Tyrkisk politi slår til mot presse og opposisjonsparti

0

Det mislykte kuppforsøket i juli, eller hva det nå var, ga Recep Tayyip Erdoğan det armslaget han trengte til å slå til mot enhver opposisjon, virkelig eller innbilt. 3. november 2016 slo tyrkisk politi til mot det pro-kurdiske partiet HDP og arresterte 11 av partiets parlamentarikere, skriver Reuters.

Det var utstedt arrestordre på 13 parlamentarikere, men to av dem var i utlandet. HDP er det tredje største partiet i det tyrkiske parlamentet med 59 av 550 plasser. Tidligere hadde parlamentsmedlemmer i Tyrkia immunitet, men den ble opphevet i mai 2016. Sosiale medier som Facebook og Twitter har ikke vært tilgjengelige.

Dette er det siste tiltaket i en lang serie der Erdoğan kritt for skritt omdanner Tyrkia til et presidentstyrt diktatur. Det er også på trappene å gjeninnføre dødsstraffen, fordi «folket krever det», som Erdoğan sier.

Tyrkia er NATO-medlem, en organisasjon som ifølge tilhengerne skal forsvare demokratiet. Men det betyr ikke at Tyrkia vil bli utelukket på grunn av at demokratiet avskaffes.
Generalsekretær Jens Stoltenberg har ikke uttalt seg.

31. oktober 2016 ble sjefredaktøren i avisa Cumhuriyet arrestert sammen med minst 12 av sine kolleger. Avisa ble etablert i 1924 og fikk nylig den prestisjetunge Right Livelihood Award.
Reaksjonene fra EU-lederne har vært svært forsiktige, og fra Angela Merkel er det knapt et ord å høre. Siden kuppførsøket 15. juli har over 40.000 mennesker blitt arrestert. og minst 100.000 avsatt fra sine stillinger.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.