Israel håper på mer støtte fra USA

11

Blant de første statslederne som blir invitert til å møte Donald Trump i Det hvite hus er Israels Benjamin Netanyahu. Den israelske statsministeren håper på Trumps støtte til den ulovlige israelske bosettingspolitikken på Vestbredden og til å velte atomavtalen med Iran.

Den første telefonsamtalen mellom Trump og Netanyahu beskrives som svært hjertelig. Ifølge Haaretz lovte Trump «et nært mililtært, etterretningsmessig og sikkerhetsmessig samarbeid med Israel».

Jerusalem Post skriver at Trumps regjering har begynt diskusjoner om å flytte USAs ambassade til Jerusalem. Allerede i 1995 vedtok kongressen i USA at Jerusalem er å betrakte som Israels hovedstad og at den ikke skal være delt, men både de republikanske og demokratiske presidentene har siden da brukt sin utenrikspolitiske makt til å beholde ambassaden i Tel Aviv og å forhandle med Israel og palestyinerne om dette spørsmålet.

En flytting av ambassaden vil provosere USAs arabiske allierte og naturligvis også den palestinske regjeringa.

Iran på sin side sier at dersom Trump bryter med atomavtalen, er landet klart til å gjenoppta sitt kjernefysiske program. Dette sier Ali Akbar Salehi, som er sjef for Irans atomenergiprogram til kanadiske CBC:

We can very easily snap back and go back … not only to where we were, but a much higher position technologically speaking.

I don’t want to see that day. I don’t want to make a decision in that course, but we are prepared.

Netanyahu har tidligere hatt planer om å bombe Iran. Dette sa Shimon Peres i en samtale med sjefredaktøren av Jerusalem Post, Steve Linde, i et intervju i 2014. I 2015 skrev avisa at Netanyahu helst ville at USA skulle gå til angrep på Iran, og han prøvde å fa det til.

En skal ikke se bort fra at Israels statsminister nå regner med at han har fått en mer lydhør partner i Det hvite hus. Uttalelser Trump kom med under valgkampen har gitt ham god grunn til det.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Med Trump som president, blir det kanskje også fart på oljeboringen på Golan-høyden………?
  Blant Trumps utvalgte ser det ut som det er noen menn med de rette kontaktene som kan få det til.

 2. Europas politikere kommer til å omfavne Trump så snart de ser at han fører samme krigspolitikk som Obama og Bush. Den europeiske venstresiden har aldri sagt nei til å invadere land i Midtøsten eller finansiere «moderate opprørere». Så snart Trumps stab får diktet opp en humanitær grunn til å styrte en «ond diktator som dreper sitt eget folk», kommer Europas politisk korrekte ledere til å logre med halen og stille sine tropper til disposisjon.

  • Israel og Saudi-Arabia er vel i praksis allierte. De har ihvertfall felles interesser, felles fiender, og de finansierer de samme «opprørerne».

   Ergo må man forvente at USAs forhold til SA blir styrket under Trump, til tross for retorikken hans. (Han har til dels uttalt seg negativt om SA.)

 3. Benjamin Netanyahu holdt en interessant «tale til det iranske folk» på lørdag, der han forsøker å banke litt på en kile mellom Irans «onde» regime og «varme» befolkning. Han listet opp en håndfull skrekk-eksempler, deriblant hvordan «iranske myndigheter stjeler penger fra samfunnets fattige for å gi til den syriske massemorderen Assad». Men han gleder seg veldig til den dagen det iranske og det israelske folket har blitt kvitt det onde iranske regimet og kan leve side om side i fred og trygt besøke hverandres byer. Dette minnet sterkt om innledenede øvelser i en ønsket «iransk vår» eller «fargerevolusjon», og hint om israelsk støtte til dette. Ja, det skal Bibi få meg til å tro. Liknende forestillinger har vi sett før.

  Den iransk-israelske bloggeren Meir Javedanfar presenterer og kommenterer video med talen i The Times of Israel, og mener dette er mer positivt enn noe noen iransk politiker har sagt på 27 år. Det skal rett nok sies at han tar forbehold om at atomavtalen kan stå fast, og det må han jo nesten si for å ha noen troverdighet hos et iransk publikum.

  «And, whatever one may think of Netanyahu, this message (scroll down to watch it) is infinitely better than anything we in Israel have received from any Iranian politician or leader since 1979.

  Such a positive message is likely to resonate with some segments of the Iranian population, but only so long as Netanyahu does not try to roll back the Iran nuclear deal, as he told 60 Minutes program he would advise President Trump to do.»

  Selv om jeg tror han mest skriver for et israelsk publikum å forsikre dem om at iranere flest er vennlig stemt overfor «hjelp» til å skaffe seg et nytt regime.

  http://blogs.timesofisrael.com/this-iranians-direct-response-to-netanyahu/

 4. Forholdet mellom Israel og IS er særdeles interessant.IS har aldri utført noen aggressive handlinger mot Israel, og vice versa. Begge har en felles interesse i å styrte Assad. Sammen med Tyrkia og Saudi-Arabia. En trenger ikke ha noen doktorgrad for å se dette.

 5. Dissens med KZ. Jeg leser alt KZ skriver fordi han har kunnskaper og motet til å tenke selv. Den siste prognosen hans går ut på at de europeiske politikerne vil underkaste seg Trumps krigsprosjekt: «logre med halen og stille sine tropper til disposisjon.»
  Det er all grunn til å tro at Trumps første store krigsprosjekt blir krigen mot Iran. Som du i særklasse har informert om: staben til Trump består av zionistiske bankers og krigsgeneraler avskjediget for ekstremisme av Obama.
  Men det som skjedde i 2016 var at de europeiske politikere og konserner valfartet til Iran for å skaffe seg markeder og olje. Dengang Iran var hatet på 1980-tallet var det Tyskland som svingte seg stort opp på å bli Irans sentrale handelspartner og sogar pengeutlåner. Dengang hadde jeg ytringsfrihet i Klassekampen og skrev artikler om dette som jeg idag finner lesverdig aktuelle.
  Det er ikke slik at det bare er Hellas/Italia som er økonomiske konkursbo. Det går samme veien med Frankrike også som kjemper med alle midler for kontrakter i Iran og Libya,og kriger rundt omkring i Afrika. Tyskland lanserer nå et stort program for deres kolonisering av Afrika.
  Det er derfor høyst tvilsomt om Europas politikere stiller tropper til disposisjon for krigsprosjekt de ikke har den aller minste økonomiske vinning av,såsom en Iran-krig.
  Det er derfor jeg påpeker at det vil ende opp med at Blackwater,CIA,Special Forces,Gladio B. vil gå berserk i Europa for europeiske politikere kan jo ikke arbeide for egne statlige konkursbo- dvs dyre kriger de ikke kan tjene fem øre på.

 6. Trump er ingen bra fyr, han er en rik drittsekk. Men hans kritikk av NATO, Irak-krigen, globalisering er noe nytt, når ting endrer seg, kommer mulighetene også. Men er redd «venstresiden» vil fortsette med symbolpolitikk. Kanskje George Clooney stiller for Demokratene i 2020.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.