Israel håper på mer støtte fra USA

0

Blant de første statslederne som blir invitert til å møte Donald Trump i Det hvite hus er Israels Benjamin Netanyahu. Den israelske statsministeren håper på Trumps støtte til den ulovlige israelske bosettingspolitikken på Vestbredden og til å velte atomavtalen med Iran.

Den første telefonsamtalen mellom Trump og Netanyahu beskrives som svært hjertelig. Ifølge Haaretz lovte Trump «et nært mililtært, etterretningsmessig og sikkerhetsmessig samarbeid med Israel».

Jerusalem Post skriver at Trumps regjering har begynt diskusjoner om å flytte USAs ambassade til Jerusalem. Allerede i 1995 vedtok kongressen i USA at Jerusalem er å betrakte som Israels hovedstad og at den ikke skal være delt, men både de republikanske og demokratiske presidentene har siden da brukt sin utenrikspolitiske makt til å beholde ambassaden i Tel Aviv og å forhandle med Israel og palestyinerne om dette spørsmålet.

En flytting av ambassaden vil provosere USAs arabiske allierte og naturligvis også den palestinske regjeringa.

Iran på sin side sier at dersom Trump bryter med atomavtalen, er landet klart til å gjenoppta sitt kjernefysiske program. Dette sier Ali Akbar Salehi, som er sjef for Irans atomenergiprogram til kanadiske CBC:

We can very easily snap back and go back … not only to where we were, but a much higher position technologically speaking.

I don’t want to see that day. I don’t want to make a decision in that course, but we are prepared.

Netanyahu har tidligere hatt planer om å bombe Iran. Dette sa Shimon Peres i en samtale med sjefredaktøren av Jerusalem Post, Steve Linde, i et intervju i 2014. I 2015 skrev avisa at Netanyahu helst ville at USA skulle gå til angrep på Iran, og han prøvde å fa det til.

En skal ikke se bort fra at Israels statsminister nå regner med at han har fått en mer lydhør partner i Det hvite hus. Uttalelser Trump kom med under valgkampen har gitt ham god grunn til det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.