Tyrkisk politi slår til mot presse og opposisjonsparti

4

Det mislykte kuppforsøket i juli, eller hva det nå var, ga Recep Tayyip Erdoğan det armslaget han trengte til å slå til mot enhver opposisjon, virkelig eller innbilt. 3. november 2016 slo tyrkisk politi til mot det pro-kurdiske partiet HDP og arresterte 11 av partiets parlamentarikere, skriver Reuters.

Det var utstedt arrestordre på 13 parlamentarikere, men to av dem var i utlandet. HDP er det tredje største partiet i det tyrkiske parlamentet med 59 av 550 plasser. Tidligere hadde parlamentsmedlemmer i Tyrkia immunitet, men den ble opphevet i mai 2016. Sosiale medier som Facebook og Twitter har ikke vært tilgjengelige.

Dette er det siste tiltaket i en lang serie der Erdoğan kritt for skritt omdanner Tyrkia til et presidentstyrt diktatur. Det er også på trappene å gjeninnføre dødsstraffen, fordi «folket krever det», som Erdoğan sier.

Tyrkia er NATO-medlem, en organisasjon som ifølge tilhengerne skal forsvare demokratiet. Men det betyr ikke at Tyrkia vil bli utelukket på grunn av at demokratiet avskaffes.
Generalsekretær Jens Stoltenberg har ikke uttalt seg.

31. oktober 2016 ble sjefredaktøren i avisa Cumhuriyet arrestert sammen med minst 12 av sine kolleger. Avisa ble etablert i 1924 og fikk nylig den prestisjetunge Right Livelihood Award.
Reaksjonene fra EU-lederne har vært svært forsiktige, og fra Angela Merkel er det knapt et ord å høre. Siden kuppførsøket 15. juli har over 40.000 mennesker blitt arrestert. og minst 100.000 avsatt fra sine stillinger.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Hele vesten later som de ikke vet hva som foregår i Tyrkia. Inntil nå. Ingen debatt i Norge om følger av gjenninføring av dødstraff etc.

  2. Det er bra at Tyrkia og landets nye politiske linje blir satt på kartet. Landet er på full fart inn i fascismens rekker (presidentstyrt diktatur?). Problemet er at denne politiske maktdreining er muliggjort gjennom Erdogans nye føyeøighet pverfor Putin, hvilket vanskeliggjør større press fra vesten (EU og NATO). Igjen ser vi Et tydelig trekk ved imperialismen i Putins presidentstyrte diktatur.

    • Duer inne på noe ut fra startstreken, men snubler og faller før målstreken vil jeg si. At tyrkia er et diktatur er det ikke mye tvil om, men at du trekker inn Putins imperialisme er ganske søkt. Tyrkia er et Nato-land, og dersom de høye herrer i Nato synes ting ikke går rett for seg har de tyngde nok til å få Erdogan til å dra seg baklengs gjennom fuglekassa, om de vil, vel å merke. For øyeblikket går det akkurat slik de høye herrer liker å se, til helvete med demokrati og sånt, og da lar de sirkusforestillingen fortsette. At dette skal illustrere et tydelig trekk ved imperialismen i Putis presidentstyrte diktatur, som du så fint kaller det, er etter mitt syn det reneste sludder og vås.
      Russland er en av grunnene til at verden kan forsette å kjempe mot utysket, og personlig er jeg lite interessert i hva Putin etter sigende skal ha gjort her og der og sånn og sånn. Sånt er for det meste distraksjoner fra hva vi egentlig prøver å bekjempe, og vi har like lite grunn til å stole på sånne påstander som at islamske terrorister sto bak 9/11. På den annen side er det overhodet ikke rart at mange gode folk der ute, deg Olaf inkludert, er blitt manipulert inn i sitt verdenssyn via all propagandaen vestlig presse pøser ut til de store massene. Da snakker jeg om at det stort sett handler om å svartmale president Putin, Bashar al-Assad etc. ved hjelp av udokumenterte påstander om at de står bak folkemord osv. Som bonesman John Kerry sa om Assad, «the worlds most brutal dictator». Det er på sånt grunnlag gjenklangen i den vestlige presse kun er å anse som propaganda. Hva som er sant, eventuelt plausibelt eller ikke, er ikke relevant fordi det ikke tjener deres agenda. Når alt dette er sagt er det ikke så rent lite oppsiktsvekkende hvor stor kontrasten er mellom det jeg oppfatter som realiteten i Tyrkia og det bildet norsk presse prøver å male av Tyrkia, vår såkalte Nato-allierte. Altså goodguys. Det hele er en nokså tragisk vits som det er vanskelig å få bukt med da råttenskapen har fått holde på så lenge. I 1933, nærmere bestemt på 17. mai, holdt Adolf Hitler en tale, hvor han sa at Tyskland var villig til å nedruste dersom andre nærliggende land gjorde det samme. Men Churchill ville ikke ha noe av en fredelig utgang, og skal ha sagt at «we´re going to force this war onto Germany, whether Hitler likes it or not». Ergo er det en mulighet slik jeg ser det, at 2. verdenskrig kunne i stor grad ha vært unngått, dersom de «gode» hadde gått med på en fredelig løsning. Men det ville de ikke. Nå i dag ser det ut til at vi har en lignende situasjon, der noen få som ønsker mer krig ser ut til å få det slik de vil, og da er det ikke Putin jeg tenker på.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.