Gareth Porter.

Strategigruppa omfatter blant annet Charles Lister fra Middle East Institute og Jennifer Cafarella fra Institute for the Study of War, som begge har anbefalt direkte bruk av USAs militære styrker for å støtte opposisjonen i Syria.

CNAS gikk inn for å erklære en «flyforbudssone» i Syria og si til Russland at hvis dere og Syria bomber de folkene vi støtter, så vil vi utslette deres styrker,  slik Michele Flournoy, sjef for CNAS og Hillary Clintons tiltenkte utenriksminister sa i et intervju. I forhåpning om en Clinton-seier anbefalte Lister at USA skulle utstyre «moderate» militser i Syria med avanserte skulderbårne antiluftskyts.

Dette notatet har jeg omtalt tidligere på steigan.no. Nå prøver de samme kreftene i den nye strategigruppa å selge den samme politikken til Trumps regjering.

Men Gareth Porter tror Lister og hans folk har liten sjanse til å lykkes med dette, og USAs militære ledelse var aldri inneforstått med CIAs plan for å satse på disse jihadistgruppene, skriver Porter.

Hadde derimot «feministen» Clinton vunnet, er det all grunn til å tro at hun hadde gitt grønt lys for mer krig i Syria. Hennes allierte, tidligere utenriksminister Madeleine Albright ønsket jo også full krig mot Syria. Det «feministiske» trekløveret Clinton, Flournoy og Albright hadde nok allerede vært i gang med å sette disse planene ut i livet. Men slik ble det altså ikke.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelIsrael håper på mer støtte fra USA
Neste artikkelPropaganda i beste sendetid
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).