Den islandske ministeren som nektet å samarbeide med FBI

0

Ögmundur Jónasson er en islandsk journalist, fagforeningsmann og politiker. Han har hatt flere ministerposter på sagaøya. Han representerer i dag Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Venstrebevegelsen – de grønne). I 2011 var han innenriksminister og gjorde noe få europeiske ministre har gjort ham etter. Han sa nei til FBI.

Det er nettavisa Katoikos som har snakket med Jonasson, og i intervjuet kommer det fram hva som skjedde da FBI krevde å få Islands hjelp til å bekjempe Julian Assange og WikiLeaks.

«Det som hendte var at i juni 2011 tok myndighetene i USA kontakt med oss og antydet at de hadde kunnskper om hackere som prøvde å ødelegge datasystemer i Island. Jeg var minister på den tida. De tilbød hjelp. Jeg var mistenksom og fullt klar over at en hjelpende hånd fort kunne bli en manipulerende hånd.

Seint på sommeren, i august, sendte de et fly fullt av FBI-agenter til Island og ba om samarbeid med oss for å sette ei felle for Julian Assange og WikiLeaks.

Siden de ikke hadde fått fullmakt fra islandske myndigheter til å drive politiarbeid i Landet vårt og siden det å slå ned på WikiLeaks ikke var på min dagsorden, for å ikke ta for hardt i, så beordret jeg at alt samarbeid med dem skulle avbrytes og jeg gjorde det også klart at de måtte avbryte alt arbeid i Island umiddelbart. Jeg gjorde det også klart for dem at de hadde å forlate landet. De var ute av stand til å oppnå retten til å opptre som politifolk hos oss, men jeg tror de dro til andre land, i hvert fall til Danmark. Jeg gjorde det også klart på den tida at dersom jeg måtte velge side mellom FBI og CIA på den ene sida og WikiLeaks på den andre, så hadde jeg ingen problemer med valget: Jeg ville velge side for WikiLeaks.»

Ögmundur Jónasson hadde fortjent et kvad for dette. Det er det ikke mange av hans nordiske kolleger som hadde gjort etter ham. I Danmark fant FBI tydeligvis mer lydige politikere, og det vet vi at de gjorde i Sverige også, når vi ser hvordan svenske myndigheter har opptrådt. Hva med Norge? Er det noen som kan nevne navnet på en eneste norsk nålevende minister eller eks-minister som ville ha stått som en bauta mot FBI og CIA?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.