Tyrkisk politi slår til mot presse og opposisjonsparti

0

Det mislykte kuppforsøket i juli, eller hva det nå var, ga Recep Tayyip Erdoğan det armslaget han trengte til å slå til mot enhver opposisjon, virkelig eller innbilt. 3. november 2016 slo tyrkisk politi til mot det pro-kurdiske partiet HDP og arresterte 11 av partiets parlamentarikere, skriver Reuters.

Det var utstedt arrestordre på 13 parlamentarikere, men to av dem var i utlandet. HDP er det tredje største partiet i det tyrkiske parlamentet med 59 av 550 plasser. Tidligere hadde parlamentsmedlemmer i Tyrkia immunitet, men den ble opphevet i mai 2016. Sosiale medier som Facebook og Twitter har ikke vært tilgjengelige.

Dette er det siste tiltaket i en lang serie der Erdoğan kritt for skritt omdanner Tyrkia til et presidentstyrt diktatur. Det er også på trappene å gjeninnføre dødsstraffen, fordi «folket krever det», som Erdoğan sier.

Tyrkia er NATO-medlem, en organisasjon som ifølge tilhengerne skal forsvare demokratiet. Men det betyr ikke at Tyrkia vil bli utelukket på grunn av at demokratiet avskaffes.
Generalsekretær Jens Stoltenberg har ikke uttalt seg.

31. oktober 2016 ble sjefredaktøren i avisa Cumhuriyet arrestert sammen med minst 12 av sine kolleger. Avisa ble etablert i 1924 og fikk nylig den prestisjetunge Right Livelihood Award.
Reaksjonene fra EU-lederne har vært svært forsiktige, og fra Angela Merkel er det knapt et ord å høre. Siden kuppførsøket 15. juli har over 40.000 mennesker blitt arrestert. og minst 100.000 avsatt fra sine stillinger.

Forrige artikkelAzov och Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) stänger Progressiva socialistpartiets kontor
Neste artikkelLista over Hillary Clintons Wall Street-sponsorer er publisert
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).