EU stopper TTIP på grunn av Trump

0

EU-kommisær Cecilia Malmström ser ingen sjanse for at det vil bli noen TTIP-avtale. Etter valget av Donald Trump til den neste presidenten i USA legger EU ifølge AFP TTIP-avtalen på is, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Det blir «for en tid» en «pause» i forhandlingene, sa Malmström på et møte av EUs handelsministre i Brussel. Under den framtidige president Trump er det «fullstendig uklart hva som vil skje». Frankrike erklærte forhandlingene allerede som «døde».

Donald Trump sa i valgkampen at disse handelsavtalene som TTIP er en del av er en trussel mot arbeidsplasser i USA og Malmström sa at avtalen nå vil bli «lagt i kjøleskapet».

Frankrikes utenrikshandelsminister Matthias Fekl har forlangt at TTIP-forhandlingene skal stanses. Den franske regjeringa hadde alt før valget i USA sagt at avtaleutkastet var «uakseptabelt».

Sveriges Europa- og handelsminister Anne Linde sa at hun ikke tror det vil bli nye forhandlinger «på noen år».

Britiske Express skriver at «Et panikkslagent EU trygler Donald Trump om å diakutere TTIP i frykt for at USA skal gå til Storbritannoa først».

Dette gjør de naturligvis vel vitende om at det ikke finnes noen folkelig støtte for TTIP i noe land i unionen. I Tyskland har det vært massive demonstrasjoner mot TTIP med opp mot 250.000 demonstranter i Berlin. En meningsmåling som er gjennomført for Bertelsmann Stiftung og presentert under tittelen Attitudes to global trade and TTIP in Germany and the United States (pdf) viser at bare 17% av tyskerne støtter TTIP. I USA er det bare 15%.

Jeg ser at Rødt-leder Bjørnar Moxnes har tatt valget i USA svært tungt, når han i et brev til medlemmene skriver:

«Tirsdag var en mørk dag. Mørk for alle som kjemper for toleranse, mot rasisme, og som vil stanse menneskeskapte klimaendringer. For alle oss fins det knapt en dårligere nyhet enn at Donald Trump blir USAs neste president.»

Men kanskje det kan være et lite lys i mørket og en trøst at TTIP-avtalen ser ut til å gå på dunken?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTallenes tale: Det var først og fremst Hillary Clinton som tapte
Neste artikkelUro og splittelse i USA etter valget
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).