Den islandske ministeren som nektet å samarbeide med FBI

0

Ögmundur Jónasson er en islandsk journalist, fagforeningsmann og politiker. Han har hatt flere ministerposter på sagaøya. Han representerer i dag Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Venstrebevegelsen – de grønne). I 2011 var han innenriksminister og gjorde noe få europeiske ministre har gjort ham etter. Han sa nei til FBI.

Det er nettavisa Katoikos som har snakket med Jonasson, og i intervjuet kommer det fram hva som skjedde da FBI krevde å få Islands hjelp til å bekjempe Julian Assange og WikiLeaks.

«Det som hendte var at i juni 2011 tok myndighetene i USA kontakt med oss og antydet at de hadde kunnskper om hackere som prøvde å ødelegge datasystemer i Island. Jeg var minister på den tida. De tilbød hjelp. Jeg var mistenksom og fullt klar over at en hjelpende hånd fort kunne bli en manipulerende hånd.

Seint på sommeren, i august, sendte de et fly fullt av FBI-agenter til Island og ba om samarbeid med oss for å sette ei felle for Julian Assange og WikiLeaks.

Siden de ikke hadde fått fullmakt fra islandske myndigheter til å drive politiarbeid i Landet vårt og siden det å slå ned på WikiLeaks ikke var på min dagsorden, for å ikke ta for hardt i, så beordret jeg at alt samarbeid med dem skulle avbrytes og jeg gjorde det også klart at de måtte avbryte alt arbeid i Island umiddelbart. Jeg gjorde det også klart for dem at de hadde å forlate landet. De var ute av stand til å oppnå retten til å opptre som politifolk hos oss, men jeg tror de dro til andre land, i hvert fall til Danmark. Jeg gjorde det også klart på den tida at dersom jeg måtte velge side mellom FBI og CIA på den ene sida og WikiLeaks på den andre, så hadde jeg ingen problemer med valget: Jeg ville velge side for WikiLeaks.»

Ögmundur Jónasson hadde fortjent et kvad for dette. Det er det ikke mange av hans nordiske kolleger som hadde gjort etter ham. I Danmark fant FBI tydeligvis mer lydige politikere, og det vet vi at de gjorde i Sverige også, når vi ser hvordan svenske myndigheter har opptrådt. Hva med Norge? Er det noen som kan nevne navnet på en eneste norsk nålevende minister eller eks-minister som ville ha stått som en bauta mot FBI og CIA?

Forrige artikkelArbeiderpartikos med massemorder
Neste artikkel– USA-lekkasjene kom ikke fra Russland, de var en innsidejobb
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).