Tilbakeslag for NATO og EU i Bulgaria og Moldova

0

13. november var ingen lykkedag for NATO-haukene i Europa. Det var valg i Bulgaria og Moldova, to land som sjelden når overskriftene i de store mediene. Men ved begge valgene ble det nederlag for pro-USA-kandidatene.

Ved presidentvalget i Moldova vant Igor Dodon, som ønsker å gjenopprette gode forbindelser med Russland.  Han fikk 53,5% av stemmene.

Vesten håpet i det lengste å unngå dette, og så seint som seks dager før valget overførte IMF helt uventet 36 millioner dollar til det kriserammede landet. Hvis hensikten var å påvirke valget, så hadde det ingen effekt.

Men regjeringa i Chisinau er fortsatt pro-vestlig, og det samme er flertallet i parlamentet. Spekulasjonene går ut på at han kan sørge for at det blir nyvalg til parlamentet for å prøve å oppnå flertall for sitt sosialdemokratiske parti.

Dogon ønsker å dumpe avtalen med EU og istedet inngå en avtale med Den eurasiske unionen.

I Bulgaria vat Rumen Radev en overlegen seier med nesten 60% av stemmene.  Radev er også sosialdemokrat. Han ønsker tilnærming til Russland, men ser ingen alternativer til NATO og EU.  Men han har gått inn for demilitarisering av Svartehavet, noe som ikke er populært i Brussel og Washington.

Valget førte til at Bulgarias pro-EU statsminister Boykov Borisov trakk seg. Hans kandidat i valget fikk mindre enn 40% av stemmene.

Det har vært store demonstrasjoner i Bulgaria mot den omfattende korrupsjonen i landet, og det var også korrupsjonen som var det sentrale temaet i valgkampen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMcCain til Trump: – Ikke prøv deg på å lage fred med Russland
Neste artikkelBildt: ”Slutet på västvärlden – som vi känner den”
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).