EU stopper TTIP på grunn av Trump

0

EU-kommisær Cecilia Malmström ser ingen sjanse for at det vil bli noen TTIP-avtale. Etter valget av Donald Trump til den neste presidenten i USA legger EU ifølge AFP TTIP-avtalen på is, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Det blir «for en tid» en «pause» i forhandlingene, sa Malmström på et møte av EUs handelsministre i Brussel. Under den framtidige president Trump er det «fullstendig uklart hva som vil skje». Frankrike erklærte forhandlingene allerede som «døde».

Donald Trump sa i valgkampen at disse handelsavtalene som TTIP er en del av er en trussel mot arbeidsplasser i USA og Malmström sa at avtalen nå vil bli «lagt i kjøleskapet».

Frankrikes utenrikshandelsminister Matthias Fekl har forlangt at TTIP-forhandlingene skal stanses. Den franske regjeringa hadde alt før valget i USA sagt at avtaleutkastet var «uakseptabelt».

Sveriges Europa- og handelsminister Anne Linde sa at hun ikke tror det vil bli nye forhandlinger «på noen år».

Britiske Express skriver at «Et panikkslagent EU trygler Donald Trump om å diakutere TTIP i frykt for at USA skal gå til Storbritannoa først».

Dette gjør de naturligvis vel vitende om at det ikke finnes noen folkelig støtte for TTIP i noe land i unionen. I Tyskland har det vært massive demonstrasjoner mot TTIP med opp mot 250.000 demonstranter i Berlin. En meningsmåling som er gjennomført for Bertelsmann Stiftung og presentert under tittelen Attitudes to global trade and TTIP in Germany and the United States (pdf) viser at bare 17% av tyskerne støtter TTIP. I USA er det bare 15%.

Jeg ser at Rødt-leder Bjørnar Moxnes har tatt valget i USA svært tungt, når han i et brev til medlemmene skriver:

«Tirsdag var en mørk dag. Mørk for alle som kjemper for toleranse, mot rasisme, og som vil stanse menneskeskapte klimaendringer. For alle oss fins det knapt en dårligere nyhet enn at Donald Trump blir USAs neste president.»

Men kanskje det kan være et lite lys i mørket og en trøst at TTIP-avtalen ser ut til å gå på dunken?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.