UD brukte private konsulenter på offisielle oppdrag

0

I sin serie om bistandsindustrien kan avisa VG nå vise at sammenblandinga mellom det offisielle Norge og private aktører har vært total. Avisa skriver 31. oktober 2016:

VG kan i dag dokumentere at konsulentene i International Law and Policy Institute (ILPI) de siste fem årene har deltatt i 23 offisielle norske delegasjoner. Disse har representert Norge i internasjonale forhandlinger i våpenhandelsavtalen, Minekonvensjonen, Konvensjonen om klaseammunisjon og FNs generalforsamling.

Reisene har gått til byer som Cancún, Genève, Maputo, Phnom Penh, New York, Wien og Berlin.

ILPI-medeier og tidligere UD-direktør Gro Nystuen var med UD-delegasjonen da den internasjonale våpenhandelsavtalen (Arms Trade Treaty, ATT) ble forhandlet i FN-hovedkvarteret i New York fra 28. februar til 4. mars i 2011.

11. mars samme år sendte hun millionsøknaden på den såkalte «Kjernevåpenavtalen». Søknaden ble innvilget og UD utbetalte nærmere 24 millioner kroner i tilskudd til ILPI. Avtalen fikk en forlengelse i 2014. Tilskuddsbeløpet denne gangen ble 18,8 millioner kroner – totalt 42,8 millioner kroner.

Professor Terje Tvedt sier til VG at konsulentbyrået ILPI har «et åpenbart sugerør dypt nede i statskassen.»

– Gitt at alt hva VG skriver er tilfellet, dokumenterer avisen et veldig interessant mønster. Tidligere forskning har vist at Utenriksdepartementet i perioder har brukt private aktører som leiediplomater. VG viser at ILPI har lignet på et slags privat vikarbyrå for departementet. ILPI har trådt inn i en ny type rolle; de kan kalles UDs «leiebyråkrater», sier Tvedt.

All ros til VG for å grave i dette. I denne serien har vi fått vite mye om hvordan private aktører tjener store formuer på nærkontakt med UD. Og vi har lært begrepet relasjonsbaserte avtaler.

Les: Ble rike på fattigdom og med lange fingre nede i statskassa  – Bistandskontrakt ga millionutbytte og UD, bistand og elitesirkulasjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.