Tilbakeslag for NATO og EU i Bulgaria og Moldova

7

13. november var ingen lykkedag for NATO-haukene i Europa. Det var valg i Bulgaria og Moldova, to land som sjelden når overskriftene i de store mediene. Men ved begge valgene ble det nederlag for pro-USA-kandidatene.

Ved presidentvalget i Moldova vant Igor Dodon, som ønsker å gjenopprette gode forbindelser med Russland.  Han fikk 53,5% av stemmene.

Vesten håpet i det lengste å unngå dette, og så seint som seks dager før valget overførte IMF helt uventet 36 millioner dollar til det kriserammede landet. Hvis hensikten var å påvirke valget, så hadde det ingen effekt.

Men regjeringa i Chisinau er fortsatt pro-vestlig, og det samme er flertallet i parlamentet. Spekulasjonene går ut på at han kan sørge for at det blir nyvalg til parlamentet for å prøve å oppnå flertall for sitt sosialdemokratiske parti.

Dogon ønsker å dumpe avtalen med EU og istedet inngå en avtale med Den eurasiske unionen.

I Bulgaria vat Rumen Radev en overlegen seier med nesten 60% av stemmene.  Radev er også sosialdemokrat. Han ønsker tilnærming til Russland, men ser ingen alternativer til NATO og EU.  Men han har gått inn for demilitarisering av Svartehavet, noe som ikke er populært i Brussel og Washington.

Valget førte til at Bulgarias pro-EU statsminister Boykov Borisov trakk seg. Hans kandidat i valget fikk mindre enn 40% av stemmene.

Det har vært store demonstrasjoner i Bulgaria mot den omfattende korrupsjonen i landet, og det var også korrupsjonen som var det sentrale temaet i valgkampen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Ut fra beliggenheten og historiske forbindelser burde det ikke være det minste rart om østeuropeiske land vil ha gode forretningsforbindelser både østover og vestover. Økt handel er en av de beste fredsbevareande tiltakene og ikke økt NATO-sabelrasling, og burde derfor hilses velkomment.

  Det ser dog ut som EU har problemer med folkeviljen i de østeuropeiske landene, da demokrati på EU-vis ikke innebærer at folket skal styre seg selv.

 2. Siden to nylige temaer passer sammen, CIA-folk i media og Moldova: Jeg driver just nu og leser Robert D. Kaplans nyeste bok «In Europe’s Shadow», som handler nettopp om Romania, Bulgaria og Moldova. For de som ikke er kjent med forfatteren, er han nærmest en fortropp for CIA og Pentagon.

  Han har skrevet en rekke reisebøker om områder som er av høy interesse for de utenrikspolitiske planleggerne. I disse reisebøkene snakker ofte med lokale folk (som så viser seg å være eksperter i oljebransjen, medlemmer av diverse tankesmier, ‘tidligere’ ansatte i CIA osv.) Temaene har f.eks. vært Sørkinahavet, Det indiske hav, Afrikas Horn – gode bøker, men man må lese mellom linjene.

  Han identifiserer disse landene som av høy interesse som en sørlig flanke mot Russland. Som jeg leser det, synes han den beste løsningen er at Moldavia blir annektert Romania, samt at han vil prioritere å eliminere Transnistria. Romania blir identifisert som av særlig strategisk betydning.

  Han foreslår å bruke disse fattigste landene i Europa som brikker i et geopolitisk spill for kontroll over Svartehavet. Når regime-endrerne kommer seg på fote igjen, tror jeg denne regionen vil ha høy aktivitet, særlig Moldavia.

  Han nevner begrepet «Intermarum» (dvs. latin ‘mellom havene’; mellom Østersjøen og Svartehavet) der han ser for seg en allianse av nasjonalistiske middelsstore stater i Øst-Europa som et bolverk og frontstater mot Russland, der USA vil ‘lede bakfra’.

  • Takk for boktips!

   Kvitterer med å anbefale Morten A. Strøksnes’ «Automobil. En reise gjennom Europas bakgård» (2004). Morsom og stappfull med kunnskaper om de tidligere østblokklandenes kulturer, folkelynne og historie, fortalt som road movie med kona i passasjersetet. Transnistria høres for øvrig ut som et sinnssykt klype-seg-i-armen-sted som burde besøkes mens det eksisterer! 😀

   • Takk for tipset, men jeg har lest den allerede for et par år siden. Strøksnes er en morsom i Stavanger Aftenblad og som road movie skribent, men jeg syntes dette var en svak bok på ett område: Han greier ikke komme seg bort fra klisjeene som finnes om Øst-Europa. Jeg hadde på følelsen han bare kopierte hva andre har sagt før ham, istedenfor å komme med egne observasjoner.

 3. […] Nyligen har Rysslandsvänliga partier vunnit i Bulgarien och Moldavien. Pål Steigan skriver idag ”13. november var ingen lykkedag for NATO-haukene i Europa. Det var valg i Bulgaria og Moldova, to land som sjelden når overskriftene i de store mediene. Men ved begge valgene ble det nederlag for pro-USA-kandidatene.Bakslag för NATO och EU i Bulgarien och Moldavien […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.